Belgrado

Swipe

Winkelen, activiteiten en uitgaan

Het uitgaansleven van Belgrado heeft veel meer te bieden dan dat van grote steden in de provincie. Omdat de kroegen en clubs veel meer verspreid zijn, is het ook moeilijker een plek naar je smaak te vinden. Veel cafés in het centrum zijn trendy en hip, maar ademen niets van een typisch Servische sfeer uit, waar een toerist wellicht naar op zoek is. Als je de mogelijkheid hebt om met een Belgradijn op stap te gaan, is dat zeker aan te raden, want de echt leuke plekken zijn vaak verscholen voor toeristen. In de onderstaande paragraaf staat wel een aantal tips, maar Belgrado verandert snel en om de haverklap sluit de ene hippe tent en is weer een andere club de place to be.

Hoewel ook in andere steden in Servië de moderne winkelcentra sinds kort als paddenstoelen uit de grond schieten, is Belgrado nog steeds de enige plaats waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt. Vooral voor meer gespecialiseerde zaken, zoals goede boek- of muziekwinkels, moet je echt in de hoofdstad zijn. Belgrado heeft een veel ruimer aanbod aan kledingwinkels, maar de prijzen voor Westerse merken liggen nauwelijks lager en soms zelfs hoger dan in Nederland of België. Dit geldt zeker ook voor electronische apparatuur als mp3-spelers, laptops of fotocamera’s.

Winkelcentra en markten

De Knez Mihaila doet denken aan de eenheidsworst die je in Nederlandse stadscentra tegenkomt. De meeste winkels verkopen kleding en schoenen van Westerse merken voor Westerse prijzen. Grote overdekte winkelcentra met een vergelijkbaar, maar nog groter aanbod zijn Sava Center, Ušce en Mercator, alle in Novi Beograd. New Millennium is kleiner en gezelliger en ligt meer in het centrum.

In grotere supermarkten zijn alle etenswaren te koop, maar zeker voor groente en fruit kun je toch echt beter naar de markt. Grote markten zijn Bajlonijeva pijaca, Zeleni Venac en Kalenic pijaca in het centrum en Blok 44 in Novi Beograd. Een interessant fenomeen en daarnaast de goedkoopste optie voor allerlei producten is de Chinese markt in Novi Beograd. Zowel onder Tito als onder Miloševic werden Chinezen gestimuleerd naar Servië te komen. Veel van hen zijn restaurants begonnen, maar misschien nog wel meer verkopen ze ongeveer alles wat iemand nodig kan hebben van afwasteiltjes tot zwembroeken en van boormachines tot vishengels. De prijzen zijn zeer laag, maar de kwaliteit is uiterst bedenkelijk.

Boekhandels

Belgrado is eigenlijk de enige stad in Servië met een redelijk aanbod aan boeken. Aan Knez Mihaila zijn twee grote boekwinkels die ook Engelstalige boeken verkopen: IPS-Akademija en Mamut. Apropo is een gezellige kleine boekhandel met een tearoom aan Cara Lazara.

Muziek en films

Overal op straat kun je standjes vinden waar meestal illegale CD’s en DVD’s verkocht worden, hoewel dit door strengere controle al minder is geworden dan een paar jaar geleden. IPS-Akademija heeft in de kelder een grote collectie CD’s en DVD’s.

Tours

De meest veelzijdige en afwisselende tour van Belgrado is de IBikeBelgrade-tour. Jonge gidsen leiden je op de fiets in 3,5 uur langs alle facetten van Belgrado. Met veel aandacht voor de recente geschiedenis en info over waar je het best kan eten, drinken of uitgaan. Zie voor alle informatie www.ibikebelgrade.com. Voor diegene die graag meer wil weten over het Socialistisch Joegoslavië van Tito is de Yugo-tour een must. In een Yugo rijdt je met de gids naar de plekken die het begin tot het einde van Joegoslavië markeren. Geen saaie geschiedenisles, maar juist de verhalen die erachter schuil gaan. Van het mausoleum van Tito tot de bombardementen, van het Joegoslavisch parlement tot de kafana in Belgrado waar de tijd veertig jaar heeft stilgestaan.

Evenementen

Belgrado is altijd een beetje jaloers, omdat het grootste evenement van Servië niet in de hoofdstad plaatsvindt, maar in Novi Sad. Het Belgrade Beer Fest is nogal een slap aftreksel van het veel hippere Exit. Op het festival in het park Ušce spelen bijna vijftig bands, maar zoals de naam al aangeeft komen de 600.000 bezoekers toch vooral om bier te zuipen. Er worden dertig verschillende soorten bier geschonken en de meeste gaan al voor een euro per halve liter over de toonbank. 

BITEF is het belangrijkste theaterfestival van Servië. Al sinds 1967 is het een fenomeen zowel op het gebied van modern en experimenteel theater, als voor traditioneel en klassiek theater. Stukken worden niet alleen in de theaters opgevoerd, maar ook op orginele plekken.

Het International Film Festival Belgrade heeft jaarlijks in februari plaats.

Theaters

Nationaal Theater (drama, opera, ballet), Trg republike 1

Slavija Theater (comedy), Svetog Save 16

Bitef Theater (moderne dans), Skver Mire Trailovic 1

Terazije Theater (musical en ballet), Terazije 29

Dadov (jongeren en alternatief), Desanske Maksimovic 6

Pinokio (poppentheater), Karadordeva 9

Puž (kinderen), Radoslavija Grujica 21

10 prachtige bestemmingen in Winkelen, activiteiten en uitgaan en Servië