Beneden-Galilea

Swipe

Zippori

`In een straal van 25 km rondom Zippori vloeit het land over van melk en honing.'

Jeruzalem Talmoed, Bichurim 71d

Op een afstand van 6 km ten noordwesten van Nazareth ligt het dorp Zippori, het oude Romeinse Diocaesarea, en vernoemd naar de gelijknamige bron en rivier. Tijdens de regeerperiode van Herodes was het de hoofdplaats van Galilea en na de vernietiging van de tempel in Jeruzalem fungeerde het als het joodse religieuze centrum. In 363 n. Chr. werd het stadje vernietigd door een aardbeving.

Later ontpopte de weer opgebouwde nederzetting zich als het administratieve centrum van de Byzantijnse overheersers en kruisvaarders. Hier woonden eens Anna en Joachim, de ouders van Maria. Ter ere van hen bouwde men in 1860 de St.-Annakerk. De mozaïekvloer in de kerk is een aanwijzing dat in de 4e eeuw op deze plek een synagoge stond.
In 1099 werd de joodse bevolking van het stadje vermoord door de kruisvaarders. Zij bouwden er het Kruisvaarderskasteel Le Saphorie. De resten van dit fort kunt u nog steeds bezichtigen. De fraaie mozaïeken trof men aan in publieke gebouwen en particuliere woningen uit de periode omstreeks 500 n. Chr. De huizen van de adel in de Romeinse tijd waren vaak gebouwd volgens een vast patroon. In het centrum van de villa was een leef- en eetkamer, een zogenoemde tradinium met daarbij een binnenhof dat werd omringd met zuilen. Vanaf het binnenhof kon men de andere kamers van het gebouw bereiken. Veel van de kamervloeren waren door de Romeinen met mozaiek ingelegd. De fraaiste mozaieken legde men in het eerder genoemde tradinium. In 1987 ontdekte men in een Romeinse villa een dergelijk fraai mozaïek. Bij opgravingen in februari 1993 heeft een groep Israëlische archeologen onder leiding van prof. Ehud Netzer van de Hebreeuwse universiteit te Jeruzalem dertien in zeer goede staat verkerende mozaïekvloeren blootgelegd. Het betreft mozaïeken met geometrische figuren, bloemen en planten, en figuren uit de Griekse mythologie zoals centauren en amazones. Beroemd is het vloermozaïek met een afbeelding van de ‘Mona Lisa van Galilea’. Duidelijk is dat Zippori de beste plaats in Israel is om de prachtige Romeines emozaieken te bewonderen met als artistiek hoogtepunt de Mona Lisa van Galilea, een afbeelding van de god Dionysus. De opgravingen hebben verder een theater (4000 zitplaatsen), een paleis, een waterleidingssysteem en villa’s uit de 2e en 3e eeuw opgeleverd. Verder werd een Romeins stadsdeel met Byzantijnse renovaties uit de 5e eeuw gevonden. Nog steeds is men in het Zappori Nationaal Park bezig met archeologische opgravingen en het restaureren van gebouwen en mozaieken, vaak met gebruikmaking van donaties uit het buitenland. Als u Zippori bezoekt, dan moet u in ieder geval de fraaie mozaieken gaan bewonderen in het Nile House, het Orpheus House en met name in het Dionysus House waar u de Mona Lisa kunt vinden. Ook in de andere afbeeldingen in het Dionysus huis speelt de god Dionysus, de god van de wijn uit de Griekse mythologie, een hoofdrol. Een afbeelding toont hem tijdens een drinkgelag met zijn vriend Herakles; een ander mozaiek beeldt hem af tijdens de bruiloft van zijn huwelijk met Ariadne. Vergeet vooral niet om de robuuste kruisvaarderskasteel (Fortress) te beklimmen op de top van de heuvel op wiens flanken Zappori zich uitstrekt. Vanaf het dak van de burcht heeft u een fraai uitzicht op de weide omgeving van Zippori. Verder zijn de tombe van rabbi Yudan Nesiah, de kleinzoon van rabbi Judah Hanasi, en een Romeins theater te bezichtigen.

10 prachtige bestemmingen in Zippori en Israël