Bas-Limousin

Swipe

Brive

Brive (50.000 inwoners) ligt op een kruispunt van wegen en fungeert als het handelscentrum van het departement Corrèze. De gerestaureerde binnenstad was in het verleden omgeven door een stevige stadsmuur die heel wat belegeringen doorstond. Vandaar dat men de stad Brive-la-Gaillarde ofwel het Stoere Brive ging noemen. De stadsmuur is verdwenen; in zijn plaats legde men een boulevard aan die tegenwoordig het oude stadscentrum omringd.

De stad heeft een gezellige binnenstad met veel autovrije straten en bezienswaardige huizen van zandsteen, zoals bijvoorbeeld in de Rue du Lieutenant Colonel Faro die uitmondt bij de St.-Martinkerk. Helaas zijn de huizen alleen aan de buitenzijde te bezichtigen. In de vele winkels kunt u plaatselijk gedistilleerde notenlikeur en in de stad gemalen mosterd kopen.

St.-Martinkerk

De St.-Martinkerk ligt in het centrum van de oude binnenstad en werd in de 12de eeuw gebouwd op de fundamenten van een veel ouder godshuis. Men ontdekte onder het koor de resten van een kerk uit de 5de eeuw. In deze crypte vond men religieuze voorwerpen en sarcofagen met onder meer de tombe van Saint-Martin de Brive, een heilige die in 407 door de inwoners van de toenmalige nederzetting werd vermoord.

De straalkapellen van de St.-Martinkerk zijn aan de buitenzijde versierd met gebeeldhouwde kapitelen en velerlei afbeeldingen van mensenhoofden en dierenkoppen.

Het interieur bevat zware zuilen van geel zandsteen die het gewelf ondersteunen. Alleen de straalkapellen en het dwarspand van de kerk (transept) stammen nog uit de 12de eeuw; de rest voegde men in de 14de eeuw aan het gebouw toe. In de 18de eeuw vernieuwde men het koor, met uitzondering van de doopvont die men in de 12de eeuw versierde met de symbolen van de Evangelisten.

Crypte van de St.-Martinkerk geopend: zo. 15-17.30 u.

Place Latreille

Direct ten zuiden van de kerk ligt het Place Latreille, het oudste pleintje van de stad. Rondom het plein staan bezienswaardige huizen met als hoogtepunt het Hôtel de Quinhart met de Tours St.-Martin, een achtkantige toren met erachter een binnenhof in de stijl van de renaissance. Ten zuidwesten van het plein, aan de Rue des Échevins, staat de Tour des Échevins. Deze toren uit het einde van de 15de eeuw is rijkelijk gedecoreerd en is een goed voorbeeld van de renaissance. Let op de fraaie deurknop.

Stadhuis

Ten noordoosten van de St.-Martinkerk ligt het stadhuis, gevestigd in de voormalige faculteit Collège des Doctrines. Na 21 jaren van bouwwerkzaamheden werd de faculteit in 1671 geopend door de voorzitter van het parlement van Toulouse. Het pand met zijn ruime binnenhof is een schoolvoorbeeld van 17de-eeuwse bouwkunst in de regio Brive. Bezienswaardig zijn de monumentale trap in het centrale gebouw en het portaal van de kapel. Ten noordoosten van het stadhuis ligt het 16de-eeuwse Maison Treihard, herkenbaar aan een ronde toren met tegen de top een klein, aangebouwd wachttorentje.

Museum Labenche

Ten oosten van de St.-Martinkerk en ten zuidoosten van het stadhuis kunt u in het 16de-eeuwse Hôtel de Labenche het Museum Labenche vinden. Niet alleen de tentoongestelde voorwerpen zijn bezienswaardig, maar ook het renaissancegebouw zelf. Op het binnenhof kijken gebeeldhouwde figuren op de bezoekers neer; de ramen zijn uitbundig versierd. In de 18de en 19de eeuw bouwde men een nieuwe vleugel.

Het museum behandelt onder meer de geschiedenis van de stad Brive en het departement Corrèze. Verder hangen er schitterende Engelse wandtapijten, de zogenoemde Mortlake-tapijten met romantische voorstellingen, en 17de-, 18de- en 19de-eeuwse wandtapijten uit Aubusson. Opmerkelijk is de schilderijenverzameling die de periode van de 16de eeuw tot heden beslaat. Topstukken zijn een 17de-eeuws schilderij van Adriaen van Ostade en schilderijen van de in Brive geboren schilder Benn. De beeldhouwwerken zijn vooral van religieuze oorsprong en stammen uit de periode tussen de 14de en de 18de eeuw. Andere zalen tonen verzamelingen archeologische voorwerpen, munten, gebruiksvoorwerpen van handwerkslieden en opgezette dieren.

Museum Labenche geopend: april-okt. wo.-ma. 10-12 u. en 13.30-18.30 u.; nov.-mrt. wo.-ma. 10-12 u. en 13.30-18 u.

Toeristen-informatiekantoor: Rue du Repos 10 (Place du 14 Julliet).

Treinen: Het treinstation S.N.C.F. ligt ten zuiden van de oude binnenstad en is bereikbaar via de Avenue Jean Jaurès. Het station ligt aan de verbindingen Parijs-Toulouse en Lyon-Bordeaux; tussen Brive en Parijs rijdt een autotrein.

Luchthaven: Aérodrome Brive-Laroche, dagelijkse verbinding tussen Brive en Parijs.

Druipsteengrot Gouddre de la Fage

Op een afstand van 20 km ten zuiden van Brive ligt de druipsteengrot van Fage (A20, afslag Noailles) ofwel de Gouffre de la Fage. De druipsteengrot bestaat uit twee grote zalen vol stalagmieten en stalactieten.

Druipsteengrot Gouddre de la Fage geopend: april-15 juni 14-18.30 u.; 16 juni-15 sept. 9.30-19 u.; 16 sept.-21 okt. 14-17.40 u.; de rondleiding duurt 50 min.

10 prachtige bestemmingen in Brive en Dordogne en Lot