Bhaktapur (Bhadgaon)

Swipe

Taumadhi Tole

Op slechts enkele tientallen meters afstand van Durbar Square staat op Taumadhi Tole (plein) de grootste en volgens sommigen de mooiste tempel van Nepal: de Nyatapolatempel. Hiertoe neemt u het smalle weggetje dat u achter de Pashupatinathtempel kunt vinden. Verder kunt u op dit plein een bezoek brengen aan de Bhairavnathtempel. Het plein fungeerde als het handelscentrum van de stad en wordt doorkruist door de toenmalige hoofdweg die van noordoost naar zuidwest loopt. Het is een deel van een oude handelsweg die Tibet met India verbond. Deze weg loopt in zuidelijke richting naar de stadswijk van de pottenbakkers. Het plein noemt men ook het religieuze middelpunt van de stad, omdat hier veel festivals gevierd worden. Het is onder meer het startpunt van het beroemde Bisketfestival, het Nepalese nieuwjaar.

De Nyatapolatempel

De top van de Nyatapolatempel kunt u al vanaf het Durbar Square boven de bebouwing zien uitsteken. Nyatapola betekent ‘vijf verdiepingen hoog’ en de tempel heeft deze naam ongetwijfeld te danken aan het feit dat hij vijf boven elkaar gelegen daken heeft. De pagode is geplaatst op vijf opeengestapelde terrassen. Op zich is het uniek dat de tempel niet is vernoemd naar de godin die in de tempel wordt vereerd: Siddhilakshimi. Het binnenste van het heiligdom is alleen toegankelijk voor priesters. Het geheim wie Siddhilakshimi is wordt angstvallig verborgen gehouden (zie Siddhilakshimitempel, Durbar Square). Men neemt echter aan dat het een godin uit het tantrisme is die met haar aantrekkelijke lichaam de godheid Bhairab in bedwang moet houden die in de tempel rechts van de Nyatapola woont. De trap die naar het heiligdom voert wordt geflankeerd door, van beneden naar boven, twee worstelaars, twee olifanten, twee leeuwen, twee draken en ten slotte, op het bovenste terras, twee godinnen, namelijk Baghinis (de tijgerachtige) en Singini (de leeuwachtige). Zij allen hebben tot taak de tempel te bewaken. Elk paar wordt verondersteld tienmaal zo sterk te zijn als het vorige paar. De twee worstelaars Jaimal en Patta aan de voet van de trap zijn tienmaal zo sterk als de doorsneemens, de olifanten zijn tienmaal zo sterk als de worstelaars, enzovoort. Deze schitterende tempel dateert uit het jaar 1708 en is een der beste voorbeelden van pagode-architectuur in Nepal. Recht tegenover de Nyatapolatempel staat een restaurant dat in traditioneel Nepalese stijl is gebouwd. Vanaf het balkon hiervan heeft men een goed uitzicht op de tempel. Schuin naast de Nyatapolatempel is een ander restaurant gevestigd waar u eveneens prima kunt eten en ook een goed uitzicht heeft op het plein (zie restaurants in Bhaktapur).

De Bhairavnathtempel

Rechts van de Nyatapola staat nog een pagode. Deze drie daken tellende pagode is gewijd aan Bhairab (Bhairava), de vernietigende incarnatie van Shiva. De oorspronkelijke bouwer van de tempel was koning Jagat Jyoti Malla. In 1718 werd de tempel echter geheel herbouwd door koning Bhupatindra Malla. In 1934 liep de tempel bij de grote aardbeving vrij veel schade op, zodat de pagode grotendeels moest worden herbouwd.  

Het grote en rechthoekige bouwwerk herbergt de afbeelding van Bhairab (de vernietigende gedaante van Shiva) die tijdens het Bisketfestival wordt rondgereden. Volgens een legende namen de priesters van de stad Bhairab gevangen toen hij naar het Bisketfestival aan het kijken was. De god bleek niet bestand tegen de geheime tantristische formules die de priesters uitspraken. Dit is de reden dat de godheid tijdens het Bisketfestival in een gesloten kist wordt rondgereden; men is bang dat hij anders ontsnapt. Volgens de overlevering bouwde men om dezelfde reden later de Nyatapola. De zeer aantrekkelijke verschijning van de godin die daar woont ontneemt Bhairab de lust om te vertrekken.

10 prachtige bestemmingen in Taumadhi Tole en Nepal