Araucanía en Los Lagos: het Chileense merengebied

Swipe

Reizen door Araucanía en Los Lagos (het Merengebied)

De prachtige landschappen en nationale parken van Araucanía en het merengebied horen zonder meer tot de toeristische hoofddoelen van het land, en trekken zowel veel Chileense als buitenlandse bezoekers. Het relatief kleinschalige gebied heeft dan ook een uitstekende toeristische infrastructuur, een dicht wegennet en prima busverbindingen. Veel dorpen en steden bieden onderdak in alle categorieën, en er is een groot aanbod aan (georganiseerde) excursies. En autohuur is vaak erg aantrekkelijk voor tochten door deze streek. De avontuurlijke reiziger heeft het merengebied veel te bieden, zoals het beklimmen van vulkanen, het maken van trektochten in de nationale parken, het beoefenen van sporten als raften, kanoën of skiën. Wie van wandelen en natuur houdt kan hier weken, zo niet maanden doorbrengen. De veelheid aan interessante gebieden maakt de keuze welke daarvan te bezoeken knap lastig. Araucanía en Los Lagos hebben echter vier delen met een verschillende sfeer en andere excursiemogelijkheden:

A). Noordelijk Araucanía of ‘Frontera’ tussen Bio-Bio en Temuco (weinig toeristische streek; Mapuche-cultuur in kustgebergte en in de Andes; araucariabossen; afgelegen dorpen aan de Bio-Bio-bovenloop).

B). Villarrica en Pucón (populaire toeristenplaatsen met een groot aanbod aan georganiseerde excursies; araucariabossen, meren en vulkanen; wat San Pedro de Atacama voor het ‘Grote Noorden’ is dat is Pucón voor het zuiden van Chili).

C). Valdivia en achterland (kustlandschappen; weinig bezochte ‘landelijke’ streek met meren en bossen rond Panguipulli).

D). Zuidelijk merengebied van Osorno en Puerto Montt (’land van de kolonisten’; nationale parken; meren; vulkanen; regenwouden; alercebossen; toeristische streek met veel excursiemogelijkheden).

Wie weinig tijd heeft en vooral georganiseerde excursies wil maken zijn gebieden B en D aan te raden.

Uitgangspunten voor reizen door het merengebied zijn de vier grote steden Temuco, Osorno, Valdivia en Puerto Montt, die alle zeer regelmatig per bus, trein of vliegtuig vanuit Santiago zijn te bereiken. Vooral Valdivia en Puerto Montt zijn sfeervolle en mooi gelegen steden.

Paswegen naar Argentinië

Het Chileense merengebied is via een aantal paswegen door de Andes met Argentinië verbonden. Onderstaande routes zijn per bus of boot vanuit Chili naar Argentinië en omgekeerd te maken (met een gewone (huur)auto kun je nog een of twee andere wegen nemen; maar voor sommige paswegen door de Andes is een camioneta of 4WD nodig).

1). Vanuit Temuco via Curacautín en Lonquimay over de Paso Pino Hachado naar Zapala in Argentinië (mooie en snelle route, geheel geasfalteerd; dagelijkse bussen).

2). Vanuit Temuco over de Paso de Icalma naar Aluminé en Zapala (mooie route; afgelegen; onverhard; bij voorkeur met 4WD; weinig bussen).

3). Vanuit Temuco en Pucon over de Paso Mamuil Malal naar Junin en San Martin (prachtig, grotendeels geasfalteerd; redelijk frequente bussen.

4). Vanuit Valdivia en Panguipulli naar Puerto Fuy, per ferry over het Lago Pirehueico en over de Paso Hua-Hum naar San Martin (erg indrukwekkend en weinig toeristisch; met gewone auto mogelijk; bussen enkele malen per week).

5). Over de hoofdweg Ch-215 Osorno – Bariloche over de Portada de Puyehue (snel en frequent).

6). Bus-boot-bus-boot-busexcursie van Puerto Montt naar Bariloche over de meren en door de nationale parken van Perez Rosales en Nahuel Huapi (schitterend; dagelijks; wel toeristisch en duur.

Tip

Het is mogelijk om een aantal van deze routes met elkaar te combineren tot een interessante rondrit door het Argentijnse merengebied. Het Argentijnse merengebied is in veel opzichten anders dan het Chileense (landschappen, mensen, dorpen), met luxe vakantieoorden als Bariloche en San Martin de los Andes, en eenvoudige provincieplaatsen als Aluminé en Junin de Los Andes. Argentinië was in 2005 een stuk goedkoper dan Chili, vooral de prijzen van hotels, restaurants en benzine zijn er een stuk lager.

10 prachtige bestemmingen in Reizen door Araucanía en Los Lagos (het Merengebied) en Chili