Argosaronische Eilanden

Swipe

Salamis

Salamis ligt het dichtst bij Athene en is ook het dichtst bevolkte eilandje in de Saronische golf. Veel Atheners hebben hier een tweede huis. Het ligt in een baai dichtbij Pireaus, Elefsina, Megara en Perama. Vanuit die laatste plaats gaat ook een pont naar het eiland. Het is gemakkelijk bereikbaar want er gaan zeer frequent boten en bootjes vanuit verschillende plaatsen op het vasteland naar het havenstadje Paloukia op het eiland. Veel inwoners werken dan ook in deze business, in het toerisme of in de visserij. De inwoners van Salamis staan ook bekend als bouwers van houten vissersboten. Ooit was het eiland dicht begroeid met bossen, maar door bebouwing zijn veel bossen verloren gegaan. Op de plek waar de pont de oversteek maakt, ligt het eiland slechts een krappe 1200 m. van het vasteland af. Hier heeft zich in 480 v.Chr. een historische zeeslag afgespeeld waarbij de Atheners de Perzen in een hinderlaag lokten en versloegen. Salamina is ook de geboorteplek van dichter Euripides en de mythische held Ajax zou er vandaan komen.

Salamis in het kort:

# Oppervlakte: ca 95 km2

# Kustlijn: 104 km

#Inwoners: ca 23.000

#Hoofdstad: Salamina (Koulouri)

Het eiland

De aankomst op Salamis per boot is meestal in de havenstad Paloukia aan de oostkust. Ook gaan er boten naar de andere drie havenplaatsen van het eiland: Kamatero, Selinia en Peristeria. De hoofdstad ligt aan de westkust op amper 3 km van Paloukia vandaan. De hoofdstad Salamis (en ook het eiland zelf overigens) wordt door de Grieken vaak Koulouri genoemd naar een koekje dat ongeveer dezelfde vorm als het eiland heeft. Het is een levendig en vooral in de zomer druk stadje. Het heeft een folklore museum en vlakbij het Boskouplein staat de Panagia Boskoukerk met muurschilderingen uit 1758.

Het grootste en mooiste klooster op het eiland is Moni Faneromeni dat in het oosten van het eiland staat temidden van de pijnbomen. Het klooster, een bedevaartsoord voor veel gelovigen, werd in de 17de eeuw gebouwd op de plaats waar een icoon van Maria werd aangetroffen. Tijdens de revolutie van 1821 vonden vrouwen en kinderen een veilige schuilplaats in het klooster en werden er gewonde militairen verzorgd. Ieder jaar is er van 23 tot en met 25 augustus een groot festival in en rond het klooster.

Zo’n 6 km onder de hoofdstad ligt het dorpje Moulki oftewel Eantio. Hier zou in de oudheid de held Ajax gewoond hebben. Er staan twee kerken uit de 11de en 12de eeuw: de Metamorphosis Sotirakerk en de Kimisis Theotokou. Op de berg Stavros zo’n 5 km na Moulki staat het klooster van Agio Nikolaou Lemonion.

Bij Kanakia en Peristeria verder naar het zuiden zijn mooie stranden te vinden.

Argosaronische Eilanden

10 prachtige bestemmingen in Salamis en Griekse Eilanden