Bjelovar-Bilogora

Swipe

Bjelovar

Het centrum van de regio wordt in vele opzichten gevormd door Bjelovar, in 1420 voor het eerst bekend geworden als Belovac. Het ligt op een kruispunt van wegen en spoorwegen aan de voet van het Bilogora gebergte. In de 18e eeuw werd het een ‘krajina’, een grenspost van het Turkse rijk. Het was belangrijk als militair bolwerk en in 1765 herbergde het maar liefst twee regimenten.

In hetzelfde jaar werd de Sv. Terezijakerk ingewijd, waarin u schitterende schilderijen kunt bewonderen van Celestin Medović, een zeer bekende Kroatische schilder. Ook het stedelijk museum is een bezoek waard. In feite is Bjelovar het handelscentrum van geheel West-Slavonië. Er zijn diverse fabrieken en ondernemingen die van groot belang zijn voor de werkgelegenheid in de regio. Het meest opvallend is misschien wel de bloemkwekerij ‘Šlukin gon’.

Gedurende de burgeroorlog werd Bjelovar zwaar beschadigd en ook van de vele kassen van de kwekerij bleef geen ruit heel. De bijbehorende gebouwen werden geheel verwoest. De krater die de voltreffer in de bodem sloeg is thans een herdenkingsmonument. In de omgeving van de stad wordt olie en gas gewonnen.

Hotel Croatia

Ben je na een jaar lang hard werken ook zo toe aan rust? Even lekker je batterij opladen en bijkomen van de...

v.a. 424.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bjelovar en Kroatië