Berner Mittelland

Swipe

Solothurn

Solothurn, hoofdstad (17.000 inwoners) van het gelijknamige kanton, gaat er prat op de oudste stad van Zwitserland te zijn. De schilder Schwaller ging midden 18de eeuw zelfs zo ver dat hij op een schilderij van de schepping van Adam en Eva de inwoners van Solothurn liet toezien. Hoewel er sporen zijn gevonden die teruggaan tot de midden steentijd (ca. 4400 v.Chr.), begint de geschiedenis van de stad in dezelfde periode als de meeste andere plaatsen in Zwitserland. De stad werd in 1481 lid van het eedgenootschap en bleef tijdens de Hervorming trouw aan het katholicisme. Dit was voor de Franse regering aanleiding; haar gezanten in Solothurn te huisvesten, waardoor de stad tot 1790 een sterke Franse invloed onderging en de bijnaam 'ambassadeursstad' kreeg. De voorname barokke huizen in de stad en de villa's in de omgeving getuigen nog van de nauwe band met Frankrijk.

De oude stad

Solothurn wordt door de rivier de Aare in twee delen gesplitst. De bezienswaardige oude stad ligt op de linkeroever en wordt nog ten dele door i7deeeuwse muren omgeven, die door de Franse vestingbouwer Vauban werden ontworpen. Van de middeleeuwse ommuring is de Krumme Turm (1463) aan de noordkant van de rivier bewaard gebleven. Twee poorten geven toegang tot het oude centrum, de Bieltor en de Baseltor, die met elkaar verbonden zijn door straten (onder meer de Hauptgasse) met bezienswaardige huizen. Bij de Bieltor eindigde de weg die Solothurn met Biel verbond, terwijl de Baseltor het eindpunt vormde van de handelsroute met Basel.

Marktplatz

Centrum van de oude stad is de Marktplatz. Hier staat de i2deeeuwse Zeit glockenturm, bekend om het astronomisch ingedeelde uurwerk uit de 16de eeuw. Drie figuren, de koning, de dood en de stadspatroon SintUrsen, staan boven het uurwerk.

De aantrekkelijke Hauptgasse wordt onderbroken door de jezuïetenkerk uit 1689 (met een rijk interieur met stucwerk) en komt uit op de hoge, monumentale trappenopgang naar de St. Ursenkathedraal.

St. Ursenkathedraal

De toren van de kathedraal beheerst het silhouet van de stad. Het gevelfront, evenals de kerk ontworpen door architecten uit Ticino, is het eerste neoclassicistische bouwwerk in Zwitserland. Het interieur bevat veel stucwerk. De dom schat bestaat onder meer uit zilveren relikwiebusten en veel handschriften, waaronder het Hornbacher Sakramentar uit Reichenauur De schatkamer is alleen op speciaal verzoek te bezichtigen.

Zeughaus

Bij het plein voor de kathedraal staat het Zeughaus (1614), met een opmerkelijke gevel en een fontein met een banierdragende ridder. Het is nu een museum met een collectie wapens en uniformen. In de onmiddellijke nabijheid kunt u het 17de-eeuwse stadhuis vinden; de toren stamt uit de 15de eeuw.

Kunstmuseum

In het Kunstmuseum zijn vooral moderne schilderijen tentoongesteld, maar de collectie omvat ook de 'Madonna van Solothurn' van Holbein de Jongere.

Historisch Museum

Het Historisch Museum in Schloss Blu menstein (1725) geeft een overzicht van de Franse wooncultuur in de 18de eeuw in Solothurn en stelt de historische collectie van de stad tentoon,

INFORMATIE KUNST EN HISTORISCH MUSEUM. Geopend: di.-za. 9-17 uur.

Verbindingen

Auto: Solothurn ligt langs de autoweg (NI) die Bern met Zürich verbindt (met aansluiting op de N2 BaselLuzern). Boot: in Solothurn leggen boten aan die tochten maken over de Aare en afzakken naar Biel. Trein: naar onder meer Biel, Bern, Langenthal, Olten, Basel en Zürich.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Solothurn en Zwitserland