Araucanía en Los Lagos: het Chileense merengebied

Swipe

Excursies vanuit Puerto Montt

Ensenada

Op de oosthoek van het Lago Llanquihue ligt aan de voet van de Osorno-vulkaan het kleine plaatsje Ensenada, op een kruispunt van wegen. Naar het noorden voert een weg langs de oostoever van het meer terug naar Puerto Octay. Naar het oosten gaat de weg langs de waterval van Petrohué naar het mooie Lago Todos los Santos in het Parque Nacional Vincente Perez Rosales. En naar het zuidoosten is een afslag naar de warme bronnen van Ralún (na regenval zijn ze slechts lauw) en de baai van Reloncavi.

Beklimming volcan Osorno

Van verre domineert de prachtige kegelvormige Osorno-vulkaan de wijde omgeving. De top is bedekt met een grote ijskap, waarvan de gletsjertongen tot halverwege de hellingen naar beneden stromen. Een weg vanuit Ensenada gaat 15 km zigzag omhoog naar twee refugio’s (berghutten) op de hellingen van de Osorno-vulkaan. De onderste hut op 900 m hoogte in het bos is de wat oudere ‘refugio Las Pumas’ (D); vriendelijk; gebruik van keuken; slaapzaal. Op 1200 m ligt boven de boomgrens in een dor vulkanisch landschap de nieuwere refugio ‘Teski’ (D), met restaurant en bar (uitgangspunt beklimming Osorno). Wandelaars kunnen vanuit de hutten in ongeveer twee uur omhoog lopen naar de sneeuw en gletsjer van de Osorno. Alleen ervaren alpinisten kunnen verder klimmen naar de top (pikkel, stijgijzers, touw noodzakelijk; gevaarlijke spleten rond de top eisen elk jaar slachtoffers onder onervaren trekkers!). Klimuitrusting, vervoer en gids kan worden geregeld via reisbureaus in Puerto Montt.

Parque Nacional Vincente Perez Rosales

Het oudste nationale park van Chili werd in 1926 gesticht en is genoemd naar een van de presidenten van Chili. Het park omvat het grote onregelmatige Lago Todos los Santos, dat met z’n onwerkelijk groene kleur door velen als het mooiste Chileense meer wordt beschouwd. Het hele gebied rond het Lago Todos los Santos is een grote wildernis, met dichtbeboste hellingen die hoog uit het meer oprijzen. Aan de horizon zijn hoge bergen te zien, zoals de 3450 m hoge Cerro Tronador op de grens met Argentinië. Door het gebied loopt maar één korte weg, vanuit Ensenada naar Petrohué aan de westkant van het meer. Verder kun je alleen per excursieboot naar Peulla aan de oostkant van het meer varen (en vandaar verder per excursie door de Andes naar Bariloche; zie onder). De weg naar Petrohué loopt langs de wilde Rio Petrohué, waarvan je dagelijks per vlot (’rafting’) de wilde stroomversnellingen (graad 3 en 4) van de benedenloop kunt afdalen (zie excursies Puerto Montt). Waar je niet af kunt varen zijn de geweldige ‘Saltos de Petrohué’ (watervallen), 4 km van Petrohué. Na een entree betaald te hebben kun je hier over een mooi paadje naar het midden van de watervallen lopen; prachtig uitzicht op de Osorno-vulkaan.

Bereikbaarheid, voorzieningen

Petrohué in het Parque Nacional Vincente Perez Rosales is bereikbaar met Bus Bohle (mist de aansluiting op de boottocht) of met Andina del Sud (aansluitende excursie) uit Puerto Montt. In Petrohué is een CONAF-bezoekerscentrum met expositie en diashows over de natuur van het park; vlakbij kun je kamperen. In Petrohué zijn enkele hotels en is een kleine winkel. Het duurst is Hostería Petrohué (A/B); vlak bij de waterval ligt de gastvrije Fundo el Salto (B); en in Petrohué zijn nog twee goedkope residenciales.

Over het Lago Todos Los Santos naar Bariloche

Een van de mooiste tochten door de Chileens-Argentijnse Andes is de excursie over het Lago Todos los Santos naar Bariloche (adres: zie boot-excursies Puerto Montt). Aan de overkant van het meer ligt Peulla, een rustige nederzetting van enkele huizen en hotels, omgeven door hoge bergen en prachtig regenwoud, en alleen bereikbaar over het Lago Todos los Santos. De excursie naar Bariloche houdt hier doorgaans een pauze, maar je kunt ook alleen een bootretour vanuit Petrohué kopen (1.45 uur varen, retour 13.000 $ p.p.). In Peulla ligt het luxueuze Hotel Peulla (A), (9Puerto Montt 65-258041; klein winkeltje). Achter het hotel voert een paadje door mooi oerwoud naar de prachtige waterval ‘Salto de los Novios’. Wie langer van de prachtige omgeving wil genieten kan de excursie hier onderbreken en de volgende dag verder reizen. Peulla heeft verder nog een klein hospedaje La Palomita (C) (blauw huisje aan de brug; volpension 6500 $ p.p.), een CONAF-refugio (D), en een camping.

De excursie gaat verder met een geweldige afwisseling van bus- en boottochtjes: bus tot Puerto Frias en de Argentijnse grens; kleine boot over het met alerce-oerwoud omgeven Lago Frias; stukje bus naar Puerto Blest; per luxe vleugelboot over het grote en donkerblauwe Lago Nahuel Huapi; en ten slotte nog 10 km per bus naar Bariloche. Zeer de moeite waard!

Ralun, Puelo en de Reloncavi-fjord

Een asfaltweg van Ensenada bereikt na 31 km het dorpje Ralun aan de diep landinwaarts voerende Reloncavi-fjord. In Ralun zijn enkele restaurants, hotels en residenciales, en zijn natuurlijke warme bronnen langs de Rio Petrohué. Ralun is bereikbaar met Bus Bohle uit Puerto Montt. De Reloncavi-fjord is de noordlijkste fjord van Zuid-Chili, die tijdens de ijstijden door gletsjertongen is uitgeschuurd. Langs de steile oostkant van de Reloncavi-fjord (onderweg kans op het zien van zeeleeuwen en dolfijnen) gaat een onverharde weg verder naar de kleurrijke dorpjes Cochamó en Puelo, voorbeelden van het traditionele leven op het platteland (verschillende eenvoudige pensions). Puelo is het uitgangspunt voor een avontuurlijke meerdaagse voettocht door de lange Rio Puelo-vallei naar Argentinië, een van de laatste dalen zonder weg (de weg is in aanleg maar voorlopig moet je nog stukken per boot en langs paardentrails; onderweg kleine huisjes van kolonisten; aan de grens kun je per watervliegtuig terug; deze tocht wordt ook georganiseerd door ‘Travellers’ in Puerto Montt).

Bootexcursie Estero de Reloncavi

Vanaf 1995 is vanuit Puerto Montt een bootexcursie door de Reloncavi-fjord naar Ralun te maken, en terug per bus langs de Osorno en het Lago Llanquihue; zie Puerto Montt.

Parque Nacional Alerce Andino

In Puerto Montt begint de prestigieuze Carretera Austral naar het zuiden. Het eerste stuk van deze weg voert langs de brede ‘Seno (baai) de Reloncavi’. Onderweg kun je genieten van mooie kustlandschappen, vissersdorpjes en in Chiloé-stijl gebouwde kerkjes. Veel vissers langs deze baai houden zich bezig met de vangst van zeewier en het duiken naar schaaldieren; vaak hebben de vissers eenvoudige hutten op het strand gebouwd. Onderweg zie je soms Humboldt-pinguïns (zeldzaam), en ‘toninas’ (tuimelaars, een dolfijnensoort).

30 km vanaf Puerto Montt voert bij het dorpje Lenca een zijweg naar het Parque Nacional Alerce Andino, een ontoegankelijk berggebied met prachtige meertjes verscholen tussen hoge bergen. Het Alerce Andino park is een van de gebieden waar het Valdiviaanse regenwoud nog in ongeschonden staat groeit, met haast ondoordringbare plantengroei en hoog op de hellingen de zeldzame alerce naaldbomen, die hier tot meer dan 2000 jaar oud zijn. Langs het pad aan het eind van de weg staat een grote alerce (met bordje aangegeven), maar hoger op de hellingen zijn er veel meer te zien.

Voorzieningen P.N. Alerce Andino

Het park heeft weinig toeristische voorzieningen, en is meer een ‘wilderness area’. Lokale bussen gaan van Puerto Montt tot aan Lenca; van daar verder 9 km te voet naar de ingang van het park. Travellers Patagonia in Puerto Montt organiseert dagexcursies naar het gebied. Wie meer dan een dagtocht wil maken kan in het park kamperen; diep in het gebied staat een eenvoudige refugio.

Wandelmogelijkheden: vanaf het eind van de weg is het 2 km naar de prachtige Laguna Chaiquenes, te midden van dicht regenwoud en steile met alerces begroeide bergen (de CONAF-roeiboot op het meer is gratis te gebruiken). Vanaf hier voert dwars door het oerbos een glibberige trail in drie kilometer (meer dan een uur!) naar een prachtig verborgen meer: Laguna Triangulo (zelfde weg terug; regenjas meenemen!). Een andere optie is een tweedaagse trektocht vanaf Correntoso, aan de noordkant van het park, naar enkele mooie alercebossen.

10 prachtige bestemmingen in Excursies vanuit Puerto Montt en Chili