Archipiélago de Solentiname

Swipe

Archipiélago de Solentiname

De Solentiname-archipel ligt in het uiterste zuidoosten van Lago Cocibolca, twintig km ten westen van San Carlos. De zesendertig eilanden beslaan 40,2 vierkante kilometer en de belangrijkste zijn San Fernando, La Venada, Mancarrón en Mancarroncito. De hele archipel is een nationaal monument. Solentiname is in het Nahuatl Celentinametl wat ‘plek van de vele gasten’ betekent. In oude tijden was het een heilige plek waar de water- en vuurcultus werd aangehangen. De 735 inwoners behoren tot 129 families en 53% van hen zijn van het mannelijk geslacht. De eilanden staan bekend om hun aguacates, avocado’s. Ook kun je er heerlijke guapotes en mojarras eten, die men in het meer vangt.

Zestig procent van de archipel is bedekt met tropisch bos en de bewoners leven voor een deel van artesanía; het lichte en zachte balsahout is makkelijk bewerkbaar. Maar dit hout heeft meer belangrijke functies. Men maakt er kleine boten van, het is ideaal voor herbebossing vanwege de snelle groei en het voorziet kleine vogels en insecten van voeding. Artesanía van balsahout zorgt samen met primitieve schilderkunst voor achttien procent van de inkomsten. De ambachtslieden werken voornamelijk op Mancarrón en San Fernando. Hiernaast zijn visserij en de productie van bonen en maïs (La Venada) belangrijke bronnen.

Op de eilanden zijn geen restaurants; pensions en hotels zorgen voor maaltijden en drinkwater. Water is er 24 uur per dag en stroom onttrekt men aan zonnepanelen.

10 prachtige bestemmingen in Archipiélago de Solentiname en Nicaragua