Boven-Galilea

Swipe

Metulla

De moshav Metulla is de noordelijkst gelegen nederzetting van Israël. De nederzetting ligt aan de grens met Libanon en werd in 1896 gesticht door Russische immigranten. In de eerste jaren van haar bestaan werd de nederzetting financieel ondersteund door de familie Rothschild. Het gezonde klimaat, de frisse berglucht en de aantrekkelijke omgeving trekken tijdens de zomermaanden veel Israëlische vakantiegasten. Metulla betekent in het Arabisch ‘uitzicht’; u heeft namelijk vanuit de nederzetting een fraai zicht op de wijde omgeving. Bijzonder voor Israel is de overdekte ijshockeybaan Canada Centre, het is de enige ijshockeybaan met Olympische afmetingen in Israel.

Beroemd is de zogenoemde Good Fence, deze grensovergang ten westen van de stad is al sinds 1976 geopend ten behoeve van ingezetenen van Zuid-Libanon die medische bijstand nodig hebben. De zieken en gewonden worden in Israël verpleegd. Sinds het gedeeltelijk openstellen van deze grenspost zijn ongeveer 300.000 Libanezen de grens gepasseerd. Een aantal christelijke Libanezen en druzen kreeg toestemming om familie te bezoeken.

Het natuurreservaat Nahal Iyon

Ten oosten van de weg die Metulla met Kiryat Shemona verbindt ligt het Nahal Iyon Nature Reserve (Nahal Ayun). In dit natuurreservaat kunt u naar verschillende watervallen wandelen, waaronder de 18 m hoge Tanurwaterval en de Iyonwaterval. De rivier Iyon stort zich hier trapsgewijs omlaag in de vorm van watervallen. De gevormde waterbekkens aan de voeten van de watervallen vormen geliefde natuurlijke zwembaden. In de winter zijn de watervallen spectaculair; in de zomermaanden slinken zij tot dunne waterstralen.

Kibboets Kfar Giladi

Halverwege de weg die Metulla met Kiryat Shemona verbindt ligt de kibboets Kfar Giladi. Hier kunt u een bezoek brengen aan het Bet Hashomermuseum (geopend: zondag t/m donderdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.0 uur, vrijdag en zaterdag van 8.30 tot 12.00 uur). Het museum bevat herinneringen aan de verdedigingsorganisatie Hashomer.

Via een wandelpad kunt u vanuit Kfar Giladi het militaire kerkhof Tel Hay bereiken, waar Yosef Trumpeldor begraven ligt. Trumpeldor was tijdens de Eerste Wereldoorlog commandant van het Zion Mule Korps (Muildier-korps) dat aan de kant van Groot-Brittannië tegen de Turken vocht. Hij kwam in 1920 in de nederzetting Tel Hay (Tel Chai ofwel ‘Heuvel van het Leven’, gelegen ten zuiden van Kfar Giladi) om het leven toen een paar duizend Arabieren het schaapherdersdorpje aanvielen.

Voorts staat hier ter herinnering aan de gevallenen het Standbeeld van de grommende leeuw, symbool voor de leeuw van Juda. Onder het standbeeld staan de laatste woorden van Trumpeldor: ‘Het is goed te sterven voor ons vaderland’.

In Tel Hay kunt u de boerderij bezichtigen waar Trumpeldor woonde; in de boerderij is het museum Trumpeldor gevestigd.

Abel Bet Maaka

Enkele kilometers ten noorden van Kfar Giladi ligt de ruïneheuvel van Abel Bet Maaka. Hier sloeg Joab het beleg voor de stad, toen hij vernam dat Seba, die tegen koning David in opstand was gekomen, in deze stad was gevlucht. De inwoners van de stad onthoofden Seba en wierpen zijn hoofd over de muur. Daarop liet Joab de stad met rust en vertrok hij naar Jeruzalem (2 Sam. 20:1-22).

Boven-Galilea

10 prachtige bestemmingen in Metulla en Israël