Belgrado

Swipe

Omgeving

Zemun

Tegenwoordig is Zemun onderdeel van de gemeente Belgrado, maar het stadje heeft een andere geschiedenis gekend. Al in de neolitische tijd was deze plek op de zuidelijke oever van de Donau bewoond. De Scordosi, de Keltische stam die de plaats vanaf de derde eeuw voor Christus bewoonde, noemde de nederzetting Taurunum. De huidige naam stamt waarschijnlijk van het Slavische woord zemnica, dat verwijst naar de grondhutten waarin de lokale bewoners leefden. In tegenstelling tot Belgrado is Zemun nooit onderdeel van het Osmaanse Rijk geweest. In de Habsburgse tijd was het een strategische vesting op de grens met de aartsvijand. In tijden van relatieve vrede met de Turken kon Zemun zich ontwikkelen tot een handels- en cultureel centrum. Na de Ausgleich van Oostenrijk-Hongarije was Zemun tot 1918 Hongaars. Daarna werd het onderdeel van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen. Veel meer dan Belgrado, heeft het stadje een uitgesproken Habsburgs karakter. Tegenwoordig heeft Zemun een reputatie als centrum van de maffia, maar daar is voor de toerist niets van te merken.

Bij Hotel Jugoslavija begint een nieuwe rij drijvende restaurants en cafés. Hoe dichter de boulevar het centrum van Zemun nadert, hoe gezelliger deze wordt. Grote bomen zorgen voor schaduw en er is allerlei vermaak voor jong en oud. Het oudste deel van Zemun is het fort, dat al genoemd wordt in documenten uit de negende eeuw. De delen die nu nog zichtbaar zijn, stammen voor het grootste deel uit de vijftiende eeuw en de eeuwen daarna. Veel beter bewaard gebleven is de Milleniumtoren, die de Hongaren in 1896 hebben gebouwd ter ere van hun 1000-jarige aanwezigheid op de Pannonische laagvlakte. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht op het schilderachtige Zemun, Belgrado en de rivieren. Onder de burcht liggen een paar mooie kerken, zoals de katholieke Maria-Hemelvaartskerk en de orthodoxe Nikolaikerk. Op het knusse marktplein is een aantal stijlvolle cafés en restaurants met leuke terrasjes. Bent u op zoek naar een meer volkse kroeg, dan kunt u beter zoeken in een van de steegjes die op de hoofdstraat uitkomen.

Avala

Ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van het centrum ligt de 511 meter hoge berg Avala. Op de top van de beboste heuvel staat een monument voor de omgekomen soldaten in de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Het zwart-granieten ontwerp van beeldhouwer Ivan Meštrovic bestaat uit een getrapte piramide met daar bovenop een mausoleum. Bij de ingangen aan beide zijden van het mausoleum staan Egyptisch aandoende beelden van vrouwen in nationale klederdracht. Het monument is op zichzelf al interessant, maar het is vooral de omgeving die Avala tot een populaire bestemming voor dagtripjes maakt. Een netwerk van wandelpaden maakt de berg aantrekkelijk voor hikers en mountainbikers. Er is een hotel-restaurant met een gerieflijk terras waar u heerlijke palawinke kunt eten. Bent u op zoek naar goedkopere accommodatie, dan kunt u ook terecht in de berghut een paar honderd meter verderop.

Vinca

De belangrijkste archeologische vindplaats van de omgeving ligt ongeveer twintig kilometer van Belgrado in de richting van Smederevo. In 1908 ontdekte de archeoloog Miloje Vašic hier een neolitische nederzetting met huizen, grondhutten en aardewerk. Veel van de vondsten zijn naar het Nationaal Museum in Belgrado overgebracht, maar ook bij Vinca is nog het één en ander te zien. Nog negen kilometer verderop langs de Donau ligt Grocka, waar faciliteiten voor watersport zijn. Een kilometer of vijf van de oever staat het zestiende-eeuwse klooster Rajinovac.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving en Servië