Barcelona

Swipe

La Sagrada Familia

Gaudí was de belangrijkste ontwerper en bouwer van de nog altijd niet voltooide Tempel van de Heilige Familie (Templo de la Sagrada Familia). Met de bouw van deze - voorzichtig uitgedrukt -  uit de toon vallende en daarom omstreden basiliek werd in 1882 door de architect Francisco del Villar begonnen.

Het idee was afkomstig van de godsvruchtige boekhandelaar Josep María Bocabella. Die zamelde geld in, kocht een stuk grond en vond de eveneens zeer gelovige Del Villar bereid gratis en voor niets een ontwerp te maken voor een godshuis in een voor die tijd gangbare neogotische stijl. Bocabella en Del Villar kregen echter ruzie waarna Gaudí als bouwmeester het roer overnam.

Gaudí ging vervolgens zijn eigen weg en paste het ontwerp tijdens de bouw voortdurend aan. Hij bemoeide zich tot in het kleinste detail met de bouw en probeerde gaandeweg allerlei stijlvarianten uit. Gaudí woonde zelfs enige tijd op de bouwplaats, zo werd hij door zijn werk geobsedeerd.

De bouw heeft enkele jaren stil gelegen toen Gaudí in 1926 een fataal ongeluk kreeg – hij kwam onder de tram. Het was niet meer dan logisch dat hij in de crypte van ‘zijn’ kerk werd begraven. Ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) is er niet aan La Sagrada gebouwd; de kerk liep in het oorlogsgeweld flinke averij op die jaren van herstel vergde.

Hoewel je formeel niet van een eindresultaat kunt spreken, staat er met de huidige La Sagrada Familia ontegenzeggelijk een landmark van wereldformaat. De bouwstijl wordt omschreven als Catalaans modernisme, een variant op de Noord-Europese Art Nouveau en Jugendstil, bouw- en kunststromingen uit begin 20ste eeuw.

Wat voor etiket je er ook op plakt, het is in ieder geval een stijl waaraan kennelijk maar moeilijk een eind is te breien. Niet in de laatste plaats omdat er nooit uitgewerkte bouwplannen zijn geweest. Gaudí liet na zijn dood niet meer dan wat tekeningen, schetsen en een maquette achter die bovendien in 1936 tijdens de burgeroorlog verloren zijn gegaan.

Omdat de bouw nog altijd afhankelijk is van particuliere giften, laat de definitieve opleveringsdatum zich moeilijk voorspellen. Optimisten hebben het over 2025. Paus Benedictus XVI heeft daar wijselijk niet op willen wachten en wijdde de onvoltooide kerk in 2010 in tot de basiliek. Ook de UNESCO heeft dit geniale bouwwerk maar alvast op de werelderfgoedlijst geplaats.

Wel of niet voltooid, wat de stichter, de achtereenvolgende architecten en bouwers in ieder geval hebben bereikt, is dat de Sagrada Familia is uitgegroeid tot dè toeristische attractie van Barcelona, goed voor jaarlijks miljoenen bezoekers.

U vindt de Tempel van de Heilige Familie enkele straten ten noorden van de Avinguda Diagonal (Metro 2 of 5, 'Sagrada Familia'). De basiliek is dagelijks te bezichtigen van april t/m september van 09.00-20.00 u; van oktober t/m maart van 09:00-18:00 u. Er worden alleen time tickets verkocht die ook online verkrijgbaar zijn bij o.a. ANWB en www.ticketbar.eu. Toegang: € 17,90.

10 prachtige bestemmingen in La Sagrada Familia en Spanje