Bjelovar-Bilogora

Swipe

Daruvar

Al in de Romeinse tijd waren de warme bronnen met hun heilzame werking bekend. Het water dat opborrelt heeft een temperatuur van 39°C tot 46°C, waardoor het er aangenaam toeven is.

Het dorp in zijn huidige vorm, met ongeveer 13.000 inwoners (2012), ontstond in de 18e eeuw. In 1772 werd het eerste en voor die tijd zeer moderne kuuroord aangelegd, omgeven door een prachtig park. Tegenwoordig zijn er klinieken met wereldfaam voor de behandeling van vrouwenziekten en reumatische aandoeningen. Veel herstellenden komen naar de klinieken om nog wat bij te sterken alvorens weer aan de slag te gaan.

Door de loop van de geschiedenis had Daruvar diverse namen: Podborje, Toplice en Dobrokuće. In de plaats en in de omgeving ervan wonen en werken veel Tsjechen. Het is dan ook niet bij toeval dat er Tsjechische scholen zijn en dat het sociaal en cultureel centrum voor de Tsjechen in Kroatië in Daruvar gevestigd is.

Onder de naam ‘Obžinske slavnosti’ wordt elk jaar van 1 tot 3 mei een Tsjechisch jeugdfestival georganiseerd, omlijst door Tsjechische folklore. Daruvar heeft trouwens veel monumenten van historische en culturele waarde binnen zijn poorten. De Sv. Tripletkerk uit 1764 en het barokke kasteel Ante Janković uit 1777 zijn enkele voorbeelden.

10 prachtige bestemmingen in Daruvar en Kroatië