Bas-Périgord

Swipe

Bas-Périgord

De Bas-Périgord, het zuidelijk deel van het departement Dordogne, kan in twee gebieden verdeeld worden: de zwarte Périgord en de purperrode Périgord. Zwart zijn de paddestoelen, de truffels en jouw glanzende ogen, lieve juffrouw, sprak dr. Boissel in een verliefde bui. Geen wonder dat men de streek waar hij vandaan komt de zwarte Périgord (Le Périgord Noir) noemt. Het is het gebied tussen de rivieren de Vézère en de Dordogne, het land in het zuidoosten van het departement Dordogne waar men in veel grotten prachtige rotstekeningen, rotsschilderingen en gravures van onze voorvaderen vond. Met name het dal van de Vézère is wereldberoemd om de vele vondsten in grotten en schuilplaatsen. Het doel van deze afbeeldingen is tot op de dag van vandaag onbekend (zie hoofdstuk Geschiedenis). Verder vond men allerlei andere voorwerpen uit een lange periode die begint bij het Oudere Steentijdperk en via het Jongere Steen-tijdperk, het Magdalenien, de ijzer-, koper- en bronstijd en de Gallo-Romeinse periode naar de middeleeuwen loopt. Dankzij de vele grotten, de middeleeuwse stadjes en de hoog gelegen kastelen is het geschiedkundig een van de interessantste gebieden in Europa. En natuurlijk is de zwarte Périgord een favoriete bestemming voor kanovaarders. De vele rivieren die het kalksteenplateau doorsnijden zijn op enkele plaatsen uitermate geschikt voor een tocht over water.

De purperrode Périgord (Le Périgord Pourpre) is vernoemd naar de donkerrode kleur die de wijngaarden in de nazomer krijgen, als de druiven bijna oogstrijp zijn. Deze wijngaarden liggen in het zuidwestelijk deel van het departement Périgord. De wijnen uit de omgeving van Bergerac zijn van een hoge kwaliteit en dragen veelal het predikaat appelation d'origine controlée. Bekende wijnen zijn: Bergerac, Côtes de Bergerac, Rosette, Monbazillac, Montravel, Pécharmant en Saussignac. De vele vestingstadjes, die men bastides noemt, herinneren aan de roerige geschiedenis van dit deel van het departement. De Honderdjarige Oorlog tussen de Engelsen en de Fransen, en de Godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten (hugenoten) gingen hier niet ongemerkt voorbij. Bastides en kastelen zijn de stille getuigen van deze onrustige periode in de Franse geschiedenis.

De paragraaf betreffende de zwarte Périgord begint met beschrijvingen van Montignac en het grottencomplex van Lascaux, een van de beroemdste prehistorische vindplaatsen in de wereld. Daarna volgen kennismakingen met het prehistorische museum Le Thot, het 16de-eeuwse kasteel van Losse, de prehistorische schuilplaatsen van Castel-Merle, de romaanse kloosterkerk in St.-Léon-sur-Vézère, de rotswoningen in de rots Saint-Cristophe en het nabij gelegen Prehisto Park. Vervolgens wordt aandacht besteed aan het kasteel van Fleurac en de prehistorische grot van de honderd mammoeten bij Rouffignac. Daarna volgen beschrijvingen van de bezienswaardigheden in Les Eyzies, de zogenoemde hoofdstad van de prehistorische mens, waaronder het Nationale Museum van de Prehistorie, Abri Pataud, de Grot van Font-de-Gaume, de Grot van Combarelles, Cap Blanc, Village de la Madeleine, de Grot du Grand Roc en de prehistorische verblijven van Laugerie Basse. In Le Bugue zijn het fossielenmuseum en het aquarium; bovendien kunt u hier de druipsteengrot Gouffre de Proumeyssac en de prehistorische grot van Bara-Bahau vinden. Vervolgens zijn er beschrijvingen van het 14de-eeuwse kasteel van Puymartin, de middeleeuwse vestingstad Sarlat, het dorp Beynac en het gelijknamige kasteel, de kastelen van Milandes en Castelnaud, het dorp La Roque-Gageac en het vestingstadje Domme en de gelijknamige druipsteengrot. De paragraaf betreffende de zwarte Périgord besluit met beschrijvingen van de kastelen van Montfort, Fénelon en Salignac, de tuinen van Eyrignac, het stadje Terrasson-Lavilledieu en de versterkte kloosterkerk van Saint-Amand de Coly.

De beschrijving van de purperrode Périgord begint met een schets van Bergerac, wijncentrum en de zogenoemde hoofdstad van de tabak. Daarna volgen impressies van het kasteel van Lanquais, het dorp Couze Saint-Front en de vestingstadjes Lalinde en Beaumont. Het hoofdstuk besluit met beschrijvingen van het kasteel van Biron, de vestingstad Monpazier en het wijnkasteel van Monbazillac.

Door zowel de zwarte als de purperrode Périgord is een rondrit samengesteld. Wilt u de beschreven dorpen, steden en bezienswaardigheden bezichtigen, dan is het beter om per dag slechts een deel van de rondrit te rijden.

10 prachtige bestemmingen in Bas-Périgord en Dordogne en Lot