Bas-Limousin

Swipe

Curemonte

Vanuit Collonges-la-Rouge kunt u via Meyssac naar Curemonte rijden, evenals Collonges-la-Rouge en Turenne behoort het tot de groep mooiste dorpen van Frankrijk (Un des plus beaux villages de France). Het dorp heeft drie `Châteaux' die u kunt bezoeken: het Château de Saint-Hilaire (14de en 15de eeuw), het Château de Plas (16de eeuw) en het Château de la Johannie (15de eeuw). Andere bezienswaardigheden zijn: de kerk van Curemonte met een retabel (achterwand van het hoofdaltaar) uit 1672 en altaren voor Johannes de Doper en de Maagd Maria uit de 17de en 18de eeuw; en de Kerk St.-Hilaire de la Combe .

Beaulieu-sur-Dordogne

Kloosterkerk. In het uiterste zuiden van de Bas-Limousin ligt in een bocht van de rivier de Dordogne het middeleeuwse stadje Beaulieu-sur-Dordogne. Rodolpho de Turenne noemde het stadje Bellus Locos (prachtige plek ofwel Beau-lieu). Vandaar dat hij in 855 besloot om hier het benedictijnen klooster Saint-Pierre de Beaulieu te bouwen. Het klooster is tijdens de Revolutie verdwenen, maar de 12de-eeuwse kloosterkerk is nog steeds te bezichtigen. Het is een goed voorbeeld van romaanse bouwkunst in de Limousin. De klokketoren van het gebedshuis stamt uit de 14de eeuw. Bijzonder is de geveldriehoek boven de hoofdingang (zuidzijde) van het gebedshuis. Dit timpaan werd in 1125 vervaardigd door rondtrekkende beeldhouwers. Het stelt het Laatste Oordeel voor met apostelen, engelen, doden die uit hun graven opstaan, en monsters en slangen als symbolen van de hel. De kerkschat (Le trésor de l'église) bevat een met zilver beslagen beeld uit de 12de eeuw van de Maagd Maria (Vierge de Beaulieu) met een gekroonde Jezus op schoot.

La Maison Renaissance

In het stadje staan nog enkele woningen in de stijl van de renaissance met als beste voorbeeld het zogenoemde La Maison Renaissance. Dit huis is herkenbaar aan het fraaie beeldhouwwerk in de gevels.

Andere bezienswaardigheden zijn de 12de-eeuwse Kapel des Pénitents, de Kapel Sainte-Catherine, het Place de la Bridolle, het Place du Marché, een oude stadspoort en wisselende exposities in het Maison du Bessol (schilderijen en regionale kunst). Vanuit Beaulieu-sur-Dordogne organiseert men kanotochten.

Toeristen-informatiekantoor: Place Marbot.

10 prachtige bestemmingen in Curemonte en Dordogne en Lot