Beaujolais

Swipe

Villefranche-sur-Saône

Villefranche-sur-Saône is de hoofdstad van de Beaujolais; de 55.000 inwoners staan bekend als de Caladois. De stad kreeg in 1260 privileges van de heren van Beaujeu, waardoor het een ville franche of vrijstad werd.

Cathédrale Notre-Dame-des-Marais

In de stad zijn diverse bezienswaardigheden te vinden, waaronder de kathedraal Notre-Dame-des-Marais aan de Rue Nationale. De kathedraal werd in de 13de eeuw gebouwd en later nog vele malen gerestaureerd. Alleen een kapel en een torentje boven het koor stammen nog uit de beginperiode; de klokketoren is uit de 15de-eeuw. Honderd jaar later begon men met de bouw van de flamboyante voorgevel.

Rue Nationale

De Rue Nationale is de vroegere levensader van de stad. Er staan nog veel huizen uit de 15de tot 18de eeuw. Ten zuiden van de kathedraal aan de Rue Nationale staat het zogenoemde Hótel Gotique Renaissance (nr. 761). Even verder (nr. 793) staat u voor de gevel van het 18de-eeuwse Maison de Madame Roland. Aan de overkant van de straat kunt u het 16de-eeuwse Ancien Hótel de Ville vinden. Dit vroegere stadhuis (nr. 816), met booglijsten rond de deur en twee ramen, staat ingeklemd tussen twee hogere huizen.

Het huis aan Rue Nationale nr. 594, ten noorden van de kathedraal, bezit een renaissancevoorgevel, terwijl het huis op nr. 588 een gotische voorgevel heeft. Op nr. 476 staat het Maison a L' Encorbellement. Dit zogenoemde Erkerhuis is een goed voorbeeld van vakwerkbouw in de 15de eeuw. Verder kunt u nog een bezoek brengen aan het Hótel Mignot de Bussy (16de eeuw) op nr. 523 en het Maison Renaissance Italienne op nr. 407.

10 prachtige bestemmingen in Villefranche-sur-Saône en Rhônedal