Bandipur

Swipe

Bandipur

Bandipur is een schilderachtig stadje gelegen op een hoogte van 1050 m in het Mahabharat gebergte. Het is prachtig gelegen op een hoge heuvel direct boven de Prithvi Narayan Highway en de stad Dumre. Dit oude Newar stadje ademt nog de sfeer van lang vervlogen tijden. U heeft hier tevens een prachtig uitzicht op de Himalaya keten , waaronder de witbesneeuwde toppen van de Annapurna 's, de Dhaulagiri, de Manaslu en de Langtang. Onder u strekt zich de Marsyangdi vallei uit. Oorspronkelijk was Bandipur een eenvoudig Magar dorp, maar het dorp werd in het begin van de 19e eeuw ontdekt door Newars uit Bhaktapur. Zij kwamen af op dit malaria vrije gebied en ontwikkelde het tot een belangrijke nederzetting op de handelsroute tussen India en Tibet. Snel ontwikkelden zij het dorp tot een fraai Newar stadje met een rijk cultureel erfgoed en prachtige architectuur met huizen met pagode daken, fraaie houtgesneden deuren en vensters. Het hout is gesneden uit de salbomen wier bladeren als voedsel voor het vee dienen. Dankzij de relatief geisoleerde ligging in het Mahabharat gebergte kon Bandipur zijn oorspronkelijke karakter bewaren. Bandipur beleefde haar hoogtijdagen tijdens de Rana periode (1846-1951) en bezat in die tijd haar eigen bibliotheek, die ook nu nog te bezichtigen is. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon het haar aantrekkelijheid als vestigingsplek te verliezen, met name omdat men de gevreesde malaria onder controle kreeg. Toen in 1973 de Prithvi Narayan Highway werd aangelegd veranderde Bandipur in een spookstadje. Sinds enkele jaren is het stadje weer in zijn oude glorie hersteld, mede dankzij de Bandipur Social Development Committee die het toerisme naar het stadje bracht. Vandaar dat u nu in Bandipur enkele goede guest-houses en restaurants kunt vinden, waaronder de aantrekkelijke The Old Inn. Hoewel in het stadje oorspronkelijk alleen Magars woonden wordt Bandipur tegenwoordig bevolkt door een mengeling van Newars, Magars, Bahuns, Chhetris, Damais, Kamis, Sarkis, Kasais en Gurungs. Het belangrijkste festival is Bisket Jara. Tijdens dit festvial wordt de godin Bindhabasini in een chariot, een hoge wagen op grote wielen, rond gereden. Voor de start van de processie worden er tientallen dieren geofferd ter ere van de godin. Andere bekende festivals zijn het Baishakh Purnima, met traditionele dansen van de Magars, en het Putali Choy dat gehouden wordt om het Nepalese Nieuwjaar te vieren. De meeste festivals worden op het centrale marktplein gehouden. Het plein is, evenals de wegen in Bandipur, geplaveid met grote leistenen. Dit is geen wonder, want de heuvels rondom Bandipur zijn bekende winplaatsen van leisteen. Een deel van de plaatselijke bevolking verdient hier haar inkomen mee. Het plein was in vroeger tijden de plek waar handelaren uit Tibet, India en Nepal elkaar ontmoetten. Ook tegenwoordig is het nog de belangrijkste ontmoetingsplek voor de inwoners van het stadje.

Khadga Devi tempel

In het stadje kunt u een bezoek brengen Khadga Devi tempel. De tempel bevat een Khadga ofwel een heilig swaard. Volgens de overlevering kunnen mensen direct door bloedverlies sterven als zij het zwaard aanschouwen. Volgens anderen betreft het een cadeau van de god Shina aan de koning Palpa, Mukunda Sen (1518-1553 na Chr.) genaamd. De Khadga wordt vereerd als een symbopol vanvrouwelijke macht en wordt de Khadga Devi genoemd ofwel de godin van het zwaard.

Bindhabasini tempel

De Bindhabasini tempel huisvest het beeld van de godin Bindhabasini dat tijdens het Bisket Jara festival door de stad wordt gereden. Andere bezienswaardige tempels zijn de Chandithan tempel, de Mahalaxmi temple en de Narayan tempel ter ere van Vishnu.

Andere bezienswaardigheden Bandipur

Ten noorden van de bazaar kunt u naar het Tundikhel wandelen, een paradeveld vanwaar u een schitterend uitzicht heeft op de Himalaya. Met helder weer kunt u het paleis van Gorkha en de Manakamana tempel in de verte zien liggen. Op een wandelafstand van ongeveer 15 minuten ten noorden van Bandipur ligt het heiligdom van Paharpani Mahadev. Het grotachtige heiligdom werd vroeger bezocht door de inwoners om in de ochtend te baden. Opmerkelijk zijn de resten van de forten Gadhi Kot en Purano Kot (Gurungche Hill), met ernaast de moderne Thanithan Mai tempel. Andere bezienswaardigheden zijn de vijver Tandrang Tundrung, de drie waterspuiten van Teendhara, het Salbos Raniban en de eerder genoemde Padma bibliotheek (Padma Library), gelegen in het hart van Bandipur.

Korte trektochten Bandipur

Het gebied rondom Bandipur is bekend om haar goede wandelmogelijkheden. Het is hiervoor handig om een gids te huren bij een van de guest-house. Slaapt u in The Old Inn dan zijn deze gratis. Liefhebbers van stalagmoeten en stalactieten kunnen hun hart ophalen in wandelingen naar de grotten Siddha Gufa (een van de grootste grotten in Azie) en Patala Dwar. Eerder zijn al het fort Gadhi Kot en Purano Kot genoemd, beide goede bestemmingen voor wandelingen.

Wandeling naar het Magar dorp Ramkot

Het mooist is echter de wandeling naar het Magar dorp Ramkot, gelegen op een hoogte van 1250 m. Tijdens de wandeling heeft u een prachtig uitzicht op de Himalaya. Echter ook het dorp is zeer bezienswaardig. U kunt hier namelijk het dorpsleven van de Magars aanschouwen. In het dorp staan nog enkele 650 jaar oude en ronde woningen. De ronde woningen werden vroeger door de rijken van het dorp bewoont, maar zien er nu eenvoudig uit. Zij zijn uitstekend geïsoleerd en opgebouwd uit twee verdiepingen, maar zijn in wezen klein; vooral als je beseft dat er ongeveer tien mensen in een woning leven. De wandeling heen en weer duurt ongeveer 4 uur (zorg voor voldoende water en voedsel). 

Verbindingen Bandipur

[-], Bandipur ligt op een afstand van 73 km ten zuidenoosten van Pokhara, 143 km ten westen van Kathmandu, 70 km ten noorden van Chitwan en 8 km van Dumre (Bazaar) en de Prithvi Narayan Highway (Kathmandu-Pokhara Highway). De afslag ligt bij Dumre Bazaar. Vanaf Dumre is het nog een half uur rijden. U kunt vanuit Dumre Bazaar met een jeep (incidenteel een minibus) naar Bandipur rijden. U kunt eventueel ook wandelend naar Bandipur gaan via de historische route. De klim duurt ongeveer 2 uur en eindigt bij het Tundhikel paradeveld. Vandaar wandelt u in ongeveer 10 minuten naar het centrum van Bandipur. Verder is er een wandeling mogelijk via de Siddha grot (Siddha Cave), eveneens een wandeling van ongeveer 2 uur.

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bandipur en Nepal