Bas-Limousin

Swipe

Turenne

Het middeleeuwse stadje Turenne ligt op een afstand van 17 km ten zuiden van Brive. Het stadje is uitgeroepen tot een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk (Un des plus beaux villages de France).

Tot 1738 was Turenne de hoofdstad van het gelijknamige burggraafschap (vicomté) dat grote delen van de Bas-Limousin, de Quercy en de Périgord omvatte. In dat jaar koos de toenmalige vicomte eieren voor zijn geld: de druk van Lodewijk XV was te groot om verder zelfstandig door te kunnen gaan. De vicomte won 4,2 miljoen pond; de bewoners verloren hun zelfstandigheid en moesten hoge belastingen gaan betalen.

Daarmee eindigde een opmerkelijke periode in de regionale geschiedenis: de geschiedenis van de familie La Tour d'Auvergne. Voorvader Henri I was in de 16de eeuw de leider van de hugenoten in de Limousin. Na de dood van zijn vrouw Charlotte de la Marck hertrouwde hij met Elisabeth van Nassau, een dochter van Willem van Oranje. Hun jongste zoon werd generaal in het leger van Lodewijk XIV en ging de geschiedenis in als Le Grand Turenne. Hij is een van de belangrijkste militairen uit de Franse geschiedenis en ligt begraven in de Dome des Invalides in Parijs waar ook Napoleon begraven ligt.

Het kasteel

Een van de eerste daden van de Franse kroon was de ontmanteling van het kasteel van de familie La Tour d'Auverge, met als gevolg dat tegenwoordig slechts twee torens aan deze versterking herinneren: de vierkante klokketoren (Tour de l'Horloge) uit de 11de eeuw en de ronde Toren van Caesar (Tour de César). Vanaf de top van de 13de-eeuwse Toren van Caesar heeft u een goed uitzicht over de met leistenen gedekte daken van het stadje Turenne en de weide omgeving.

Het kasteel geopend: april-sept. dgls. 9.30-12 u. en 14-19 u.

Het stadje

Neem ruim de tijd om door de smalle straten van het stadje te wandelen. Het is een goed voorbeeld van een kasteelstadje uit de 15de tot de 17de eeuw. In de oude stad zijn nog resten van versterkingen uit dit tijdvak te vinden. In de zelfde periode werden veel van de huizen gebouwd die ook nu nog de straten flankeren. Bijzondere gebedshuizen zijn de Kapel des Capuncins (1644) en de Église Collégiale. Deze bezienswaardige kerk werd in 1593 gebouwd in de vorm van een Grieks kruis en op voordracht van Charlotte de la Marck, de eerste vrouw van Henri I. Het gebedshuis bevat een fraai hoofdaltaar met twee bewerkte en gedraaide pilaren en erboven een groot schilderij van Jezus aan het kruis.

Toeristen-informatiekantoor: benedenstad, aan de D8.

10 prachtige bestemmingen in Turenne en Dordogne en Lot