Argosaronische Eilanden

Swipe

Aegina

Aegina is na Salamis het tweede grootste eiland van deze eilandengroep. Het ligt zo’n 16 km van Piraeus en is gemakkelijk per boot bereikbaar. Ook voor een dagtocht vanaf het vasteland. Veel Atheners hebben hier een tweede huis en brengen menig weekend en vakantie door op dit mooie eiland. De pistachenoten van Aegina zijn ‘wereldberoemd' en veel inwoners houden zich dan ook bezig met de teelt ervan. Bekende inwoner was de klassieke blijspeldichter Aristophanes (445 -- 388 v.Chr.)

Ook fungeerde de hoofdstad van het eiland van 12 januari tot 3 oktober 1828 als hoofdstad van Griekenland voor die eer naar Nafplion ging. De eerste Griekse regering onder leiding van Yiannis Kapodistrias werd beëdigd in de grote kerk van het hoofdstadje en het regeringsgebouw is nog steeds te bezichtigen.

Aegina in het kort:

# Oppervlakte: ca 85 km2

# Kustlijn: 57 km

#Inwoners: ca 11.000

#Hoofdstad: Aegina

Best bewaarde tempel

De belangrijkste bezienswaardigheid op Aegina is de Tempel van Afeas ter ere van de gelijknamige godin die op het eiland vereerd werd. Deze prachtige tempel staat temidden van pijnbomen op een heuvel in het oosten van het eiland, vlakbij de badplaats Agia Marina waar zich het grootste strand van het eiland bevindt. Het is een van de best bewaarde Dorische tempels in Griekenland die samen met het Parthenon in Athene en de Poseidontempel op Kaap Sounion (op het schiereiland Attica) een vrijwel gelijkzijdige driehoek vormt. De oorspronkelijke tempel stamt uit 570 v. Chr. maar die werd 60 jaar daarna verwoest. Op dezelfde plek werd toen een nieuwe tempel gebouwd.

Ten tijde van de Trojaanse oorlog werd er ook de godin van de oorlog Athene vereerd. Op de tempelmuren zijn taferelen van de Trojaanse oorlog te zien. Archeologische vondsten die op het tempelcomplex zijn gedaan, zijn te zien in het Archeologisch Museum in Aegina. Vanuit de hoofdstad worden ook excursies georganiseerd naar de beroemde tempel.

De rest van het eiland

De hoofdstad van het eiland Aegina aan de westkant heeft een erg gezellige en pittoreske haven. Aan de boulevard staan statige negentiende eeuwse huizen en gebouwen en naast de haven bevindt zich nog een belangrijke archeologische opgraving: Kolona. Hier zijn de resten van een antieke tempel van Apollo te zien. Zo’n 6 km van de hoofdstad ligt het middeleeuwse klooster van Agios Nektarios. Het klooster staat op een heuvel waarop ook de resten liggen van de verlaten stad Paleochora, de vroegere hoofdstad van het eiland. Nog eens 6 km verderop staat het Chryssoleontissaklooster.

De hoogste berg Oros (531 m.) in het noordoosten van het eiland speelde een belangrijke rol in de mythologie. Dichtbij de top bevinden zich de overblijfselen van een tempel voor Zeus Hellanius.

Vlakbij Aegina liggen nog de twee schattige eilandjes: Angistri en Moni. Vanaf het haventje van Perdika vertrekken bootjes ernaartoe.

Argosaronische Eilanden

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Aegina en Griekse Eilanden