Brod-Posavina

Swipe

Nova Gradiška

Daar is er weer één, een ‘nieuwe stad’. Ontstaan uit Cernik, een belangrijke strategische nederzetting ten noorden van de stad, nestelde Nova Gradiška zich op het belangrijke verkeersknooppunt Zagreb-Slavonski Brod en Požega-Novska.

Het begon allemaal in 1756, toen 30 families uit Bosnië zich er vestigden. Tegelijkertijd werd de Sv. Terezijakerk gebouwd, u vindt deze aan het centrale plein, waarbij de ongewone vorm van de toren zeker opvalt. In de gedurende de burgeroorlog zwaar beschadigde Sv. Stjepankerk uit 1828 zijn fresco’s te bewonderen van Celestin Medović.

Ook in de omgeving van Nova Gradiška vindt u dichte bossen en het is dan ook niet verwonderlijk dat de houtindustrie zeer belangrijk is voor de plaats en zijn omgeving. Behalve voor industriële doeleinden wordt het hout ook gebruikt om er kunstwerken van te maken. U krijgt op veel plaatsen fraai houtsnijwerk aangeboden.

Als u een bezoek brengt aan het nabijgelegen Badljevic of het iets verder gelegen Strmac (dat geheel werd verwoest tijdens de burgeroorlog), kunt u de resultaten van het houtsnijwerk met eigen ogen bewonderen en wellicht vindt u er een unieke herinnering aan uw verblijf. Er zijn speciale galeries die niets anders verkopen dan exclusief houtsnijwerk.

10 prachtige bestemmingen in Nova Gradiška en Kroatië