Beaujolais

Swipe

Rhônedal

Villefranche-sur-Saône is de hoofdstad van de Beaujolais; de 55.000 inwoners staan bekend als de Caladois. De stad kreeg in 1260 privileges van de heren van Beaujeu, waardoor het een ville franche of vrijstad werd.

Cathédrale Notre-Dame-des-Marais

In de stad zijn diverse bezienswaardigheden te vinden, waaronder de kathedraal Notre-Dame-des-Marais aan de Rue Nationale. De kathedraal werd in de 13de eeuw gebouwd en later nog vele malen gerestaureerd. Alleen een kapel en een torentje boven het koor stammen nog uit de beginperiode; de klokketoren is uit de 15de-eeuw. Honderd jaar later begon men met de bouw van de flamboyante voorgevel.

Rue Nationale

De Rue Nationale is de vroegere levensader van de stad. Er staan nog veel huizen uit de 15de tot 18de eeuw. Ten zuiden van de kathedraal aan de Rue Nationale staat het zogenoemde Hótel Gotique Renaissance (nr. 761). Even verder (nr. 793) staat u voor de gevel van het 18de-eeuwse Maison de Madame Roland. Aan de overkant van de straat kunt u het 16de-eeuwse Ancien Hótel de Ville vinden. Dit vroegere stadhuis (nr. 816), met booglijsten rond de deur en twee ramen, staat ingeklemd tussen twee hogere huizen.

Het huis aan Rue Nationale nr. 594, ten noorden van de kathedraal, bezit een renaissancevoorgevel, terwijl het huis op nr. 588 een gotische voorgevel heeft. Op nr. 476 staat het Maison a L' Encorbellement. Dit zogenoemde Erkerhuis is een goed voorbeeld van vakwerkbouw in de 15de eeuw. Verder kunt u nog een bezoek brengen aan het Hótel Mignot de Bussy (16de eeuw) op nr. 523 en het Maison Renaissance Italienne op nr. 407.

Foto Onze Rhonedal en Beaujolais Expert
Onze Rhonedal en Beaujolais Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef verschillende boeken over gebieden in Frankrijk, waaronder een reisgids over het Rhônedal, Lyon en de Beaujolais. In dit aantrekkelijke gebied vindt u de beroemde Rhône– en Beaujolaiswijnen. 

Vakanties in Frankrijk

Frankrijk > Creuse > Cheniers-Standplaats

Camping Le Moulin De Piot

De ruim opgezette camping ligt op een heuvelachtig terrein nabij een oude watermolen. De kampeervelden zijn ruim met aan de randen de...

v.a. 64.75 p.p.

Frankrijk > Côte d'Or > Pouilly-en-Auxois-Accommodatie

Camping Vert Auxois

Deze camping heeft beschutte vlakke staanplaatsen, waarvan de meeste op korenvelden uitkijken. Er wordt voor de liefhebbers ontbijt geserveerd en ook 's...

v.a. 91.00 p.p.

Autovakantie-hotel & appartement

Le Lido

8-daagse Autovakantie naar Le Lido in Languedoc & Roussillon

v.a. 271.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Rhônedal