Bjelovar-Bilogora

Swipe

Čazma

Het lijkt zo'n onbetekenend dorpje, maar ooit was het de hoofdstad van Kroatië en Slavonië en nog steeds is het in zekere zin een hoofdstad.

Vanuit het dichtbij gelegen dorp Marna, vroeger deel uitmakend van Čazma, verspreidde de Grieks-orthodoxe kerk zich over het land en nog steeds vergadert het episcopaat van deze kerk er regelmatig. De kerk en het klooster, opgedragen aan de aartsengel Michael (Sv. Mihovil), aan de rivier Glogovica vormen daarvoor het decor.

Čazma werd voor het eerst genoemd in 1102 onder de naam Začazan. Reeds in de 13e eeuw werd het de belangrijkste zetelplaats van de aartsbisschop van Zagreb.

In 1242 werd de plaats verwoest door de Tataren. Al snel was de stad herbouwd en werd het de zetel van de vertegenwoordiger van de Hongaarse koning Bela IV, diens broer Herceg Kolloman. Van hieruit regeerde hij over Kroatië tot aan zijn dood.

In de 14e eeuw werd de eerste basisschool van het land in Čazma gesticht. Onder het Turkse bewind in de 16e eeuw was Čazma een belangrijk administratief bolwerk.

Er zijn diverse industrieën gevestigd. De bekendste is wel het grote transportbedrijf Čazmatrans. In de bodem bevinden zich belangrijke olievoorraden. De viskwekerijen zijn de productiefste in Kroatië. 

Čazma wordt omgeven door dichte bossen in een glooiend landschap. Vanuit vele bronnen borrelt water naar de oppervlakte.

Vakanties in Kroatië

Kroatië > Splitsko-Dalmatinska > Seget Vranjica-Standplaats

Camping Belvedere

Deze hellende camping met hoogteverschillen biedt grotendeels uitzicht over de baai van Trogir en de omliggende eilanden. De afgebakende, grotendeels schaduwrijke staanplaatsen...

v.a. 102.20 p.p.

Villas Mlini

Villas Mlini is een heerlijk plekje om tot rust te komen en te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Het ligt pal aan...

v.a. 379.00 p.p.

Kroatië > Primorsko-Goranska > Mali Lošinj-Standplaats

Camping Poljana

De terrassencamping ligt op het smalste deel van het eiland Lošinj, rond een kleine baai. Het heuvelachtige terrein is met pijnbomen begroeid....

v.a. 180.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Čazma en Kroatië