Argosaronische Eilanden

Swipe

Griekse Eilanden

Het kleinste eilandje van deze groep ligt aan de ingang van de Argolische Golf op zo’n 10 km van de kust van de Peleponnesos. Net als Hydra heeft het eiland met zijn zeemacht een grote rol gespeeld in de vrijheidsstrijd tegen de Turken. Symbool van deze strijd is de vrouwelijke admiraal Laskarina Bouboulinia. Haar huis naast het Dapiaplein in de hoofdstad is een museum en haar standbeeld kijkt uit over de haven. Bouboulinia, waarschijnlijk de eerste en enige vrouwelijke admiraal in heel Griekenland, rukte met haar schepen op naar Nafplio en Monemvasia.

Ook de bekende Engelse schrijver John Fowles droeg Spetses na aan het hart en woonde er een tijdje. Zijn bekendste boek The Magus speelt zich af op een denkbeelding Grieks eiland waarin velen Spetses herkennen. De Engelsen hebben een grote invloed op het eiland gehad. Zij waren de eersten die het eiland in toeristische zin ontdekten. Het eiland is groen en er groeien veel pijnbomen.

Spetses in het kort:

# Oppervlakte: ca 22 km2

#Inwoners: ca 4.000

#Hoofdstad: Spetses

Paardenkoetsjes

De hoofdstad Spetses aan de noordoostkust heeft een mooie haven en een bruisend nachtleven. De wijk Dapia met het mooie Dapiaplein met de kiezelmozaïeken achter de haven is erg gezellig met oude herenhuizen en veel terrasjes en restaurants. Aan de haven staan nog steeds de kanonnen van de opstand van 1821. Autoverkeer is er verboden. Er rijden veel fietsen en paardenkoetsjes rond in de stad. Het eiland heeft enkele mooie stranden die per boot of te voet bereikbaar zijn. In Vrellos en Zongeria aan de noordkust groeien de pijnbomen tot op het strand en aan de westkust bevinden zich de fraaie baaien met de mooie zandstranden van Agia Paraskevi en Agii Anargiri. Bij dit laatste strand ligt de grot van Bekiri. Vlakbij de hoofdstad liggen Agia Marina en Kounoupitsa. Ook vlakbij Spetses-Stad ligt het klooster van Agios Nikolaos, aan de gelijknamige baai. Dit klooster heeft een mooie klokkentoren en fraaie mozaïeken.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden