Barcelona

Swipe

Musea

Barcelona telt tientallen uitstekende musea. Tegenover de noordzijde van de kathedraal aan de Calle Moncada 15-19, is het veelbesproken Frederic Marès-museum (Museu Frederic Marès) te vinden. Het is ondergebracht in een voormalig 12e-eeuws paleis.

Dit is een van de meest opmerkelijke musea van de Catalaanse hoofdstad. Er is een overweldigende collectie schilderijen, beelden en collages te zien, plus de meest uiteenlopende snuisterijen en objecten. Het is allemaal het resultaat van de verzamelwoede van de excentrieke beeldhouwer Federico Marès.

Op de bovenste verdieping is een apart museum ingericht waar maar weinig bezoekers aan toe komen: in het ‘Museo Sentimental’ vindt de waanzin van Marès zijn hoogtepunt.

Het museum is alle dagen van de week geopend van 10.00 -17.00 uur, behalve ‘s maandags. Op zon- en feestdagen van 10.00-14.00 uur.

Niet minder interessant is het Picasso Museum (Museu Picasso) aan de Calle Montcada 15-19. Het heeft onderdak gevonden in het fraaie 15e-eeuwse Palau Aguilar. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit vroeg werk.

Dagelijks (behalve maandags) geopend van 10.00 - 20.00 uur. Op zon- en feestdagen van 10.00-15.00 uur.

In het Mirò-museum (Museu Fundatión Joan Mirò) dat in het Parque de Montjuich staat, wordt een goed beeld gegeven van het werk van deze Catalaanse kunstenaar. Joan Miró (1893-1983) was kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist. Hij wordt gezien als een van de grootste surrealisten. Er is een uitgebreide bibliotheek voor wie zich verder in het werk van Mirò wil verdiepen.

Open: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-19.00 uur; donderdag van 11.00-21-30; zondags gesloten.

In het Palau Nacional de Montjuich is het Catalaans Museum (Museu Nacional d’Arte de Catalunya) ondergebracht. Het museum staat in Europa hoog aangeschreven vanwege de vele unieke doeken die er hangen uit de 11e tot 18e eeuw en de inspirerende rol die het museum speelt bij het stimuleren van Catalaanse literatuur en beeldende kunst.

Hoewel veel ophef wordt gemaakt van het Museum voor Moderne Kunst (Museo de Arte Moderno) dat in het Parque de la Ciudadela staat, geeft dit museum geen volledig beeld van de hedendaagse moderne kunst in Spanje.

De ernaast gelegen dierentuin (Parc Zoològic) is interessanter. Al was het maar vanwege de tentoonstelling gewijd aan Sneeuwvlokje, de enige albino gorilla ter wereld. Salvador Dalí schudde het kolossale dier ooit de hand, en de Catalanen vernoemden Ronald Koeman in zijn glorietijd liefdevol naar het dier. Tot aan de dood van Sneeuwvlokje in 2003, kwamen er jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers speciaal naar dit witte wereldwonder kijken.

Het Scheepvaart Museum (Museo Marítimo) dat tegenover het standbeeld van Columbus aan de haven staat is voor liefhebbers.

Dat geldt ook voor het Archeologisch Museum (Museu Arquelógico); het is te vinden niet ver van het Miró-museum op de Montjuich.

10 prachtige bestemmingen in Musea en Spanje