Buenos Aires en omstreken

Swipe

De gauchostad San Antonio de Areco

San Antonio de Areco is een goed voorbeeld van een traditioneel gauchostadje op het platteland in de provincie Buenos Aires. Het ligt 113 km ten westen van de stad Buenos Aires aan de RN 8 en telt bijna 20.000 inwoners. In 171 werden rond de Río Areco de eerste estancia’s (boerderijen) gebouwd, daarna een kapelletje, een militair fort tegen de aanvallen van de indianen en zo ontstond er langzaamaan een agrarisch dorpje.

Plaza Ruiz de Arellano is het centrale plein en zo vind je in Calle Laplacette en Lavalle nog wat historische huizen. De kerk, Iglesia Parroquial, op het plein dateert uit 1869 en heeft een mooi altaar, maar is verder niet echt bijzonder. Naast de Municipalidad op de hoek van Alsina, zie je nog zo’n oud koloniaal huis: Casa de los Martinez. Het is gebouwd in 1720 en was met een extra etage en het lange balkon een van de eerste in de provincie. Aan de andere kant op Zapiola en Segundo Sombra, heb je een van de oudste kruideniers van het stadje, Boliche de Bessonart.

Iets verder op Mitre bij Moreno bevindt zich ook zo’n prachtige antieke kruidenierszaak, Boliche ‘Los Principios’. Hier ben je echt 150 jaar terug in de tijd en je moet zeker even naar binnen lopen. Als je Alsina in gaat richting het park is bij de eerste straat links Centro Cultural Usina Vieja. Een cultureel centrum met een vaste tentoonstelling die niet echt interessant is, of je moet van oude radio’s, telefoons, platenspelers en (model)vliegtuigen houden. Op het eind van de Calle Alsina ga je naar links en wat verder de brug over (puente viejo).

Nu kom je vanzelf bij Museo Ricardo Güiraldes en Parque Criollo. Het museum bevat veel werk van deze schrijver maar ook voorwerpen uit de 19de eeuw, die door de mensen op het platteland werden gebruikt. Het is zeker interessant om te bezoeken, want je krijgt een goede indruk hoe het plattelandsleven was. Zo is er ook een echte oude kruidenierszaak annex kroeg, Pulpería la Blanqueada. Het huis waarin dit museum is gehuisvest, is een replica van de estancia’s op de Pampa en werd geopend in 1938. Een jaar later introduceerde men el Dia de la Tradición op 10 november (de geboortedag van Ricardo Güiraldes). Open alle dagen van 11-17 uur. Dinsdags gesloten.

Je zult wel merken dat San Antonio de Areco het oude plattelandsleven nog goed in ere houdt. Vooral rond de tweede week van november is in heel Argentinië, el Día de la Tradición (de dag van de traditie, een dag waar oude gewoontes in ere worden hersteld). Met het weekend als afsluiting (meestal rond 10-11 november); dan is er één groot gauchofeest! Duizenden gaucho’s uit heel het land komen naar Parque Criollo. In de mooiste klederdracht, want elke provincie heeft haar eigen symbolen. Allen zijn te paard, zowel mannen als vrouwen, in vol ornaat en ook de paarden paraderen ze vol trots langs het duizendkoppige publiek dat hen met een warm applaus begroet. Er zijn parades, rodeo’s, folkloristische dansen en zang, maar vooral asado’s (de Argentijnse barbecues, maar dan wat groter).

Als je rond die tijd (10-11 november) kunt plannen om naar dit spektakel te gaan, dan zie je een ander Argentinië, traditioneel, maar wel waar men trots op is. Als je dit dorpje een andere keer wilt bezoeken doe het in het weekend, dan is er sfeer, want door de week is het vrijwel uitgestorven.

10 prachtige bestemmingen in De gauchostad San Antonio de Areco en Argentinië