Beneden-Galilea

Swipe

De Berg Tabor

In het Jizreëldal staat een eenzame, afgeronde berg die men Tabor (Har Tabor) noemt. De berg is van kalksteen en rijst 450 m boven het dal en 588 m boven de zeespiegel uit.
Op deze berg groepeerden Debora en Barak hun troepen alvorens slag te leveren met de Kanaänieten die onder leiding stonden van Sisera: ‘Toen het tot een gewapend treffen kwam, bracht God Sisera met al zijn wagens en zijn hele leger zo in paniek dat ze voor Barak op de vlucht sloegen. Sisera sprong van zijn wagen en vluchtte te voet weg’ (Recht. 4:15-16).
Sedert de 4e eeuw beschouwen christenen deze berg als de plaats van de gedaanteverwisseling: ‘Zes dagen later nam Jezus Petrus, Jakobus en diens broer Johannes met zich mee en bracht hen boven op een hoge berg, waar zij alleen waren. Hij werd voor hun ogen van gedaante veranderd: Zijn gelaat begon te stralen als de zon en zijn kleed werd glanzend als het licht. Opeens verschenen hun Mozes en Elia die zich met Hem onderhielden’ (Matth. 17:1-3).
Tijdens de opstand van de joden tegen het Romeinse gezag in 66 n. Chr. verschanste een groep joden zich op deze berg. De resten van hun versterkingen liggen nog steeds verspreid over de berg.

Evenals op zoveel andere plaatsen bouwden de Byzantijnen hier in de 4e eeuw een kerk op de top, die door de kruisvaarders vergroot werd. En ook deze kerk werd in 1187 door de mammelukken verwoest. In de 17e eeuw vestigden zich hier de eerste franciscanen.
Als u vanuit het Arabische dorp Dabburiya (Debora, gelegen aan een zijweg van weg nr. 65) via een slingerweg met zestien haarspeldbochten tussen pijnboombossen door de berg beklimt (voor bussen moeilijk berijdbaar), dan nadert u, op de top aangekomen, een splitsing. De linker afsplitsing leidt naar de kerk van Elia (Elijah), de rechter via de versterkingen naar de Taborkerk ofwel de Basiliek van de Gedaanteverwisseling (geopend: zondag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur). Fraai is het mozaiek op de vloer van de basiliek.
De Grieks-orthodoxe Kerk van Elia (Elijah) bevat de mozaïekvloer van de oorspronkelijke kruisvaarderskerk die op deze plaats stond. De huidige kerk werd in 1911 gebouwd. Niet ver hier vandaan ligt de Grot van Melchizedek, koning van de Jebusieten.

De Taborkerk werd in 1924 in Syrische stijl gebouwd volgens een ontwerp van A. Barlazzi. Vanaf het terras achter de kerk heeft u een schitterend uitzicht op het Jizreëldal (vallei van Jizreël), ook wel Esdrelon genoemd. Deze vruchtbare landbouwvallei levert in de zomer katoen en in de winter graan. Voorts verbouwt men onder andere aardappelen, voeder- en suikerbieten, grondnoten (pinda’s) en tomaten. Door verwaarlozing van de afwatering in de Turkse tijd was dit een uitgestrekt moerasgebied geworden. Malaria maakte de vlakte vrijwel onbewoonbaar, maar dankzij de inspanningen van de joodse kolonisten werd het een van de vruchtbaarste landbouwstreken van het land.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Berg Tabor en Israël