Beijing

Swipe

Sightseeing: musea, galeries, culturele bezienswaardigheden

Musea en galeries

Een gemakkelijke manier om u over lopende en komende tentoonstellingen te informeren is de talrijke gratis bladen in het Engels te raadplegen.

Beijing Tokyo Art Projects

Deze galerie biedt zowel plaats aan Japanse en Chinese kunstenaars die lyrisch besproken zijn. Ze bevindt zich in het tegenwoordig modieuze District 798 in Dashanzi, een gebied van gerenoveerde ateliers waar het, net als in New Yorks SoHo, wemelt van de nieuwe galeries, bars en restaurants.
Adres: 4 Jiuxianqiao Lu, Dashanzi Art District, Chaoyang District
Openingstijden: di.-zo. 10.00 tot 18:30 uur
Prijs: gratis
Website: www.tokyo-gallery.com

China Millennium Monument Art Museum

Deze galerie, onder het China Millennium Monument (de grote zonnewijzer), bevat een mengelmoes aan interessante stukken, vari-erend van Jingdezhen-aardewerk tot moderne kunst.
Adres: 9A Fuxing Lu, Haidian District
Openingstijden: 8:30 tot 17:30 uur
Prijs: ¥ 30
Website: www.bj2000.org.cn

CourtYard Gallery

Deze galerie, gevestigd in het souterrain van een prijzig fusion restaurant, organiseert tentoonstellingen van prominente hedendaagse Chinese kunstenaars.
Adres: Basement, 95 Donghuamen Da Jie, Dongcheng District (bij de oostpoort van de Verboden Stad)
Openingstijden: ma.-za. 11:00 tot 19:00 uur, zo. 12:00 tot 19:00 uur (als u in het restaurant eet, kunt u er ook na sluitingstijd terecht)
Prijs: gratis
Website: www.courtyard-gallery.com

National Art Museum of China

Het onlangs opgeknapte National Art Museum of China bezit een uitgebreide permanente collectie moderne Chinese en buitenlandse kunst.
Adres: 1 Wusi Da Jie, Dongcheng -District (bij het noordeinde van -Wangfujing)
Openingstijden: 9:00 tot 16:00 uur
Prijs: ¥ 20

The Red Gate Gallery

Deze galerie, gevestigd op de begane grond en de derde etage van een wachttoren uit de Ming-dynastie, is een van de tofste tentoonstellingsruimten ter wereld. Conservator Brian Wallace organiseert baanbrekende tentoonstellingen van moderne kunst. Maak na uw bezoek een wandeling in westelijke richting langs de oude stadsmuren of ga in noordelijke richting naar de Oude Sterrenwacht.
Adres: Dongbianmen Watchtower, Chongwenmen Dong Da Jie, Chongwen District
Openingstijden: 10:00 tot 17:00 uur
Prijs: gratis
Website: www.redgategallery.com

Culturele bezienswaardigheden

Oude Sterrenwacht

Dit observatorium werd in 1446 gebouwd op een wachttoren die deel uitmaakte van de stadsmuur. De muur is verdwenen en tegenwoordig ligt dit overblijfsel uit de Ming-dynastie te midden van glanzende wolkenkrabbers en drukke snelwegen, wat een fotogeniek architectonisch contrast oplevert. In de Sterrenwacht vindt u zeldzame sterrenkijkers uitgestald, waaronder enkele die in de 17e eeuw door jezuïetenpriesters aan de keizer werden geschonken.
Adres: 2 Dongbiaobei Hutong, -Jianguomenwai, Dongcheng District
Openingstijden: 9:00 tot 17:00 uur, hoogseizoen; 9:00 tot 16:00 uur, laagseizoen
Prijs: ¥ 10

Kolenheuvel

De Kolenheuvel, opgeworpen van aarde die werd uitgegraven voor de gracht van de Verboden Stad, is het pièce de résistance van een aangenaam park. Door zijn ligging vlak ten noorden van de Verboden Stad zou de Kolenheuvel, zo geloofde men, het paleis tegen boze geesten beschermen. Ondanks zulke fengshui kon de laatste Ming-keizer de teloorgang van zijn dynastie geen halt toeroepen en verhing zich aan een cipres aan de voet van de heuvel toen Beijing in 1644 door een rebellenleger werd ingenomen. De grootste troefkaart van de Kolenheuvel is het vergezicht dat de heuvel biedt vanuit het Wanshou-paviljoen op de top ervan, in het bijzonder het spectaculaire uitzicht over de Verboden Stad.
Adres: Jingshan Qian Jie, Dongcheng District (vlak ten noorden van de -Verboden Stad)
Openingstijden: 6:00 tot 22:00 uur, hoogseizoen; 6:30 tot 19:00 laag-seizoen
Prijs: ¥ 2

Oostelijke Qing-graven

Deze statige graven, een van de twee keizerlijke begraafplaatsen van de Qing-dynastie, bevatten de stoffelijke resten van vijf keizers, 15 keizerinnen en een reeks edellieden en concubines. De meest gedenkwaardige bezienswaardigheden zijn de Heilige Weg en de graven van keizer Qianlong en keizerin-weduwe Cixi. De Oostelijke Qing-graven zijn met de auto drie uur rijden van Beijing.
Adres: Zunhua, Hebei Province
Openingstijden: 8:00 tot 17:00 uur, hoogseizoen; 9:00 tot 16:00 uur, laagseizoen
Prijs: ¥ 80

Botanische Tuin van Beijing

Het Park van de Geurige Heuvels en de Botanische Tuin van Beijing zijn gemakkelijk in één excursie te doen. Op het terrein van het Park van de Geurige Heuvels, een vroeger keizerlijk jachtreservaat, vindt u paviljoenen, pagodes en meren, met elkaar verbonden door kronkelende, door bomen omzoomde paden. Voor- en najaar zijn de beste tijden voor een bezoek. De Botanische Tuin van Beijing bevindt zich niet ver van het Park van de Geurige Heuvels aan de weg naar Beijing. De onlangs uitgebreide tuin is een verrukkelijke plek voor een wandeling en een picknick, speciaal in het voorjaar, als de magnolia- en de kersenbomen in bloei staan.

Park van de Geurige Heuvels

Adres: Xiang Shan
Openingstijden: 6:00 tot 19:00 uur
Prijs: ¥ 10 hoogseizoen, ¥ 5 laagseizoen voor het park, ¥ 10 voor de Tempel van de Azuren -Wolken, ¥ 50 voor de kabelbaan, retour (kan ‘s winters gesloten zijn)

Botanische Tuin van Beijing

Adres: Xiangyi Lu, Xiang Shan
Openingstijden: 6:00 tot 19:00 uur
Prijs: ¥ 5 voor alleen het park, ¥ 15 inclusief de Tempel van de Slapende Boeddha en de twee andere bezienswaardigheden

Oude Zomerpaleis

Evenals het Zomerpaleis was het Oude Zomerpaleis een keizerlijk buitenverblijf dat door de Britse en Franse troepen in 1860, tijdens de Tweede Opiumoorlog, met de grond gelijk werd gemaakt. De 145 gebouwen van het complex, waaronder Europees uitziende paleizen die door jezuïetenpriesters waren ontworpen, zijn nooit herbouwd, en de ruïnes zijn blijven staan als herinnering aan de verwoestingen van het imperialisme. Maar laat dat u niet van een bezoek weerhouden: dit uitgestrekte park bevat diverse met lotus overwoekerde meren, een labyrint en kanalen die een bezoek meer dan waard zijn.
Adres: 28 Qinghua Xi Lu, Haidian District (bij de westelijke poort van de Qinghua Universiteit)
Openingstijden: 7:00 tot 19:00 uur
Prijs: ¥ 10 voor alleen het park, ¥ 25 voor complete toegang

Niu Jie-(Ox Street-) moskee

De Niu Jie-moskee, het geestelijke middelpunt van de 200.000 leden tellende moslimgemeenschap in Beijing, werd in 966 gebouwd door de zoon van een Arabische imam. Architectonisch is het een fascinerend mengsel van Arabische en Chinese stijlen: de buiten-kant ziet eruit als een Chinese tempel met een karakteristiek gebogen dak, maar de pilaren zijn versierd met verzen uit de koran en aan de achterkant is een minaret. Hoewel u naar binnen kunt kijken, is de mooie gebedshal voor niet-moslims verboden terrein. Alle bezoekers moeten een lange broek of een rok dragen om dit heiligdom te mogen betreden.
Adres: 88 Niu Jie, Xuanwu District

Openingstijden: 8:00 tot 19:00 uur (maar tijdens diensten voor niet--moslims gesloten)
Prijs: ¥ 10 (moslims kunnen gratis naar binnen)

Woonhuis van Song Qingling

Dit weelderige complex met paviljoens en waterlopen, eens de woning van een rijke aristocraat tijdens de Qing-dynastie, is een venster op -China’s verleden, toen alleen hovelingen huizen op de oevers van het Houhai-meer mochten bouwen. De gerenoveerde gebouwen, versierd in originele jaren-zestigstijl, dienen thans als museum ter nagedachtenis van Song Qingling, die hier van 1963 tot 1981 woonde. Song, die in de VS studeerde, trouwde met dr. Sun Yat-sen, de stichter van de Republiek China, en bracht het zelf tot vice--president van de Volksrepubliek China.
Adres: 46 Houhai Bei Yan, Xicheng District
Openingstijden: 9:00 tot 16:30 uur, hoogseizoen; 9:00 tot 16:00 uur, laagseizoen
Prijs: ¥ 20

Confucius-tempel

Deze in 1302 gebouwde, ondergewaardeerde tempel ademt een vredige sfeer. Behalve het tempelgebouw vindt u hier een beeld van de Wijze, oude cipressen en een klein museum van de geschiedenis van Beijing. Op het terrein staan 198 stèles met daarop de naam, rang en geboortestad van kandidaten die het formidabele jinshi-examen haalden, het hoogste examen voor de ambtenarij dat in de dynastieke tijd werd afgenomen.
Adres: 13 Guozijian Jie, Dongcheng District (een straat die tegenover de hoofdpoort van de Lamatempel naar het westen toe loopt)
Openingstijden: 8:30 tot 17:00 uur
Prijs: ¥ 10

10 prachtige bestemmingen in Sightseeing: musea, galeries, culturele bezienswaardigheden en China