Archipiélago de Solentiname

Swipe

Isla San Fernando

Charmanter dan Mancarrón, zeker qua ligging van de hotels, is het eiland dat voorheen Elvis Chavarría heette. Je kunt het weelderige, boomrijke eiland in tweeënhalf uur rond wandelen of zwemmen in het meer. Ook is er een museum. Silvio is de kapitein van de boot die vaart tussen San Carlos en Solentiname Hij kan boottripjes organiseren.

Bij de aanlegsteiger, direct bovenaan een trap tegen de heuvel, ligt hotel Cabañas Paraiso. Het crèmekleurige huis heeft een veranda waaraan vier comfortabele kamers liggen. Men is erg gastvrij en de verzorging is prima. Je kunt er uitstekend eten met prachtig uitzicht op de tuin en het meer, er hangen tweepersoonshangmatten, kortom, een prima plek om een aantal dagen te verblijven. De prijs is $25 per persoon per dag inclusief drie maaltijden; 9(00506)30-8809, [email protected]

Als je vanaf de steiger linksaf slaat kom je uit bij Don Julio’s hospedaje Mire Estrellas, direct aan het meer. Hij verhuurt nette kamers aan een veranda met hangmatten voor $5 per persoon. Douches en toiletten liggen op het terrein en voor een paar dollar maakt de vrouw des huizes een maaltijd klaar. Iets verderop zit een pulpería die wat basisbenodigdheden heeft en iedere dag open is van 6.00 tot 20.00 uur. Aan het eind van het pad ligt Albergue Celentiname. Dit is het eerste hotel van Solentiname dat oorspronkelijk als doel had de gasten van Cardenal op te vangen. De hangmatten en vloer bij hem thuis waren niet meer toereikend. Een aantal cabañas ligt tegen de heuvel en heeft een veranda met schommelstoel en hangmat. Tussen de bomen door kun je het meer en Isla Atravesada zien liggen. Men serveert goede maaltijden en verhuurt kajaks voor C40 per persoon, voor een halve dag. Ook paardrijden is mogelijk. Verblijf per nacht kost $25 per persoon, inclusief drie maaltijden; een verblijf per persoon zonder maaltijden is $10. Een eenvoudige cabina aan het water komt op $15 per nacht, inclusief maaltijden.

Naast hotel Paraiso ligt het pand van de Union de pintores y artesanos de Solentiname waar primitieve kunst van de eilanders te zien en te koop is. Schilderijen en houtsnijwerk van balsahout in vrolijke kleuren verkoopt men voor redelijke prijzen. Geopend van 6.00 tot 11.00 en van 13.00 tot 16.00 uur. Op zondag gesloten.

El Museo Archipiélago de Solentiname heeft naast een medicinale kruidentuin ook een bomentuin. Binnen krijg je veel informatie (in het Spaans) over de archipel en zijn flora, fauna en petrogliefen. Verder hangen er foto’s en plattegronden en zijn er archeologische vondsten, ook van Ometepe, te zien. Bij stukken balsahout legt men de bewerking uit. Het museum is open op maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur; zondags gesloten.

Met Don Silvio kun je de overtocht naar Mancarrón rechtstreeks in tien minuten maken voor C100-160. Don Julio kan voor minder een kano regelen. Het Isla el Padre dat je onderweg passeert, is het domein van brulapen.

10 prachtige bestemmingen in Isla San Fernando en Nicaragua