Bas-Limousin

Swipe

Argentat

Het dorp Argentat ligt op de westflank van het Centraal Massief in een heuvelachtig en bosrijk gebied. De naam Argentat betekent letterlijk `dorp aan het water' en duidt op de ligging aan de oever van de rivier de Dordogne.

De Kade

Tot het einde van de 19de eeuw was het stadje een belangrijke binnenhaven, zoals nog aan de brede kade (Quai Lestourgie) te zien is. In Argenat bouwde men speciale platbodems die geschikt waren om over de Dordogne naar Bordeaux te varen. Deze boten noemde men gabares of argentats naar de dorpen met de grootste werven. De platbodems laadde men vol met voornamelijk noten- en eikenhout dat men in de omgeving van Argentat kapte. Dit hout was bestemt voor de wijnvatenmakers in Bordeaux. De platbodems voeren op de stroom van het water en konden dus slechts stroomafwaarts varen. Vandaar dat de schippers de platbodems in Bordeaux uit elkaar haalden en het als hout verkochten. De spoorwegen namen later de taak van de argentats over en dus waren zij gedoemd te verdwijnen.

Tijdens de Godsdienstoorlogen had Argentat het zwaar te verduren. Veel huizen en katholieke kerken werden platgebrand door de hugenoten. Gelukkig gingen niet alle gebouwen in vlammen op, met name langs de rivier bleven veel met leistenen gedekte huizen gespaard. Zij zijn de stille getuigen van het rijke handelsleven in het stadje voor de opkomst van de spoorwegen. Ook de klokketoren van de kerk en de vele torentjes stammen nog uit dit tijdperk. De kade met zijn oude huizen is zeer bezienswaardig. Als u vanaf deze kade onder de nabij gelegen verkeersbrug doorloopt, dan kunt u een stukje langs de rivier de Dordogne wandelen.

Vlakbij het dorp ligt een 38 m hoge en 190 m lange stuwdam in de rivier de Dordogne, de zogenoemde Barrage du Sablier, met er achter een stuwmeertje.

De Vallei van de Doustre

Vanuit Argentat kunt u een autotocht door de bosrijke omgeving maken naar het stuwmeer van La Valette (via de D131, de vallei van de rivier de Doustre en de D61). De tocht gaat via de dorpen La Roche-Cannilac, Gumont, Saint-Pardoux-la-Croisille en eindigt in Marcillac-la-Croisille.

Tours de Merke

Een alternatieve, maar langere autotocht naar Marcillac voert via Sexles en St.-Bonnet-les-Tours in oostwaartse richting naar de Tours de Merle, een kasteelruïne waar men in de zomermaanden een klank- en lichtspel en een Nachtspel (Spectacle Nocturne) opvoert. In het dorp aan de voeten van de ruïne voert men dagelijks vanaf 15 u. een middeleeuws spel op.

Tours de Merle: dgls. gesloten tussen 13 en 14 u.

Klank- en lichtspel Tours de Merle: juni za. 22.30 u. (franstalig); 1-11 juli wo.-ma. dgls. 22.30 u. (franstalig), di. 22.30 u.

(engelstalig); vanaf 12 juli: ma. 22.30 u. (franstalig) en di. 22.30 u (engelstalig); aug. ma. 22 u. (franstalig) en di. 22 u.

(engelstalig); sept. za. 21 u. (franstalig). Nachtspel: 12 juli-aug. wo.-za. juli 22.30 u, aug. 22 u.

Via St.-Cirques en St.-Privat rijdt u naar Serevières en vervolgens naar de 80 m hoge en 300 m lange Barrage du Chastang. In de omgeving is een uitzichtspunt (belvédère) met een goed zicht op de stuwdam. Vanaf hier kunt u via de D29 en D18 naar Marcillac-la-Croisille rijden.

Toeristen-informatiekantoor: Avenue Pasteur 30, Argentat;

rondleidingen door de stad: 15 juni-15 sept. di. en vr. 15 u. (vertrek vanaf het Toeristen-informatiekantoor).

10 prachtige bestemmingen in Argentat en Dordogne en Lot