Beijing

Swipe

Sightseeing: wandelen in de hutongs

Steegjes (hútòng) en hofjes-woningen (sìhéyuàn) zijn de karakteristieke kenmerken van Beijings stadsbeeld sinds de Ming-dynastie. Deze huizen omvatten traditioneel gebouwen rondom een binnenplaats, maar veel ervan zijn in de moderne tijd opgedeeld. De nauwheid van de steegjes en het gebrek aan ruimte in veel hofjeshuizen ontmoedigen zwaar verkeer en brengen veel bewoners ertoe hun leven op straat te leiden, wat een sterk gemeenschapsgevoel bevordert. Het levenstempo in deze buurten is minder gehaast dan op Beijings brede moderne hoofdstraten; het lawaai is er minder hinderlijk. De hutongs zijn als dorpen binnen de grote stad. Als u erdoorheen doolt, krijgt u het gevoel terug in de tijd te reizen.

De afgelopen tien jaar zijn veel hutongs verdwenen om plaats te maken voor moderne appartementengebouwen en bredere wegen. Gelukkig worden sommige historische buurten met rust gelaten, zoals u zult merken als u de wandelingen maakt die hieronder be-schreven zijn. Behalve u langs een paar van Beijings mooiste hutongs te voeren, leiden deze wandelingen u naar enkele van de beste bezienswaardigheden van de stad. Wij raden u aan te voet te gaan, aangezien dit u in staat zal stellen de sfeer te proeven, uw eigen tempo aan te houden en de kleine details waar te nemen die hutongs uniek maken.

Een fiets huren is ook een goede optie, op deze manier kunt u grotere afstanden afleggen en uw voeten enigszins sparen. Fietsenverhuurders zult u op verschillende prominente plaatsen in de wijken Qianhai en Houhai vinden; u zult een borgsom moeten achterlaten, maar de uurtarieven zijn heel schappelijk. Er zijn ook tandems beschikbaar. Als u niet van fietsen houdt, kunt u een fietstaxi huren. Een fietstaxibedrijf met een goede naam dat tours in de wijken Qianhai en Houhai doet, is Hutong Pedi-cab Tours (beijîng hútòng yóu). Rondritten kosten ¥ 180 per persoon en vertrekken elke dag om 9:00 en 14:00 uur, de rondritten duren 2,5 à 3 uur. Ze beginnen op Qianhai Xi Jie vlak tegenover de noordpoort van het Beihai-park; de bestuurders van dit bedrijf dragen opvallende oranje jacks en insignes.

Wandeling door de hutongs langs de oevers van de meren

De charmante hutongs rond het Houhai- en het Qianhai-meer kronkelen door rustige buurten en parken langs de oevers van de meren. Ook al zijn de hutongs een toeristische attractie, het zijn levende gemeenschappen, ingesloten in een labyrint van smalle steegjes. U kunt bewoners in rotan stoelen bij een pot thee met elkaar zien kletsen, terwijl hun zangvogels hun muzikale deuntjes tjirpen. Een wandeling door de wijken Houhai en Qianhai zal u langs grootse huizen, hippe cafés en de eeuwenoude Klokkentoren en Trommeltoren voeren. Een grondige verkenning van het gebied zal ongeveer drie uur in beslag nemen, hoewel twee uur meer dan genoeg zal zijn om u een goed idee van het leven in een hutong te geven. Als u daar bent zult u niet snel verdwalen, loop gewoon in welke richting u maar wilt en u zult een opvallend herkenningspunt tegenkomen. Er zijn tal van cafés langs de weg, plof in een daarvan neer voor een drankje of een hapje. Het gebied tegenover de noordpoort van het Beihai-park, waar het Qianhai-meer en het Houhai-meer elkaar ontmoeten, heeft allerhande eet- en drinkgelegenheden, waar u even op uw gemak kunt zitten.

Klokkentoren

De imposante Trommeltoren werd oorspronkelijk gebouwd in 1272 tijdens de regering van Koeblai Khan. Zijn trommen werden op vaste tijden van de dag geslagen om de tijd aan te geven. Klim naar de bovenste verdieping voor een fantastisch uitzicht over de omringende hutongs en de uitgestrekte stad daarachter. Binnen vindt u een verzameling grote Chinese trommen op de eerste verdieping en een winkel met Tibetaanse curiosa op de begane grond. Mooie uitzichten hebt u ook vanuit de opvallende Klokkentoren, die kan bogen op een 63 ton zware klok die bij belangrijke gelegenheden als Chinees Nieuwjaar geluid wordt.

Adres: Di’anmen Da Jie, Dongcheng District
Openingstijden: 9:00 tot 17:00 uur
Prijs: ¥ 20 voor de Trommeltoren, ¥ 10 voor de Klokkentoren

Paleis van Prins Gong (3)

Dit 60.000 m² metende complex, in 1777 gebouwd door een corrupte ambtenaar, was het huis van prins Gong, de vader van de laatste keizer Puyi. Ingericht met vijvers, boogbruggen, rotstuinen en paviljoens biedt het een kijkje in de leefstijl van de rijken tijdens de Qing-dynastie. ‘s Zomers worden buiten of in de grote hal soms selecties uit Peking-opera’s opgevoerd.

Adres: 17 Qianhai Xi Jie,
Xicheng District
Openingstijden: 8:30 tot 17:00 uur
Prijs: ¥ 20

Wandeling door de hutongs van de antiekmarkten

De hutongs van Liulichang en Dazhalan liggen in winkelgebieden. Rondsnuffelen in de oude winkels in Liulichang en Dazhalan is een van de vele attracties van dit gebied. Als u besluit iets te kopen, denk er dan om ook even in naburige winkels rond te neuzen voordat u uw portemonnee trekt.

De wijk Liulichang (liúlíchang) strekt zich uit aan beide kanten van Nanxinhua Jie. Al eeuwen bezoeken geleerden en kunstenaars de kunst- en boekwinkels van Liulichang. Arme studenten uit de provincies verkochten hier hun boeken en schilderingen om hun thuisreis te kunnen betalen. Tegenwoordig bedienen de plaatselijke handelaren ook toeristen, aan wie ze antiek, reproducties en souvenirs verkopen. Evenals de artikelen die te koop worden aangeboden ademt de buurt zelf een sfeer van vroeger, aangezien ze in haar begin-twintigste-eeuwse staat hersteld is.

Een wandeling langs Liulichang Xi Jie is als een rondgang door een levend museum. In de hutongs wemelt het van de winkels die snuisterijen en antieke reproducties, vliegers, trommels, posters uit de jaren 1930, Mao-memorabilia, hedendaagse schilderingen en meer verkopen. Het beroemdste warenhuis is Rongbaozhai (róngbaozhïi, 19 Liulichang Xi Jie), dat zich al jaren specialiseert in artikelen voor de geleerde, de heer van stand en de kunstenaar. Daartoe behoren inktstenen, – ondiepe bakjes of kommetjes waarin inktblokken met water worden gemengd – kalligrafiepenselen, zegels, papier en rollen. De penseelsetjes, lakdozen en schilderingen zijn wellicht aardige cadeaus om mee naar huis te nemen.

Men treft hier een filiaal van de beroemde Cathay Bookshop (zhongguó shùdiàn) aan (57 Liulichang Xi Jie). Op de begane grond is een tentoonstelling van foto’s van het Beijing van vóór de Revolutie, oude kaarten, oude boeken en meer.

De Liulichang Dong Jie hutong loopt van oost naar west en wordt geflankeerd door antiek- en imitatie-antiekwinkels. Te koop zijn, variërend van kitsch tot echte verzamelobjecten, wajangpoppen, keramiek, Peking-operamaskers, Boeddhabeelden, papieren lantaarns, cloisonné, zwaarden, opiumpijpen, schilderingen enzovoort. Een winkel speciaal aanbevelen is moeilijk, maar Jiguge (jígu gé, 136 Liulichang Dong Jie) staat goed bekend. Als u even genoeg hebt van het antiek, stap dan de Tian Fu Theewinkel (65 Liulichang Dong Jie ) binnen, waar u ongetwijfeld een gratis kopje thee aangeboden krijgt.

In de hutong Tiaozhou ligt de kleine Tiaozhou Hutong-moskee (tiáozhou hútòng qîngzhênsì) verscholen. Deze curieuze moskee is niet toegankelijk voor niet-moslims, maar misschien kunt u uw hoofd om de deur steken en er een blik naar binnen werpen. Ten zuiden van de moskee, op de kruising, bevindt zich een islamitische bakkerij.

Ten oosten van Liulichang ligt Dazhalan (dàshílànr), een grote winkelpromenade die gonst van de activiteit. Dit is Beijings oudste winkelstraat, ook bekend als Dashilanr (spreek uit: ta-sjuh-lar), met een hele reeks aan vermaarde winkels die kleren, stoffen, schoenen, Chinese medicijnen en meer verkopen. De naburige hutongs zijn ook de moeite van het verkennen waard. Kijk tijdens uw wandeling ook eens omhoog: sommige van de gebouwen in Dazhalan hebben eind-negentiende-eeuwse geveldecoraties en andere architectonische details.

Het imposante gebouw met krullende Chinese daken en twee beelden van mythische beesten (qílín) voor de ingang is Tongrentang (tóngréntáng, 24 Dazhalan Jie). Deze in 1669 gestichte apotheek is China’s beroemdste leverancier van traditionele Chinese geneesmiddelen. Op de eerste verdieping zijn farmaceutische -ingrediënten als hertengewei en ginseng te vinden, waarvan de laatste vaak uit de VS geïmporteerd is. (Eén verpakking van het merk “President” vertoont een portret van George Washington.) Op de tweede etage worden geïmporteerde medicijnen en vitaminen verkocht.

Aan de oostkant, aan de noordzijde van Dazhalan, vinden we Ruifuxiang (ruìfúxiáng, 5 Dazhalan Jie), dat hier al sinds 1893 zijde verkoopt. De mode hier is niet opwindend, maar het gebouw, met zijn gebeeldhouwde panelen van bloemen en kraanvogels, is het bewonderen waard. Ernaast bevindt zich de gifgroene gevel van het warenhuis Yichengzhou.

Voor de bevrijding was Zhubaoshi Jie (zhùbaoshì jiê), aan de oostkant van Dazhanlan, Beijings belangrijkste theaterdistrict. Tegenwoordig is het een straat met veel kleine winkels die kleren, schoenen, brillen en speelgoed verkopen.

In een muntgroen met wit gebouw op Zhubaoshi Jie no. 5 is de Qianxiangyi (qiïnxiángyì sîchóu youxiàn zérèn gongsî gevestigd, een van de vermaardste zijdewinkels in Beijing. Op de parterre vindt u een groot assortiment aan rollen zijde, die per meter verkocht worden, op de eerste verdieping worden topjes, negligés, pyjama’s en prachtige wandkleden verkocht.

10 prachtige bestemmingen in Sightseeing: wandelen in de hutongs en China