Bas-Limousin

Swipe

Ussel

De plek waar nu het stadje Ussel (13.000 inwoners) ligt was al in de Gallische tijd bewoont. Op het Place Voltaire kunt u nog een granieten adelaar zien die door de Romeinen werd vervaardigd. In de middeleeuwen groeide Ussel uit tot het regionale centrum van de Corrèze; beroemde troubadours werden in Ussel geboren. De vele herenhuizen die de straten van de oude binnenstad flankeren werden in de 16de en 17de eeuw gebouwd. De St.-Martinkerk heeft een 19de-eeuwse voorgevel en 18de-eeuws houtsnijwerk in het interieur.

Musée du Pays d'Ussel

De geschiedenis van het stadje en zijn bewoners, de Pelauds, wordt zichtbaar gemaakt in het Museum van het Land van Ussel. Een deel van de verzameling van het museum staat tentoongesteld in het Hôtel de Bonnot de Bay (Rue Michelet; o.a. handwerkprodukten en wandtapijten); de religieuze kunstvoorwerpen hebben een plaatsje gekregen in de Kapel des Pénitents (Rue Pasteur).

Musée du Pays d'Ussel geopend: juli-15 sept. dgls. 10-12 u. en 14-19 u.

Plan d'Eau du Ponty

3 km ten westen van Ussel ligt het Plan d'Eau du Ponty, een meertje met watersportmogelijkheden.

St.-Angel

Op 9 km ten zuidwesten van Ussel ligt het dorp St.-Angel. Hier staat een versterkte kloosterkerk uit de 12de eeuw. In de 15de en 17de eeuw werd het gebedshuis vergroot. Het maakte toen deel uit van de priorij St.-Michel-des-Anges. De huidige sacristie deed in die tijd dienst als kapittelzaal, de zaal waar de kloosterlingen bijeen kwamen. In de kerk zijn op twee halfzuiltjes voorstellingen van de aartsengel Michael aangebracht: op de ene weegt hij de zielen; op de andere plaatst hij zijn voet op de draak.

Toeristen-informatiekantoor: Place Voltaire.

10 prachtige bestemmingen in Ussel en Dordogne en Lot