Bhaktapur (Bhadgaon)

Swipe

Tachapal Tole

Op een afstand van enige honderden meters ten oosten van Durbar Square ligt het Tachapal Tole. Het plein is bekend om de tien hindoekloosters (math) die rond dit plein staan. Deze Tole is een stadswijk waarin houtbewerkers bij elkaar wonen. In de vele bedrijfjes kunt u de houtbewerkers aan het werk zien. Beroemd zijn de uit hout gesneden pauwenvensters in het Pajahari Math Chhenklooster. In ditzelfde klooster is het Houtsnijwerk Museum. Andere bezienswaardigheden rond het Tachapal Tole zijn het Koper en Brons Museum en de bekende Dattatrayatempel.

De Dattatrayatempel

Centraal op het Tachapol Tole staat de bekende Dattatrayatempel. Dit pand werd in 1427 gebouwd door koning Yakshya Malla als vergaderruimte. Het gebouw is dus even oud als het paleis met de 55 ramen op Durbar Square. Men gelooft dat het bouwwerk, evenals de Kasthamandaptempel in Kathmandu, is opgebouwd uit de stam van slechts één enkele boom. In later jaren werd het gebouw gerenoveerd door koning Vishwa Malla en opengesteld als herberg voor pelgrims. Het voorste deel van het gebouw is van latere datum. Hier kunt u de afbeeldingen vinden van Dattatraya (een incarnatie van Vishnu), Shiva en Brahma, de drie belangrijkste goden in het hindoeïsme. Op de pilaren staan de symbolen van Vishnu afgebeeld. De pot die u in de tempel kunt vinden staat symbool voor de god Brahma. Sinds deze laatste verbouwing ging het pand als tempel fungeren. Het heiligdom is vernoemd naar de godheid Dattatraya. De toegang naar de tempel wordt bewaakt door de twee worstelaars Jaimal en Patta, dezelfden die de Nyatapolatempel bewaken.

Pajahari Math Chhenklooster

Schuin achter de Dattatrayatempel (links op de hoek) staat het Pajahari Math Chhenklooster (voor hindoepriesters). Het is de voormalige residentie van de hindoepriesters van de Dattatrayatempel. Het gebouw is bekend door de wondermooie pauwenvensters. De mooiste ramen ziet men als men linksom via een smal steegje langs het klooster loopt. Ook het houtsnijwerk op de binnenhof van het klooster is bijzonder fraai. In het klooster kunt u een bezoek brengen aan het bezienswaardige Houtsnijwerk Museum (geopend: wo.-ma. 10.00-16.00 uur; zomers tot 17.00 uur).

Koper en Brons Museum

Het Koper en Brons Museum (geopend: wo.-ma. 10.00-16.00 uur; zomers tot 17.00 uur) ligt tegenover het Pajahari Math Chhenklooster en is bezienswaardig omdat het voornamelijk gebruiksvoorwerpen bevat en slechts weinig kunstvoorwerpen. Het geeft aldus een beeld van de producten die de koperslagers maken.

Bhimsentempel

In de stadswijk Tachapal wonen verhoudingsgewijs veel ambachtslieden en dus was het logisch dat men hier in de 17e eeuw een tempel bouwde voor de hindoegod Bhimsen, de beschermer en begunstiger van handel en ambachten. De tempel staat recht tegenover de ingang van de Dattatrayatempel, aan het taps toelopende westelijke eind van het plein. De beeltenis van Bhimsen staat op de eerste verdieping. De begane grond is open en herkenbaar aan de zuilen die de bovenliggende verdieping torsen. Recht voor de tempel staat een zuil bekroond met een bronzen leeuw. Achter het gebouw ligt een waterbassin dat eveneens is vernoemd naar Bhimsen (Bhimsen Pokhari).

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tachapal Tole en Nepal