Bjelovar-Bilogora

Swipe

Garešnica

Gedurende de Turkse overheersing was Garešnica een spookstad. De bewoners hadden het dorp, dat al aan het begin van de 14e eeuw bewoond was, verlaten om te ontkomen aan Turkse wreedheden. De parochiekerk Sv. Marija werd in 1752 ingewijd. In het stadje zijn diverse industrieën gevestigd en, net zoals in veel plaatsen in de omgeving, vindt men er grote viskwekerijen.

In de nabijheid van de stad ligt een klein dorp in de heuvels, Podgarić. Hier ligt de bakermat voor de ontwikkeling van de gehele regio. Op de top van de heuvel waarlangs Podgarić is gebouwd, liggen de ruïnes van Garić, ooit de hoofdstad van het vroegere rijk Garić. In 1295 werd hier een kerk met klooster gebouwd, opgedragen aan Sv. Marija. Veel vooraanstaande Kroaten liggen er begraven.

Vlak bij de voor de geschiedenis van de regio zo belangrijke heuvel zijn tegenwoordig een sportcentrum en een hotel gevestigd. Het monumentale gedenkteken herinnert aan het verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De omgeving staat bekend om de vele wijngaarden. U vindt er ook veel wijnkelders. In een ervan, die zich bevindt in het kasteel van graaf Erdödy in Voloder, is een soort wijnmuseum gevestigd (waar u trouwens ook uitgebreid kunt proeven). U kunt het proces van de wijnfabricage tussen druif en fles van nabij aanschouwen.

 

10 prachtige bestemmingen in Garešnica en Kroatië