Bergama

Swipe

Bergama

Bergama is de Turkse naam voor het oude Pergamon, dat 100 km boven Izmir ligt. Wie hier komt na een bezoek aan Troje zal zijn of haar ogen uitkijken, want aan ruïnes heeft Pergamon veel te bieden.

Bergama is een agrarisch centrum in een vlakte waar voldoende water stroomt voor een goedlopende landbouw. De plaats, die een aangename sfeer ademt, houdt het midden tussen stad en dorp. Bergama beschikt over enkele toeristenhotels, aan de westrand van de plaats. In de stad zijn de eenvoudiger onderkomens en restaurants te vinden. Langs de hoofdweg vindt u snel na binnenkomst links het Toeristen Informatiebureau, even verder rechts het busstation, vervolgens enkele honderden meters verder links het Archeologisch Museum met het Etnografisch Museum en tot slot vlak voor de splitsing rechts het postkantoor.

Vervoer van en naar Bergama is geen probleem. Dagelijks rijden vele bussen naar Izmir van waar naar nagenoeg alle plaatsen in de omgeving gereisd kan worden. Ook zijn er dagelijkse busverbindingen met Ayvalik. De akropolis en het Asklepion liggen aan weerszijden van Bergama, zodat een taxi aan te raden is.

Geschiedenis

Waarschijnlijk vestigden inheemse stammen zich hier omstreeks de 8e eeuw v.C. Eerste helft 4e eeuw v.C. ging Alexander de Grote met zijn legers deze streek rond om de Perzen te verdrijven. Na zijn dood trad de stad op de voorgrond. Tijdens het bestuur van Eumenes II (2e eeuw v.C.) werd veel gebouwd; de Athenetempel, het altaar van Zeus, een agora en het grote gymnasium verrezen onder zijn gezag. Attalos III was de laatste koning. In zijn testament stond dat het koninkrijk Pergamon overging in Romeinse handen en zo geschiedde. De rijkdom bleef ook onder de Romeinen voortduren, hoewel iets minder overvloedig dan voorheen. Uit de Romeinse tijd dateren onder meer de tempel van Traianus, de Serapistempel en het amfitheater.

Bij de deling van het Romeinse Rijk kwam Pergamon aan de oostelijk kant van de scheidslijn en werd daardoor Byzantijns. De gouden jaren waren voorbij en de neergang werd een handje geholpen door de Arabische aanvallen in de 7e eeuw. In de 12e eeuw kwamen de Seldsjuken aan de macht en leefde Pergamon weer wat op; er werd veel gebouwd. In 1330 kwam de stad onder Osmaans bestuur.

Bezienswaardigheden

Een bezichtiging van Bergama/Pergamon valt in drie delen uiteen: in het zuiden ligt het Asklepion, dan volgt de moderne stad met het museum en de Rode Basiliek. In de Rode basiliek werden waarschijnlijk Egyptische goden aanbeden. Tot slot ligt aan de westkant hoog boven het moderne centrum de akropolis met vele monumenten. De ruïnes kunnen dagelijks tussen 8.30 en 17.30 uur bekeken worden.

10 prachtige bestemmingen in Bergama en Turkije