Berner Oberland

Swipe

Het Kanderdal

Ten zuiden van Spiez strekt zich het Kanderdal uit. Dit dal heeft twee grote zijdalen: vanuit het zuidoosten stroomt de rivier de Kien bij Reichenbach in de Kander en vanuit het zuidwesten sluit het Engstligendal aan op het Kanderdal. Bij de plek waar de Kander en de Engstlige samenstromen ligt het dorp Frutigen. In Frutigen staat de kerk van St. Quirinus uit 1421, die na een brand in de 18de eeuw in barokke stijl werd herbouwd. In het Kiendal ligt het dorp Kiental, vanwaar u per kabelbaan de Gehrihorn kunt bereiken. De weg in dit dal eindigt bij de Griesalp. In het Engstligendal kunt u het dorp Adelboden bezoeken, terwijl in het Kanderdal zelf het bezienswaardige Kander steg ligt. De streek rond het stroomgebied van de Kander staat ook bekend als Frutigland.

Vanuit Mülenen, voor in het Kanderdal, kunt u in 28 minuten per kabelbaan naar de top van de berg Niessen (2362 m) reizen. Vlak bij dit dorp ligt Aeschi. Ten zuidoosten van dit rustige plaatsje ligt het beschermde natuurgebied van het Sulddal. In dit dal met alpenweiden en rotspartijen leven ongeveer driehonderd gemzen en een groot aantal vogelsoorten. In de bodem ontluiken niet minder dan twintig verschillende soorten orchideeën met prachtige bloemen in allerlei kleuren. Een goed aangelegd wandelwegennet door velden vol Turkse lelies maakt dit fraaie gebied goed toegankelijk. Wandelaars kunnen via de Rengglipas naar Saxeten lopen (met aansluiting Interlaken).

Kandersteg

De weg voorbij Frutigen volgt het dal van de Kander. Enige kilometers ten zuiden van Frutigen staat op een heuvel een toren, een overblijfsel van de Tellenburg, die in 1885 door brand werd vernield. Na 7 km gaat rechts een pad naar de Blausee, een bergmeer met een forellenkwekerij. Het diepblauwe en kristalheldere bergmeer ligt midden in een bezienswaardig 20 ha groot natuurpark. U kunt hier uitstekend wandelen of een boottochtje maken.

Kandersteg ligt gevat tussen hoge bergen en heeft een aantal bezienswaardige houten huizen, onder meer het met houtsnijwerk en schilderingen gesierde Rüedihaus uit 1753.

Wandeltochten

Kandersteg is een uitgangspunt voor veel wandeltochten over alpenweiden en door groene bossen, onder andere in het Gasterndal (een kloof met steile wanden) en naar de fraaie Oeschinensee, een op 1578 m hoogte gelegen bergmeer aan de voet van de Fründen, Dolden horn en Blümlisalpgroep (3664 m). Voorts leiden er kabelbanen naar de All menalp en naar Sunnbüel. De kabelbaan naar Sunnbüel ontsluit het wandelgebied van de Gemmipas.

Lötschberqspoorlijn

Kandersteg is ook het beginpunt van de Autoverladtrein die via de 14,6 km lange Lötschbergtunnel naar Goppenstein en Wallis rijdt. Sommige treinen rijden door naar Brig. De tunnel kwam in 19x3 gereed. De spoorlijn ligt op 1240 m hoogte, waarmee de Lötschbergspoorlijn de hoogste normaalspoorweg van Zwitserland is. De spoorlijn gaat van Frutigen tot Brig door 33 tunnels en rijdt over 25 bruggen en viaducten. De lijn is een belangrijke schakel in het internationale noordzuidverkeer en de snelste verbinding tussen het Berner Oberland en Wallis. Er zijn plannen, binnen de in 1990 gelanceerde Neuen EisenbahnAlpentransversale (NEAT) om een nieuwe Lötschbergtunnel tussen! Frutigen en Raron in Wallis te bouwen. De tunnel zou in 2005 gereed moeten] rijn.

Verbindingen

Kabelbanen naar Allmenalp en Sunnbüel.

Stoeltjeslift: naar de Oeschin) ensee.

Trein: de Autoverladtreinen (BernLötschbergSimplonBahn) uit Kandersteg naar Goppenstein en Wallis (Brig) vertrekken elk half uur en bij drukte vaker. Passagierstreinverbindingen met Spiez (Thunersee).

Engstligendal

De weg van Frutigen naar Adelboden,] door het Engstligendal, voert langs] groene bergweiden en bossen, met in de ] verte de besneeuwde toppen van de ber1 gen voorbij Adelboden. Vanuit Elsigbach kunt u per kabelbaan naar het na j tuurpark Engstligenfalle, gelegen rondom de Elsigenalp, reizen.

Adelboden

Het dorp Adelboden is uitgegroeid tot een belangrijk toeristencentrum in zomer en winter. Vijftig kabelbanen en skiliften leiden naar skipistes met een totale lengte van 120 km. Auto's kunnen in het lagere deel van de plaats worden geparkeerd in een parkeergarage, vanwaar een lift naar het centrum van het dorp leidt. De flanken van de Lohner (3049 m) en de Wildstrubel (3243 m) beschermen de op 1353 m gelegen plaats tegen koude winden. Zij vormen met de Steghorn (3146 m), de Tierhörnli (2894 m) en andere toppen een machtig decor. Stoeltjesliften gaan via de Schwandfeldspitz (2015 m) na twee verdere punten. Een kabelbaan gaat naar het ski en bergbeklimmersoord Lenk, dat op 1068 m hoogte in het Simmendal ligt. Voorbij Adelboden leiden kabelbanen naar de Hahnenmoospas (1975 m) en de Engstiigenalp (1965 m). Beide kabelbanen hebben hun beginpunt in een autovrij gebied en kunt u slechts per bus of te voet vanuit Adelboden bereiken. De Engstligenalp is een bekend uitgangspunt voor wandeltochten. Boven de grote chalethuizen van Adelboden steekt de uit grove stenen opgetrokken toren van de St. Antonkerk (1433) uit. Hij helt enigszins over naar het zuiden. Het interieur heeft moderne ramen uit 1937 van Giacometti. De galerijen zijn met bijbelspreuken versierd. Aan de buitenwand is naast de ingang een fresco uit 1471 aangebracht, met een afbeelding van het Laatste Oordeel.

Verbindingen

Bus naar Frutigen en Spiez. Er rijdt vanuit Adelboden een postbus naar de dalstations van de kabelbanen naar de Hahnenmoospas en de Engstligenalp.

Kabelbaan naar de Schwandfeldspitze, Lenk, Hahnenmoospas en Engstligenalp.

Kiendal

Vanuit Reichenbach kunt u het 13 km lange Kiendal in rijden. Het dorp Kiental bezit een stoeltjeslift die naar de Gerhihorn (2133 m) gaat. 's Winters kunt u hier goed skiën. Vanaf het dorp Kiental leidt een tolweg langs de 70 m hoge Pochtenwaterval naar het eindpunt van het dal, de Griesalp. U heeft hier kans om adelaars te zien rondzweven boven de Blümlisalp. Veel Zwitsers maken in het weekend een wandeling naar de Blümlisalphut op 2837 m (wandelduur ca 3,5 uur). In het gebied leven veel gemzen.

Verbindingen

Postbus vanaf Reichenbach, via Kiental, naar de Griesalp.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Kanderdal en Zwitserland