Berner Oberland

Swipe

Het Simmendal

Op de autoweg tussen Thun en Spiez is een afslag naar het Simmendal. Het dal is gevormd door de rivier de Simme en strekt zich uit vanaf het dorp Wimmis tot bij de Iffigensee. In Wimmis (2300 inwoners) beheerst een uit 1100 stammend slot de weg. Het dal is vooral bekend door de veeteelt en met name door het vlekvee ofwel de Simmenkoeien, die zowel in als buiten Zwitserland als fokdieren veel gevraagd zijn. Ingeklemd tussen de Niessen en Stockhornketens is het een van de mildste en vruchtbaarste dalen van Berner Oberland. Typerend zijn de perfect gebouwde 17de en i8deeeuwse boerderijen met beschilderde en gebeeldhouwde gevels; zij zijn de stille getuigen van de welvaart van de boerenstand. Deze oude Simmendaler boerderijen zijn onder meer te zien in Diemtigen (in het Diemtigendal, een zijdal van het Simmendal), Boltigen, Darstetten en Erlenbach.

Erlenbach

De boerderijen in Erlenbach (1600 inwoners) dateren voor een groot deel van na 1765, toen een grote brand het dorp deels verwoestte. De oorspronkelijk vroegromaanse kerk bezit laatgotische muurschilderingen. Voorts kunt u hier het AgensteinhuisTalmuseum vinden. Het huis van de familie Agenstein, een van de invloedrijkste geslachten in het Simmendal, werd in 1766 in de karakteristieke Simmendaler stijl gebouwd door Hans Messerli, de bekendste timmerman van het Simmendal. Het huis, met zijn fraaie houten voorgevel, bevindt zich nog volledig in de oorspronkelijke staat.

INFORMATIE AGENSTEINHUIS. Geopend: van mei tot okt.

Vlak bij Boltigen leidt een bochtige weg in westelijke richting (Jaun, Bulle) naar de Jaunpas (1509 m), die in het Franstalige gebied overgaat.

Zweisimmen

Zweisimmen (3000 inwoners) is de hoofdplaats van het Simmendal. Vanuit het stadje gaat een 5 km lange kabelbaan naar de skigebieden op de Rinderberg (2079 m). De St. Mariakerk uit de 15de eeuw heeft zowel aan de buitenzijde als in het interieur laatgotische fresco's. Christoforus siert op traditionele wijze de buitenkant van het gebedshuis. In de kerk beelden i5deeeuwse schilderingen momenten uit het leven van Jezus en Maria uit. Opmerkelijk zijn de gebrandschilderde ramen.

Ten oosten van Zweisimmen ligt het natuurpark Spillgertgruppe.

INFORMATIE RIVERRAFTING. Tussen Boltigen en Erlenbach.

WANDELTOCHTEN. Het plaatselijk toeristeninformatiekantoor organiseert wandeltochten door het natuurpark Spillgertgruppe.

Verbindingen

Kabelbaan naar de Rinderberg.

Trein naar Spiez, Gstaad en Lenk.

Lenk

Vanuit Zweisimmen gaat in zuidoostelijke richting een weg via het OberSim mendal naar Lenk. Het dorp ziet uit op de gletsjers van de Wildstrubel (3247 m). Lenk heeft behalve mogelijkheden voor zomer en wintersport ook oude zwavelbronnen, waar reuma en carapatiënten kunnen kuren. Het is ook een centrum voor bergtochten door het gebied van de Wildstrubel. Bezienswaardig zijn de talloze gletsjermolens. Voorbij Lenk splitst het dal zich in twee nauwe dalen. De zuidoostelijke weg gaat naar OberriedHöhenhaus, waar een wandelpad start naar de zeven bronnen van de Simmenquellen (wandelduur ca. 1 uur). Het Simmendal is naar deze bronnen vernoemd.

De zuidwestelijke weg leidt via Pöschenried en de Iffigenwaterval naar de Iffigenalp. Vanaf hier leiden fraaie maar zware wandelroutes naar de toppen van de Wildstrube op 3252 m en de Wildhorn op 3248 m (wandelduur voor beide routes ca. 7 uur).

Verbindingen

Kabelbaan naar de Mül kerblatten (2000 m).

Trein naar Zweisimmen en Spiez.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Simmendal en Zwitserland