Buenos Aires en omstreken

Swipe

Alles over de tango

Hieronder heb ik allerlei tips voor de tangoliefhebber. Musea, cafés, winkels, festiviteiten en voor ‘s avonds een heerlijk (tango)avondje uit!

Confitería Ideal nog een van de oudste tangobars in de stad. Vanaf 15.00 uur open tot laat in de avond. Elke dag worden hier nog Milonga's gedanst, zoals het sinds de opening ruim 80 jaar geleden ook toeging.

Tangobar Sur (4362-6086) op de hoek van Estados Unidos en Balcarce. Een gemoedelijke bar waar op sfeervolle wijze de tango wordt gezongen en gedanst. Je kunt er ook een hapje eten in een decor dat nog uit 1930 dateert.

Tangoshows (Tanguerías)
Ik raad je zeker naar een tangoshow te gaan, want dát is Argentinië, ook al zijn de meeste (erg) toeristisch. Bijna alle hotels kunnen een plaats reserveren en dan word je gehaald en gebracht door het agentschap.
CasaBlanca (43311-4621) heeft een perfecte show voor een betaalbare prijs. Internationale sterren gaan vaak hier op bezoek. In het weekend is er om 20.30 en 22.30 uur een show. In Balcarce 668.
Piazzolla Tango is gehuisvest in een mooie theaterzaal uit de Belle époque tijd. Show begint om 22.15 uur. Florida 165. www.piazzollatango.com.
La Esquina de Carlos Gardel in Carlos Gardel 3200 is in de wijk Abasto is ook aan te bevelen. Groots opgezette show en een prima diner. www.esquinacarlosgardel.com.ar
• Complejo Tango (4941-1119) in Av. Belgrano 2608 (niet ver van Av. Jujuy) geeft op speeldende wijze een overzicht van de tangogeschiedenis in Buenos Aires. De moeite waard met een diner. www.complejotango.com.ar
• El Viejo Almacén (4307-7388) is misschien wel de bekendste. Op de hoek van Balcarce en Av. Independencia. In een prachtig gerestaureerd huis. Het werd bekend door de optredens van een van de beroemdste tangozangers van Argentinië: Edmundo Rivero. Hij speelde hier in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. www. viejoalmacen.com

Zelf de tango dansen
Pure tangosalons (milongas) waar vaak alleen de porteño’s komen zijn er (helaas) niet veel. Kleed je wel voor zo’n avond en geniet, want het zijn onvergetelijke avonden. De bekendste zijn:
Nueva Salón La Argentina in Bartolomé Mitre 1754 is een mooi danspaleis vlak bij Av. Callao. Vrij. en zat. vanaf 22 uur en zond. om 20 uur.
• Bij confitería Ideal in Suipacha 384 kun je vrijwel elke middag van 14 tot 20.30 uur dansen. In een prachtig art-decodecor tussen de porteños.
Sunderland club in Lugones 3161 niet ver van Av. Congreso. Hier komen zaterdagavond, in een grote basketbalzaal jong en oud, allemaal mooi gekleed, dansen. Erg populair!
La Catedral, Sarmiento 4006. In een hele mooie danszaal (net een circustent) hoef je niet alleen te dansen, maar je kunt er ook van genieten met een drankje. Open vanaf 20.30 uur, dansen vanaf 23 uur. Er komen veel jonge mensen.
Salón Cannin op Av. Scalabrina Ortiz 1331 (in Palermo Viejo) is zeker aan te raden. Vanaf 23 uur (in de weekenden) kun je vol op genieten.
Parakultural is een organisatie van jonge mensen, die o.a. tangoavonden organiseren op een moderne, maar ook bohemiene manier (jaren twintig van de vorige eeuw). De lokaties zijn verschillend en verrassend, zie: www. parakultural.com.ar

Tangolessen
Academia Nacional de Tango aan de Av. de Mayo 833 (1e etage). • Confitería Ideal heeft van ma. t/m vrij. tussen12-15 uur tangoles. Suipacha 384.
Niño Bien in Humberto 1º 1462, daar geeft ‘el Indio’ de topdanser van Plaza Dorrego elke donderdagavond tangoles. Van 20-23 uur, daarna Milonga.
La Escuela del Tango in San José 364, 3º etage. Elke werkdag zijn er lessen. www.escueladeltango.blogspot.com

Musea
• Tangomuseum, Av. Rivadavia 830, is open van ma. t/m vrij. van 15-20 uur. Casa Museo de Carlos Gardel vind je in zijn huis waar hij met zijn moeder als kind woonde. Jean Jaurés 735. Open van wo. t/m ma. van 10-18 uur.

Festiviteiten
Wereld Tango Festival is een groots dans- en muziekfestijn op verschillende locaties in de stad. Het begint rond het 2de weekend van oktober en duurt een week.
El Dia Nacional del Tango op 11 december. Ook hier gedurende een week allerlei festiviteiten door de gehele stad. Vooral in Teatro Alvear (Corrientes 1659) en op Avenida Corrientes. Allebei zeker de moeite waard! Wordt groots afgesloten op de kruising van Av. 9 de Julio en Av. de Mayo.
Festival Buenos Aires Tango is meestal begin maart. Dan geven de meeste dansscholen gratis dansles en alle tangobars hebben ‘s avonds groot spektakel. Het is heerlijk weer dus wordt er veel buiten gedanst.

Tangowinkels
Kiosko del Tango heeft een grote selectie tijdschriften, cd’s en boeken over de tango. Av. Corrientes hoek Paraná. Almacén de Tango generales heeft een goede collectie boeken, oude lp’s, affiches en posters over de goede ‘ouwe tangotijd’. Defensa 1067. Centro Artesenal del Tango, Suipacha 256, verkoopt niet alleen (tango) kleding, maar ook schoenen voor de tango, zo ook Zapatos Flabella in Suipacha 263 (levert ze bij je thuis). 

Websites over tango:www.buenosairestango.com •?www.gardelweb.comwww.letstango.com.ar  • www.tangodata.com.ar

10 prachtige bestemmingen in Alles over de tango en Argentinië