Beneden-Galilea

Swipe

Belvoir

Boven een steile wand, zo’n 550 m boven de Jordaanvallei en 312 m boven zeeniveau, staat een van de fraaiste en meest bezienswaardige vestingen van Israël: het Kruisvaardersfort Belvoir. Het fort werd in de 12e eeuw gebouwd door de johannieterridders (hospitaalridders) op een plek die bij de plaatselijk woonachtige Arabieren bekend stond als de ‘ster van de wind’ (Kaukab Al-hawa). Een toepasselijke naam voor een plek waar het bijna altijd waait. De joden noemden de plek ‘de ster van de Jordaan’ (Kochav Hayarden), omdat de plek als een ster boven de rivier de Jordaan lijkt te hangen. De Franse kruisvaarders noemden hun vesting Belvoir, wat men kan vertalen in ‘het mooie uitzicht’. Vanaf de metersdikke muren van vulkanisch basaltsteen heeft men namelijk een schitterend uitzicht op de Jordaanvallei.

Van 1180 tot 1184 werd er bij de burcht zwaar slag geleverd tussen moslims en kruisvaarders. De moslimlegers slaagden er niet in om de vesting in te nemen. Drie jaar later sloeg sultan Saladin het beleg voor het kruisvaardersfort. Dapper verdedigden de vijftig ridders en de honderd soldaten de vesting. Na anderhalf jaar vielen de buitenste verdedigingstorens en moesten de kruisvaarders zich overgeven. Omdat zij zich in de ogen van de sultan heldhaftig hadden gedragen, kregen de gevangenen een vrije aftocht aangeboden naar Tyre, dat nog in handen was van de kruisvaarders. Na geruchten over nieuwe kruistochten in 1219 liet de sultan van Damascus de vesting verwoesten, omdat hij bang was dat de kruisvaarders het weer in gebruik zouden nemen. In het begin van de 19e eeuw vestigden bedoeïenen zich op deze plek. Zij stonden zeer vijandig tegenover het Britse leger en de joodse kolonisten; in 1948 verlieten zij het gebied.

Tussen 1966 en 1968 werden er opgravingen verricht onder leiding van Meir Ben Dov. Sindsdien kunt u het deels gerestaureerde kruisvaardersfort bezoeken (nationaal park geopend: zaterdag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur).

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Belvoir en Israël