Bandar Seri Begawan

Swipe

Bandar Seri Begawan

Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee

In BSB bevindt zich een van de grootste moskeeën van Zuidoost-Azië, de Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee. Volgens kenners is het enorme gebouw zeker het mooiste in zijn soort in geheel Azië. Het is gebouwd op een kunstmatig meer. Via marmeren bruggen kunt u het gebouw bereiken. Er zijn kosten noch moeite gespaard. Het dak van de hoofdtoren is afgewerkt met echt goud, de muren zijn bekleed met Italiaans marmer, de vloeren zijn bedekt met tapijten uit Saudi-Arabië en België en de kristallen kroonluchters en het glas in lood komt uit het Verenigd Koninkrijk. Aan de achterzijde van de moskee ligt een stenen schip. De bouw kostte destijds (1958) 5.000.000 USD. Het gebedshuis ligt op de oever van de Bruneirivier. De toegang is gratis. Nota bene: op islamitische feestdagen en tijdens gebedsdiensten is het gebouw uitsluitend toegankelijk voor moslims.

Royal Ceremonial Hall oftewel de Lapau

De Royal Ceremonial Hall oftewel de Lapau is gelegen tegenover de Royal Regalia Building. U kunt dit gebouw alleen bezoeken met speciale toestemming. De inrichting is zeer luxueus. Het plafond is bijvoorbeeld met goud bekleed. Hier vinden koninklijke plechtigheden plaats. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van het Nobat di Raja (het Koninklijke Orkest) met zijn typische (snaar)instrumenten en trommels. De huidige sultan Hassanal Bolkiah werd hier gekroond in 1968.

Royal Regalia Building

De Royal Regalia Building is gelegen op de Jalan Sultan. Hier zijn onder andere de giften te zien die de sultan gekregen heeft van buitenlandse staatshoofden en andere hoge buitenlandse bezoekers. Daarnaast zijn er ontelbare foto’s van de sultansfamilie. Verder zijn er kostbare meubels en prachtige kledingstukken en uniformen te zien. De toegang is gratis. Openingsuren: zaterdag tot en met donderdag: 08.30-17.00 uur. Vrijdag: 09.00-11.30 uur en 14.30-17.00 uur.

Het Arts and Handicraft Center

Het Arts and Handicraft Center (Kunst- en Kunstnijverheidscentrum) is gelegen op de Jalan Kota Batu. U komt er langs als u op weg gaat naar het Brunei Museum in de richting van de Jalan Mac Arthur. U kunt er onder andere houtsnijwerk bewonderen en er is wat werk van zilversmeden aanwezig. Uiteraard is een en ander te koop.

Brunei Museum

Het Brunei Museum is gelegen in Kota Batu, ongeveer 6 kilometer van het stadscentrum, aan de oever van de Bruneirivier. Het is met openbaar vervoer bereikbaar. Er zijn onder andere permanente tentoonstellingen over de winning van olie en gas, natuurkunde, islamitische kunst, lokale tradities en de geschiedenis van het land. Meestal zijn er ook nog tijdelijke tentoonstellingen die kunnen gaan over de meest verschillende onderwerpen. De toegang is gratis. Openingsuren: Zondag tot en met donderdag: 09.00-17.00 uur. Vrijdag: 09.00-11.30 en van 14.30-17.00 uur. Zaterdag: 09.45-17.00 uur. Gedurende de vastenmaand zijn er afwijkende openingstijden.

Istana Nurul Iman, het koninklijk paleis van sultan Hassanal Bolkiah

Istana Nurul Iman, het koninklijk paleis van sultan Hassanal Bolkiah, is het grootste residentiële paleis ter wereld. Het wordt tevens gebruikt als werkpaleis. De sultan is namelijk niet alleen koning maar ook minister van Buitenlandse Zaken, van Financiën en van Defensie. De totale oppervlakte van het paleis is 200.000 m2. Het heeft onder andere 1788 kamers, 257 badkamers, een vijftal zwembaden, een moskee met plaats voor 1500 personen, een feestzaal waar 5000 gasten in kunnen dineren, airconditioned stallen voor de polopaarden van de sultan en een garage met plaats voor meer dan 100 auto’s. Het paleis werd gebouwd in 1984 en kostte meer dan 400.000.000 USD. Indien u dit paleis van de binnenkant wilt bekijken, dan moet u wachten tot hari raya aan het einde van de ramadan. Dan is er namelijk traditioneel open huis in de Maleise wereld en kunt u sultan Hassanal Bolkiah bezoeken in zijn eigen huis, zijn hand schudden, een hapje eten en een (alcoholvrij) drankje drinken. Het paleis ligt ongeveer 3,5 km buiten de stad. Als u het echt eens goed wilt bekijken (vanaf het water) kunt u het beste een boottaxi regelen. Zij brengen u dan naar een mooi ingericht park (Taman Persiaran Damaun) in de nabijheid van de koninklijke residentie, van waar uit u een goed zicht hebt op het paleis. Vraag ook aan de schipper of hij langs het nabijgelegen eiland Pulau Rangun wil varen. Met een beetje geluk kunt u daar neusapen zien. 

5 prachtige bestemmingen in Bandar Seri Begawan en Brunei