Bas-Périgord

Swipe

De Purperrode Périgord

Château de Lanquais

Het kasteel van Lanquais is in de middeleeuwen gebouwd en ligt circa 17 km ten oosten van Bergerac. Het gotische kasteel had veel te lijden van de Honderdjarige Oorlog. De inslagen van de stenen kanonskogels zijn nog steeds zichtbaar op de buitenmuren. Later bouwde men een hal in de stijl van de renaissance; ook de fraai gebeeldhouwde witte schouwen in het kasteel zijn in de stijl van de renaissance. Vanaf de 18de eeuw tot heden is het kasteel in het bezit van de familie Bordelaise des Gourgue. Opmerkelijk is de verzameling prehistorische gebruiksvoorwerpen van vuursteen, verzameld door een van de leden van de familie Gourgue.

Château de Lanquais geopend: april-sept. vr.-wo. 10-12 u. en 15-18 u.; okt. za. en zo. 10-12 u. en 15-18 u.

Lalinde

Het stadje Lalinde is een van de vele bastides die u in de purperrode Périgord kunt vinden. Het versterkte stadje werd door Hendrik III van Engeland gebouwd. Van deze Engelse bastide kunt u nog enkele overblijfselen bewonderen, zoals de 13de-eeuwse Bragerapoort en delen van een verdedigingsmuur op de oever van de Dordogne.

Toeristen-informatiekantoor: Jardin Public.

Couze Saint-Front

Vanaf de 14de eeuw bouwde men niet minder dan 13 papierfabrieken langs de rivier de Couze, die met hun molens dankbaar gebruik maakten van het langsstromende water. In de het begin van deze eeuw was er te weinig afzet voor zoveel papierfabrieken en dus moesten de meesten hun deuren sluiten. Momenteel zijn er in Couze St.-Front nog twee actief: de Moulin de Larroque, waar u ziet hoe papier gemaakt wordt en waar u handgemaakt papier kunt kopen; en de Barreaux-Vieux. De oude papiermolen La Rouzique in Couze is in 1991 gerestaureerd en eveneens te bezichtigen. In deze papiermolen kunt u verder een verzameling watermerken en zeldzame documenten bekijken.

Papiermolen la Rouzique geopend: mei-sept. do.-di. 14.30-18.30 u.; mrt.-april en okt.-nov. wo. 14.30-18.30 u.

Beaumont

De bastide Beaumont (du-Périgord) werd in 1272 gesticht door Thomas de Thany, op bevel van koning Edward I van Engeland. Veel van de verdedigingsmuren van deze vesting zijn verdwenen, maar veel van de toenmalige woningen zijn in hun oude luister hersteld. Ook enkele poorten hebben de tand des tijds doorstaan, de meest bezienswaardige is de Luzierpoort. Bijzonder zijn de booggewelven rondom het centrale plein; zij stammen nog uit de 13de eeuw.

De Sint-Frontkerk

De 12de-eeuwse Sint-Frontkerk heeft vier verdedigingstorens en lijkt meer op een kasteel dan een gebedshuis. Het was in tijden van nood het laatste bolwerk voor de verdedigers van de vesting. Op de westelijke muur is een horizontale fries aangebracht.

Toeristen-informatiekantoor: Rue Romieu.

Biron en Monpazier

Château de Biron

Het kasteel van Biron is gebouwd op de top van een gedoofde vulkaan; vandaar dat u vanaf het terras van dit kasteel een goed uitzicht heeft op de weide omgeving. Vanaf het terras aan de noordzijde, achter de hoofdgebouwen, kijkt u op het grondgebied van het departement Dordogne, terwijl u vanaf de zuidzijde de Agenais ziet liggen. In het verleden was het kasteel de thuisbasis van de familie Gontaut-Biron en het middelpunt van een der vier baronieën van de Périgord. Het 12de-eeuwse kasteel bleef eeuwenlang in handen van de familie Gontaut-Biron, pas in 1970 verkochten zij het aan het departement Dordogne. Jammer genoeg namen zij een groot deel van de inboedel mee. Als u het kasteelterrein betreedt (vanuit de richting Monpazier), dan ziet u rechts de 15de-eeuwse kapel van het kasteel met een ruimte voor de eredienst en een vertrek met een 16de-eeuws grafmonument voor bisschop Armand de Gontaut-Biron en zijn broer Pons. De kapel is gebouwd in de stijl van de renaissance. Op de andere zijde van het terras liggen de hoofdgebouwen die men na de Honderdjarige Oorlog in een nieuw jasje stak. De invloed van de renaissance is overal waarneembaar. Delen van de grote hal werden in de 18de eeuw aangelegd.

Château de Biron geopend: juli-4 sept. dgls. 10-19 u.; april-juni en 5 sept-15 okt. di.-zo. 10-12 u. en 14-18 u.; 7 febr.-mrt. en 16 okt.-dec. di.-zo. 14-17 u.

Monpazier

Op een afstand van 6 km van het kasteel van Monpazier ligt het vestingstadje Monpazier, de oudste bastide van Frankrijk. De vestingstad werd gebouwd in opdracht van koning Edward I van Engeland in 1283. Het kreeg de vorm van een rechthoek met een lengte van 400 m en een breedte van 220 m.

Place du 19 Mars 1962

Men ontwierp een rechtlijnig stratenpatroon geflankeerd door gelijksoortige huizen. In het centrum legde men een vierkant plein aan, het huidige Place du 19 Mars 1962. In de noordoosthoek van dit plein staat de St.-Dominiquekerk die men in de 16de eeuw volledig renoveerde. Aan de overzijde van het kerkplein (Rue Notre Dame) staat het 13de-eeuwse Maison du Chapitre. De rondom liggende booggewelven en booggangen gaven de inwoners tijdens een beleg enige beschutting tegen pijlen en ander rondvliegend wapentuig. Tegenwoordig geven zij beschutting tegen regen of felle zonneschijn. Aan de zuidkant van het plein ligt de overdekte markt.

Toeristen-informatiekantoor: Rue Jean Galmot (omgeving Place de 19 Mars 1962), Monpazier.

Monbazillac

Château de Monbazillac

Het Château de Monbazillac voldoet aan alle kenmerken van een Frans Château: stijlvol gebouwd in de 16de eeuw met peperbustorens, eigen wijngaarden en een trots etiket met een afbeelding van het kasteel op de wijnfles. Vanaf het terras van het kasteel strekken de wijngaarden zich tot aan de horizon uit. Het kasteel is dan ook eigendom van de Cave Coopérative de Monbazillac. Château de Monbazillac is bouwkundig lastig te plaatsen. Het is geen volwaardig renaissancekasteel, al zijn enkele omlijstingen van ramen en deuren gebeeldhouwd in de stijl van de renaissance, maar het is ook geen kasteel met een volwaardige verdedigingsfunctie, al heeft het verdedigingstorens en een (droge) gracht: het kasteel is een van de weinige die gebouwd is met het doel om beide functies te verenigen. In het kasteel kunt u het museum bezoeken, met als hoogtepunten het Musée du vin, meubels uit de Périgord en documenten over het protestantisme. Verder kunt u in het Pavillon d'acceuil de heerlijke wijnen (Cru du Château de Monbazillac) proeven die men hier vervaardigd. De grote zaal (La Grande Salle) doet tegenwoordig dienst als restaurant. Hier kunt u de maaltijd gebruiken onder een indrukwekkend balkenplafond; de schouw stamt uit de 14de eeuw.

Château de Monbazillac geopend: juni-sept. dgls. 10-12.30 u. en 14-19.30 u.; mei dgls. 10-12 u. en 14-18 u.; okt.-april 10-12 u. en 14-17 u.

10 prachtige bestemmingen in De Purperrode Périgord en Dordogne en Lot