Bodrum

Swipe

Bodrum

Bodrum is tot een van de bekendste toeristenplaatsen aan de Turkse westkust uitgegroeid. Het plaatsje heeft 980 000 overnachtingen per jaar te `verduren', maar maakt geenszins een massale indruk - vooral doordat hoogbouw er niet toegestaan is en men terughoudendheid betracht bij de aanleg van nieuwe wegen. Costa Brava achtige toestanden zijn hier dan ook ondenkbaar, hoewel de liefhebber van een mondaine toeristenplaats hier volop aan zijn trekken komt: talloze restaurants, cafés, luidruchtige disco's en winkels rijgen zich aaneen tot Bodrums hoofdstraat, die evenwijdig aan het water loopt en uitkomt op de haven, waar mooie, houten jachten afgemeerd liggen. Aan de afwijkende, Grieks aandoende, bouwstijl is te zien dat dit laatste volk hier lange tijd heeft gewoond. Weliswaar heeft Bodrum zelf eigenlijk geen strand, maar het landschappelijk zeer afwisselende schiereiland biedt volop mogelijkheden tot uitstapjes - hetzij per auto of bus, hetzij per boot - zodat iedereen die het Bodrummer dag- en nachtleven te veel wordt, er gemakkelijk tussenuit kan knijpen om even tot zichzelf te komen.

Geschiedenis

Dit gebied was oorspronkelijk door de Cariërs bewoond. De toevloed van Ioniërs had een sterke invloed op het karakter van de stad, die rond de 5e eeuw v.C. zuiver Ionisch was geworden. In 546 werden de Perzen heer en meester over de Griekse kustplaatsen. Uit die periode (rond 377 v.C.) stamt de beroemde tombe van de Perzische satraap of gouverneur Mausolos, die zijn naam aan alle praalgraven gaf (mausolea).

Aan Halikarnassos' welvaart kwam een einde toen de stad door Alexander de Grote veroverd en grondig verwoest werd. Veel later, in de 11e eeuw, bouwden de Turken hier een fort, dat weer verwoest en herbouwd werd door de Kruisridders van Rhodos. Door de eeuwen heen zag men achtereenvolgens de Ottomanen komen en gaan, de Russen bombardeerden de stad in 1770, de Fransen deden hetzelfde tijdens de Eerste Wereldoorlog, kort voordat de Italianen de stad bezetten. Zij werden op hun beurt in 1922 weer verdreven tijdens de Turkse vrijheidsoorlog.

Bezienswaardigheden

De meeste bezoekers zullen voornamelijk voor de zon, de zee en andere vormen van ontspanning naar Bodrum komen, maar desondanks zijn er toch enkele zaken, het bekijken waard. Het meest opvallend is natuurlijk het aan de haven gelegen kasteel van Sint Pieter, waarin het Archeologisch Museum ondergebracht is. Niet alleen het van oorsprong 15e-eeuwse, door de Kruisridders van Rhodos op de plek van een veel oudere voorganger neergezette en later dikwijls verbouwde kasteel is de moeite waard, maar ook de collectie van het museum. Die omvat vooral vondsten, die van de zeebodem afkomstig zijn. U vindt in dit onderwatermuseum het  glaswerk de Uluburun, een beroemde vondst uit de Bronstijd. Verder kunt u hier de graftombe met het skelet van Ada van Karie bezichtigen. Op de binnenplaatsen van het kasteel worden mooie planten en bloemen gekweekt en liggen her en der vondsten verspreid van een wat solider karakter, zoals bijvoorbeeld ankers en amforen. Het noordelijk deel van het kasteel wordt gedurende het jaarlijks (in de eerste week van september) terugkerende Bodrum-festival als theater gebruikt.

De resten van het antieke Halikarnassos liggen vlak boven Bodrum. Veel meer dan een gat in de grond is er niet meer te zien van het praalgraf van Mausolos, dat eens 50 m hoog was en één der zeven wereldwonderen vormde. Bij opgravingen bij het Mausoleum van Halicarnassus zijn diverse vondsten gedaan, die nu vrijwel allemaal in Londen zijn. Ook van de andere bouwwerken van de oude stad, zoals de Poort van Myndos en de necropolis, is niet veel meer over. Het theater, aan de overzijde van de hoofdweg, verkeert nauwelijks in betere staat, maar biedt een mooie blik over de baai, bij voorkeur met zonsondergang.

Voorzieningen

Hotels, pensions en restaurants zijn er in grote aantallen en in alle prijsklassen, maar in het hoogseizoen kan het desondanks moeite kosten een kamer te vinden. Bodrum is verder zeer goed geoutilleerd wat betreft de zwem- en duiksport, zeilen, en uitstapjes op één van de fraaie jachten waar het terecht beroemd door is. Deze uitstapjes kunnen in lengte variëren van een dag tot een week of langer en worden wel Blue Voyage genoemd. Ze maken het mogelijk baaien en andere plekjes te bezoeken, die vanaf het land zo goed als onbereikbaar zijn. De prijzen zijn weliswaar sterk gestegen, maar liggen nog niet op Europees niveau.

Bussen en dolmuşuşes verbinden Bodrum met de rest van het land. Er is een (prijzige) bootverbinding met het Griekse eiland Kos; verder met Datça op het schiereiland van Marmaris. Informatie daarover is verkrijgbaar aan de haven. Wie van winkelen houdt hoeft zich hier niet te vervelen. Op donderdag en vrijdag is er markt. Het busstation en de PTT zijn te vinden aan de Cevat Sakir Caddesi. Op diverse punten zijn auto's te huur.

Omgeving Bodrum

Wie Bodrum te druk vindt of op zoek wil gaan naar betere stranden, heeft keuze uit verscheidene plaatsjes op hetzelfde schiereiland. Voor zover ze aan zee liggen, zijn ze vrijwel allemaal door middel van bootuitstapjes vanuit Bodrum te bereiken. Informatie daarover is verkrijgbaar aan de haven en bij het Toeristen Informatiebureau.

Bardakci

Bardakci ligt even ten westen van Bodrum en beschikt over een prima strand, net als Gümbet, (2 km naar het westen). Beide plaatsjes hebben verscheidene pensions, hotels en restaurant.

Gümbet

Gümbet is ook in trek bij windsurfers en zeilers. 

Bitez

Bitez, per dolmuş vanuit Bodrum bereikbaar, ligt nog iets verder westwaarts en beschikt over een breed strand, restaurants, pensions en hotels. 

Ortakent

Ortakent, wederom verder naar het westen, telt ondermeer een woontoren uit de 17e eeuw. Ook hier, buiten het plaatsje, een lang strand en alle faciliteiten. Volop schoon zeewater, strand en accommodatie, dat geldt ook voor Turgut Reis.

Turgut Reis

Turgut Reis ligt in het zuidwesten van het schiereiland en is per bus, taxi of dolmuş bereikbaar (afstand Bodrum: 18 km). Er is een vissershaventje en er zijn bootjes te huur. Het is de aangewezen plaats om bij zonsondergang uit eten te gaan.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Bodrum

Andere mogelijkheden voor uitstapjes zijn Akyarlar, dat 7 km ten zuiden van Turgut Reis en vlak tegenover het Griekse eiland Kos ligt (klein strand, bootverhuur, restaurants, hotels, verlaten Griekse kerk); het ten noorden van Turgut Reis gelegen Kadikalesi, met een oud kasteel, een cistern en een leegstaande Griekse kerk, en Gümüşlük, met de deels verdronken ruïnes van het antieke Myndos (strand, hotels, visrestaurants etc.). Verder Yalikavak, in het noordwesten van het schiereiland (pensions, restaurants; sponzenduikers- en katamarancentrum, klein strand, en... een windmolen). Gündogan is te vinden in het noorden van het schiereiland (strand, restaurants, hotels, bootverhuur). Aan de overzijde van de baai ligt het eiland Küçük Tavşan, waarop een verlaten Griekse kerk staat. Vlak boven het dorp is een klein klooster in de rotsen uitgehouwen. Nog zijn landbouw en visserij hier de belangrijkste inkomstenbronnen, maar het toerisme neemt een steeds belangrijker plaats in. Iets meer oostelijk liggen, vlak naast elkaar, Gölköy en Türkbükü, ook al populair vanwege water en zon (weinig strand). Tenslotte is er nog Torba, dat vlak boven Bodrum ligt, aan een besloten baai, met een groot vakantiedorp. Alweer: zonnen, zwemmen... en gokken, want er is een casino.

10 prachtige bestemmingen in Bodrum en Turkije