Barcelona

Swipe

Barri Gòtic

Barcelona heeft een oude gotische binnenstad, de Barri Gòtic. Vanwege de Romeinse opgravingen wordt deze ook wel ‘Barri Romano’ genoemd. In dit deel van Barcelona zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden, zoals de kathedraal, het bisschoppelijk paleis, het Museum Marès en het Picasso-museum en het prachtige stadhuis.


De Barri Gòtic is in de 13e eeuw ontstaan rondom de gotische Santa Eulalia-kathedraal (Catedral de Santa Eulalia) (bereikbaar met metrolijn 4, station ‘Jaime 1’). De westelijke façade, dat is de gevel die uitkijkt over de Plaza Cristo Rey, is in de 19e eeuw in aangepaste stijl opgetrokken. Deze bouwstijl wordt wel betiteld als Catalaanse gotiek.

Het interieur is spraakmakend. Het schip wordt geflankeerd door intieme kapellen die zijn afgesloten met vakbekwaam gesmeed hekwerk (rejas). Onder het altaar bevindt zich de crypte van de heilige Eulalia, de beschermvrouwe van Barcelona; zij rust in een witmarmeren sarcofaag.

Een van de torens aan de achterzijde van de kathedraal kan worden beklommen en levert bij helder weer een indrukwekkend panorama van de stad op.

Schuin tegenover de kathedraal staat het Archeacons Huis (Casa del Arcediaro) waarin het historisch archief van Barcelona is ondergebracht. Het gebouw dateert uit eind 15e - begin 16e eeuw.

Vanaf de Casa del Arcediaro loopt de Calle del Obispo Irurita langs de zuidwestgevel van de kathedraal naar het zuidoosten. Aan deze straat staan achtereenvolgens het Bisschoppelijk Paleis (Palau de Obispo), en het Regeringspaleis (Palau de la Generalitat), de zetel van de Catalaanse regering.

Vanaf de bouw ervan in de 15e eeuw heeft het gebouw dienst gedaan als koninklijke residentie. Vandaar het schitterende interieur waartoe ook de beroemde door arcaden omgeven Patio de los Naranjos (‘sinaasappelpatio’) behoort.

Tegenover het regeringspaleis, aan de overzijde van de Plaza Sant Jaime, staat het Stadhuis (Ayuntamiento) van Barcelona, eveneens een juweeltje van 15e-eeuwse bouwkunst.

10 prachtige bestemmingen in Barri Gòtic en Spanje