Bas-Limousin

Swipe

Bas-Limousin

De Bas-Limousin valt samen met het departement Corrèze. Het is een voornamelijk agrarische streek doorsneden met rivieren die in zuidwestelijke richting stromen. In het noorden stroomt de Vézère, in het midden de Corrèze en in het zuiden de Dordogne. De Dordogne ontspringt aan de voet van de Sancy in het Centraal Massief; de Vézère en de Corrèze ontspringen op het Plateau de Millevaches in het noorden van het departement Corrèze. Men neemt dan ook aan dat Millevaches is afgeleid van Mille Sources (duizend bronnen). In het landelijke gebied liggen niet minder dan vijf dorpen die tot de honderd mooiste van Frankrijk behoren (Les plus beaux villages de France): Collonges-la-Rouge, Curemonte, Ségur-le-Château, Saint-Robert en Treignac.

Dit hoofdstuk begint met een beschrijving van Brive, het handelscentrum van de landstreek Bas-Limousin. Daarna volgen kennismakingen met de druipsteengrot Gouffre de la Fage en de dorpen Lissac en Chasteaux, beide gelegen aan het stuwmeer Lac du Causse. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de middeleeuwse stadjes Turenne, Collonges-la-Rouge en Curemonte. De stadjes Beau-lieu-sur-Dordogne en Argentat liggen aan de Dordogne. Marcillac-la Croisille, Neuvic en Bort-les-Orgues liggen alle drie aan een stuwmeer.

Daarna volgen beschrijvingen van de bezienswaardigheden in Ussel, Meymac en Moustier-Ventadour. Bij het dorpje Gimel-les-Cascades stort zich de rivier La Montane 143 m in de diepte. Het hoofdstuk besluit met beschrijvingen van de stad Tulle, Uzerche en de paardenstad Pompadour met het gelijknamige kasteel.

Door het departement is een rondrit samengesteld. Wilt u de beschreven dorpen, steden en bezienswaardigheden bezichtigen, dan is het beter om per dag slechts een deel van de rondrit te rijden.

10 prachtige bestemmingen in Bas-Limousin en Dordogne en Lot