Bas-Limousin

Swipe

Tulle

De stad Tulle (23.000 inwoners) ligt op de oevers van de rivier de Corrèze in het centrum van het departement. De nederzetting ontwikkelde zich vanaf de 12de eeuw voorspoedig rondom de benedictijnenabdij Saint-Martin en de gelijknamige kathedraal. De oudste straten van Tulle liggen in de omgeving van de kathedraal: de Rue des Portes Chanac, de Rue de la Barrière en de Rue Riche. Langs deze straten staan nog enkele gebouwen en torens uit de 15de en de 16de eeuw, zoals het Maison de Loyac (l'abbé), de Tour de Maïsse, de Tour d'Alverge en de Porte des Mazeaux.

De kathedraal

De kathedraal leunt met zijn achterzijde bijna tegen de rivier de Corrèze aan en is meermalen verbouwd. Vandaar dat in het huidige gebedshuis een mengeling van stijlen vertegenwoordigd is. Overheersend is de gotiek, al zijn er ook nog romaanse stijlelementen waarneembaar. De laatste hand aan het gebouw legde men in 1796. Deze verbouwing was noodzakelijk geworden nadat de koepel was ingestort en boven op het koor terecht kwam. Ook het dwarsschip was dermate beschadigd dat men het niet meer wilde herstellen. Bijzonder is de 75 m hoge klokketoren van de kathedraal.

Musée du Cloître André Mazeyrie

Naast de kathedraal staan nog enkele kloostergebouwen overeind. In deze gebouwen is het Musée du Cloître André Mazeyrie gevestigd. Fraai zijn de twee gotische kloostergalerijen rond een binnenhof. In de 13de-eeuwse kapittelzaal met muurschilderingen vergaderden de kloosterlingen. Het museum bezit onder meer een verzameling religieuze kunst uit de Bas-Limousin, volkskunst en keramiek.

Musée du Cloître André Mazeyrie geopend: april-sept. zo.-di. en do.-vr. 10-12 u. en 14-18 u., wo. en za. 14-18 u.; okt.-mrt. sluit het museum een uur eerder.

Musée Départemental de la Résistance et de la Déportation

Een ander bezoekwaardig museum is het Oorlogsmuseum van Verzet en Deportatie. In het museum staan voorwerpen en documenten tentoongesteld die herinneren aan het verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in de Corrèze. Tevens fungeert het gebouw als onderzoek- en documentatiecentrum.

Musée Départemental de la Résistance et de la Déportation geopend: ma.-vr. 9-12 u. en 14-18 u.; adres: Quai Edmond-Perrier 2.

Toeristen-informatiekantoor Tulle: Place Emile-Zola.

Toeristen-informatiekantoor departement Corrèze: Comité départemental du Tourisme de la Corrèze (Maison du Tourisme), Quai Baluze.

10 prachtige bestemmingen in Tulle en Dordogne en Lot