Belgrado

Swipe

Buitenwijken

Belgrado heeft veel meer te bieden dan alleen het centrum. U kunt van het openbaar vervoer gebruikmaken om eens een kijkje te nemen in een van de uitgestrekte buitenwijken van de stad. Een goed uitgangspunt daarvoor is Trg slavija, waar bussen, trams en trolleybussen in alle richtingen gaan. Bent u met de auto dan kan het passeren van Trg slavija een nogal avontuurlijke ervaring zijn. Niet gehinderd door stoplichten of belijning, storten zich tientallen auto’s, taxi’s en bussen tegelijkertijd vanaf verschillende richtingen op de grote rotonde. Het vereist lef en enige bluf om weer op de juiste plaats af te kunnen slaan.

Vracar

Voor het bekijken van wonderschone orthodoxe kerken en kerkjes bent u in Belgrado niet helemaal op de goede plek. Daarvoor kunt u beter iets verder naar het zuiden afzakken, naar de omgeving van Kraljevo en Novi Pazar. Toch zijn er wel kerken die een kort bezoek waard zijn. De grootste en meest beroemde is St. Sava. De gloednieuwe kathedraal staat boven op de heuvel Vracar, waar zich belangrijke gebeurtenissen voor de Servische nationale geschiedenis hebben afgespeeld. In 1806 werden op dit veld de Turken voor het eerst verslagen. Een standbeeld van de aanvoerder Karadordevic aan de westzijde van de kerk herinnert aan deze gebeurtenis. Ook de kerk zelf staat niet toevallig op deze plek. De beenderen van de voor Serven belangrijkste heilige Sint Sava zouden hier door de Turken verbrand zijn. Sint Sava was in Mileševa bijgezet, maar de Turkse overheersers wilden af van de enorme stroom aan pelgrilms naar dit klooster.

De St. Sava is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en biedt plaats aan twaalfduizend gelovigen. Op 15 september 1935 legde de patriarch Varnava de eerste steen van het imposante bouwwerk. De bouw werd echter onderbroken door de Tweede Wereldoorlog en het tijdperk van Tito, om pas in 1985 weer hervat te worden. Aan de buitenkant lijkt de kerk nu helemaal af, maar van binnen wordt er nog aan gewerkt. De combinatie van de conservatieve bouwstijl, de reusachtige afmetingen en de spiksplinternieuwe materialen werkt nogal vervreemdend, maar misschien maakt dat het bouwwerk wel zo interessant.

Het monument voor de beroemde dichter en taalvernieuwer Vuk Karadžic staat aan de rand van het studentenpark, midden in de universiteitswijk. Het is een prettig stukje van de stad met veel groen en historische gebouwen. Voor het gebouw van de technische faculteit staat een beeld van Nikola Tesla. Op nog geen tien minuten lopen staat een museum dat geheel aan deze beroemde natuurkundige gewijd is. In het museum bevindt zich de urn van Tesla en het archief van de nobelprijswinnaar, dat sinds 2003 op de UNESCO-lijst van werelddocumentenerfgoed staat. Volgt u de Krupska in zuidoostelijke richting, dan komt u bij de beeldige Kalenic-markt. Daar kunt u heerlijke huisgemaakte producten, zoals ajvar en honing kopen. In de straten rondom het marktplein is een aantal gezellige cafés, maar ook exclusieve en dure restaurants. Iedereen die iets meer van Belgrado wil zien dan de Kalemegdan en het directe centrum, zou zeker een bezoek aan Vracar moeten brengen.

Savski Venac en Ada Ciganlija

Tussen Vracar en de Sava, ten zuiden van de Brankovbrug, ligt Savski Venac. De markthal zeleni venac is één van de grootste overdekte markten van de stad. Achter de markt ligt het busstation en nog iets verderop het treinstation. In de architectuur van het stationsgebouw is duidelijk de Oostenrijkse invloed te zien. Hoewel het uiteindelijke ontwerp van de Servische architect Dragutin Milutinovic is, lijkt het station als twee druppels water op de stations van andere provinciesteden in Oostenrijk-Hongarije. Tussen de markt en het station staat het Manak-huis, een charmant huis in de Balkanstijl van de eerste helft van de negentiende eeuw.

Het treinstation, de beurshallen en een groot verkeersknooppunt, blokkeren de verbinding die Belgrado met de Sava heeft. Verder naar het zuiden wordt de oever weer interessanter. Via een brug heeft u toegang tot Ada Ciganlija. Het eiland is het populairste toevluchtsoord voor Belgradijnen en toeristen, die de verstikkende zomerhitte niet meer kunnen verdragen. Op het Savsko-meer, dat tussen het eiland en het vasteland ligt, zijn mogelijkheden voor zeilen, roeien, kanoën en waterskiën. De strandjes zijn zeker niet de mooiste ter wereld, maar het is goed toeven en dichtbij het centrum. Houdt u er wel rekening mee, dat er op warme zomerdagen verkeersopstoppingen kunnen ontstaan en parkeerplekken niet makkelijk te vinden zijn.

Košutnak, Dedinje, Topwider en Banjica

Het zuiden van Belgrado kenmerkt zich door grote parken en prachtige villawijken. Košutnak is een 330 hectare groot bosgebied gelegen op drie heuvels met meerdere koudwaterbronnen. Door dit voormalig jachtdomein lopen tientallen wandelpaden. Hier zijn ook de filmstudio’s, het centrum van de rijke Joegoslavische filmtraditie.

Dedinje is de wijk waar in de Joegoslavische tijd de hele partijtop woonde en waar ook nu president Tadic’ huis staat. Op de hoogste heuvel van Dedinje staat het koninklijke paleis van de Karadordevic familie. Daar vlakbij staat ook Beli Dvor. Het paleis werd in 1936 voor Aleksandar I Karadordevic gebouwd en deed na de oorlog dienst als residentie van Tito. Ook Miloševic gebruikte Beli Dvor (Witte Slot) als ambtswoning. Hier werden belangrijke gasten ontvangen en onderhandeld over de oorlog in Bosnië en de Kosovocrisis. Via de toeristeninformatie kunt u een rondleiding door de koninklijke paleizen regelen.

Behalve vanwege de koninklijke paleizen, verschillende ambassades, machtige politici en turbofolkster Ceca, is Dedinje ook bekend doordat de twee belangrijkste voetbalclubs van Servië - Crvena zvezda (Rode Ster) en Partizan - er hun thuisbasis hebben. De stadions van de rivaliserende clubs liggen op loopafstand van elkaar. Op een steenworp afstand van het stadion van Partizan is het Historisch Museum van Joegoslavië gevestigd, met daarin het mausoleum van Tito – een aanrader voor diegenen die in deze legendarische president geïnteresseerd zijn. Bijzonder is vooral de geschenkengalerij, waaruit blijkt hoe populair de Joegoslavische president in exotische landen in Afrika en Azië was.

Topcider is ook een dure villawijk met een magnifiek park erbij. In het park staat de Konak van Knez Miloš. Het voormalige woonhuis van de voor Servië zo belangrijke prins is nu een museum. Een andere konak in het park is ingericht als traditionele herberg. Buiten het park staat de Kerk van Petrus en Paulus, die oorspronkelijk als hofkerk gebouwd was.

Banjica was in de negentiende eeuw nog een gebied met wijnheuvels en boomgaarden. Nu zijn er vooral sportvoorzieningen en militaire complexen gevestigd. In de Tweede Wereldoorlog was er in Banjica een concentratiekamp waarin veel Partizanen vermoord zijn. Aan de Veljka Lukica-Kurkaja-straat is een museum over het kamp ingericht.

Novi Beograd

Tussen de oude kernen van Belgrado en Zemun ligt, op de westelijke oever van de Sava, het stadsdeel Novi Beograd (Nieuw Belgrado). Na de Tweede Wereldoorlog zijn hier grote kantoorgebouwen en woonflats neergezet. De ruime opzet van het stadsdeel, maakt het geschikt om het met de fiets te verkennen. Langs de brede verkeersaders zijn vrijliggende fietspaden aangelegd. Het bekendste gebouw van Novi Beograd is het Sava centar aan Milentija Popovica. Het werd gebouwd voor de openingsconferentie van de Organisatie van Niet-gebonden Staten. Nu vinden er vaak grote popconcerten plaats.

Naast het Sava centar staat Hotel Intercontinental, dat in 2000 wereldnieuws was, omdat de beroemde oorlogsmisdadiger Arkan er in de lobby werd geliquideerd. Tot 1996 was er geen kerk in Novi Beograd. Toen werd begonnen met de bouw van de Kerk van Vasilija Ostrowkog, die in 2001 is afgekomen. Het was daarmee het eerste religieuze gebouw in Servië van na de Tweede Wereldoorlog. Vlakbij de Beogradska arena, ligt Studentski grad, de grootste studentencampus van Belgrado.

Bij de monding van de Sava in de Donau, dus tegenover de Kalemegdan, bevindt zich het grote park Ušwe. In de derde week van augustus wordt hier het Belgrade Beer Fest gehouden, maar de rest van het jaar is het beter toeven. In het park staat het Museum voor Eigentijdse Kunst. Het museum heeft prachtige werken van Joegoslavische kunstenaars uit de twintigste eeuw. Helaas zijn de openingstijden zeer onregelmatig en onduidelijk, vanwege de slechte klimatologische omstandigheden in het gebouw. Het pad langs de Sava is populair bij joggers en fietsers, maar ook bij mensen die gewoon een zondagmiddagwandeling willen maken. Langs het pad is een aantal behaaglijke terrasjes, maar ’s avonds en ‘s nachts zijn de drijvende cafés in de rivier populairder. Het pad loopt door langs de Donau en komt uit bij het leegstaande Hotel Jugoslavija. Dit is het punt waar Novi Beograd ophoudt en Zemun begint.

10 prachtige bestemmingen in Buitenwijken en Servië