Buenos Aires en omstreken

Swipe

De bedevaartstad Luján

Luján is een aangenaam stadje, 75 km ten westen van Buenos Aires, dat niet alleen de belangrijkste bedevaartplaats van het land is, maar ook een zeer interessant historisch museum heeft. In het centrum staat een gigantische kathedraal in neogotische stijl, Nuestra Señora de Luján, een regelrechte kopie van de kathedralen van Frankrijk.

In deze kerk staat het beeld van de Maagd Maria, de beschermvrouwe voor alle mensen die reizen. Want in elk station, iedere autobus, vrachtwagen of auto in Argentinië zie je de afbeelding van deze Maagd Maria. De legende vertelt ons, dat rond 1630 een ossenwagen op weg was naar Brazilië met het beeld van deze Maagd Maria. De ossenwagen raakte kapot op de plek vlak bij waar nu Luján is gebouwd. Met man en macht probeerde men de wagen weer vooruit te helpen, maar de eigenaar voelde dat de H. Maagd hem hiermee wilde vertellen dat zij op deze plek wilde blijven. Daarom besloot men een kapelletje te bouwen en deze afbeelding daar te plaatsen. Nu is ze te zien in een grote ruimte in de kerk, achter het hoofdaltaar.

Met de bouw van deze kathedraal begon men pas in 1887 en hij duurde tot 1937. Een Franse architect moest zich laten inspireren door de beroemdste kerken in zijn land en dat resulteerde in een mengeling van de Notre Dame in Parijs en die van Chartres. 97 m lang en 30 m hoog is de kerk, met twee enorme torens die elk 106 m hoog zijn. Acht Mei is dé feestdag en dan komen honderdduizenden Argentijnen naar Luján. Een indrukwekkende belevenis, want vaak knielend schuiven de mensen naar het altaar, rijen dik, honderden meters lang. Zo ook het eerste weekend in oktober dan lopen honderdduizenden mensen van Buenos Aires naar Luján: 64 km! Men vertrekt op zaterdagmiddag en komt biddend, zingend en kruipend zondagochtend aan.

Voor de kerk is een enorm plein, noodzakelijk als al die pelgrims komen. Dan heb je rechts van de kathedraal de Cabildo (het oude stadhuis), waar tientallen stalletjes staan met duizenden afbeeldingen van o.a. de Maagd Maria, in allerlei kleuren en vormen. Het is een prachtig gezicht, maar het is eigenlijk één grote kitschmarkt en dat heeft ook weer zijn charme. Naast de kerk staat Museo Devocional, waar je alle giften kunt bewonderen die in de loop der tijd zijn geschonken (inmiddels zo’n 5000!). Van veel zilveren voorwerpen, muziekinstrumenten tot iconen, uit de hele wereld. Open van di. t/m zon. van 10-17 uur.

Links van de kerk is een interessant museum, Museo Enrique Udaondo. Het is een groot complex van oude koloniale huizen met patio’s en grote tuinen. Hier zijn verschillende musea gehuisvest, zoals Museo Histórico. Daar krijg je een goed overzicht hoe het was tijdens de Spaanse overheersing, met meubels, klederdrachten, documenten en militaire voorwerpen. In de oude, mooi gerenoveerde, Cabildo (dit stadhuis is uit 1772) en ernaast het huis van de Spaanse onderkoning, Sobremonte, krijg je een overzicht van wat er zich tijdens de Engelse invasie in 1806 afspeelde. Zo zaten er twee grote Engelse generaals, Beresford en Pack hier gevangen en later tijdens burgeroorlogen bekende Argentijnse generaals zoals, Bartelomé Mitre en José Maria Paz.

Achter de patio is een zaal over het leven van de gaucho’s op de Pampa met veel voorwerpen, maar ook over de gaucho-literatuur. In het Museo de Transporte zie je de eerste Argentijnse stoomlocomotief (uit 1857), La Porteña. Ook diligences en open rijtuigen, vaak mooi beschilderd. In andere zalen is een overzichtstentoonstelling van indianenculturen in Argentinië met (keramische) voorwerpen of de klederdrachten uit de 19de eeuw. Dit historisch museum is zeker een bezoek waard. Open woe. t/m vrij. van 12-18 uur. In het weekend van 10-18 uur.

Een leuke wandeling is door de hoofdstraat van Luján, Av. San Martín, naar Plaza Colón. Je ziet er veel van die religieuze winkeltjes met de mooiste beelden, iets wat we nog uit grootmoederstijd kennen. Veel restaurants zijn er, waar om de beurt luidkeels op straat het menu van de dag wordt aangekondigd. In de weekends en ’s avonds is er een gezellige drukte. Plaza Colón is een aangenaam plein, want het komt wat dorps over, met veel groen, suptropische bomen en zithoekjes. Plaza Belgrano, daarentegen, het grote plein voor de kathedraal is meer voor de dagtoerist.

10 prachtige bestemmingen in De bedevaartstad Luján en Argentinië