Berner Oberland

Swipe

Brienzersee

Ten oosten van Interlaken strekt zich de 14,5 km lange en 2,5 km brede Brienzer see uit. Volgens de omwonenden beva' het groenblauwe meer het schoonste: water van Zwitserland. Aan de zuidoe' ver rijzen steile berghellingen uit het water op, de meeste dorpen liggen dan ook op de noordoever van het meer.

Brienz

De belangrijkste plaats is het schilderachtige Brienz. Het dorp kijkt uit op de toppen van de Schwarzhorn (2928 m) en de achter Grindelwald oprijzende Schreckhorn (4078 m).

Houtsnijders

Brienz is een centrum van houtsnijders, die er in groten getale hun beroep uitoefenen en hun producten aanbieden. Hier hebben zich de Zwitserse vakscholen voor houtsnijders en een kantonale school voor vioolbouwers gevestigd. De plaats heeft in Aenderdorf bij de kerk veel oude huizen met houtsnijwerk, karakteristiek voor het Haslidal. De kerk heeft een toren uit de 12de eeuw en laatgotische fresco's aan de buitenkant. Langs het meer loopt een lange promenade.

Stoomtreinen

Een bijzondere ervaring is een tocht met een van de acht nog in gebruik zijnde® stoomtreinen naar de Brienzer Rothorn (2350 m). De eerste stoomlocomotief bereikte in 1891 de top van de Brienzer Rothorn. In 1914 werd de spoorlijn opgeheven, omdat het bezoekersaantal dramatisch was gedaald. Zestien jaar later nam men de treinen weer in gebruik. Ondertussen waren alle tandradbanen in Zwitserland geëlektrificeerd en werd de BrienzRothornBaan de enige stoomtandradbaan van het land. Sindsdien leggen zij de 7,6 km lange rit, door zes tunnels, in ongeveer een uur af. Het bedrijf heeft voorts drie diesellocomotieven in gebruik.

INFORMATIE STOOMSPOORLIJN. Geopend: juni-okt. dag.

Openluchtmuseum Ballenberg

Op enige kilometers ten oosten van Brienz (in de richting van Meiringen) strekt zich in een groot park het Schwei zerische Freilichtmuseum für landliche Bau und Wohnkultur uit, ofwel het Openluchtmuseum Ballenberg. Het park werd in 1978 geopend en is van midden april tot eind oktober geopend. Het bevat meer dan vijftig boerenhuizen, schuren en dergelijke uit zeventien kantons. Je kan het park betreden aan de westkant bij Hofstetten en aan de oostkant bij Brienzwiller (gehandicapten en rolstoelgebruikers kunnen het beste de Hofstetteningang gebruiken.)

In het park worden ook oude beroepen uitgeoefend. In kalkovens wordt hars 'bereid. Elders worden rieten korven gevlochten, er wordt aan weefgetouwen gewerkt, hout gesneden en brood gebakken.

Verbindingen

Auto: vanuit Meiringen en Innertkirchen kan via de Grimselpas Wallis en via de Sustenpas de autoweg naar Zürich en naar de SintGotthardpas en tunnel worden bereikt.

Bus naar het openluchtmuseum Ballenberg.

Tandradbaan naar de Brienzer Rothorn.

Trein naar Meiringen, Innertkirchen, Interlaken, Thun en Luzern.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Brienzersee en Zwitserland