Buenos Aires en omstreken

Swipe

Buenos Aires en omstreken

De diva van Argentinië
Wat maakt Buenos Aires nou zo aantrekkelijk? We weten dat het de stad is waar onze prinses Máxima is geboren , dat de ‘dwaze moeders van Plaza de Mayo’ er vandaan komen, dat de voetballer Maradonna hier in de sloppenwijken opgroeide, dat door Evita Perón de musical Don’t cry for my Argentina beroemd werd, en het de stad van de tango is!

Maar het is ook een stad met vele specifieke wijken (barrio’s) die een eigen verhaal en een eigen geschiedenis hebben. Zoals bijvoorbeeld de Italiaanse havenwijk La Boca waar de tango is geboren en een mengelmoes was van anarchisten, bordelen en arbeiders. Of San Telmo, een van de oudste en pittoreske wijken in de stad, vergelijkbaar met de Marais van Parijs. En een barrio Norte, die ook wel Villa Freud wordt genoemd, waar per hoofd van de stad meer psychoanalytici wonen dan in New York! Dit zijn enkele van de zevenenveertig barrio’s die Buenos Aires telt.

Maar het is ook de meest Europese hoofdstad van Zuid-Amerika. Ergens las ik in een Argentijns geschiedenis boek: ‘Waar in Europa vind je een stad, met een Europese cultuur? Nergens. Wij verenigden, wat in Europa gescheiden is’. Parijs, Rome, Madrid, Milaan zij waren de inspiratiebronnen voor deze Latijns-Amerikaanse versie van Europa. Flaneer je over de Avenida de Mayo, dan lijkt het alsof je over de Gran Via in Madrid loopt.

Sta je voor het operagebouw Teatro Colón dan zie je grote gelijkenis met La Scala in Milaan. De belangrijkste straat in de stad, Avenida 9 de Julio moest het Champs-Elyséesgevoel begin van de vorige eeuw aan de stad toevoegen. En de obelisk die op dezelfde Avenida staat is een regelrechte imitatie van Place de la Concorde in Parijs. Hierdoor heeft de stad wel een keizerlijke uitstraling met al zijn barok, rococo en art deco. Alleen... niets is ouder dan een goede honderd jaar! Het is een stad waar men Castillano spreekt, Spaans met Italiaanse invloeden, vriendelijker om te horen dan de hardere klanken uit het moederland Spanje. Want de porteño’s (zo worden de bewoners van Buenos Aires genoemd) gedragen zich ook als Italianen.

Dit alles en nog veel meer maakt Buenos Aires zo aantrekkelijk. In de volgende hoofdstukken neem ik je niet alleen mee naar de mooiste en bekendste plekken van de stad, maar ik laat je ook delen zien waar geen toerist komt. Ik bespreek alle beroemde gebouwen en straten, de leukste cafés en beste restaurants. ‘Mi Buenos Aires Querido’, ik hou van je Buenos Aires, zong eens de beroemdste tangozanger van Argentinië Carlos Gardel over zijn stad. Kortom, ik laat je deelgenoot worden van dit lied en van deze bruisende en imposante stad. Welkom in... Buenos Aires.

10 prachtige bestemmingen in Buenos Aires en omstreken en Argentinië