Buenos Aires en omstreken

Swipe

La Plata

La Plata is de hoofdstad van de provincie Buenos Aires, 60 km ten zuidoosten van de hoofdstad Buenos Aires. Een stad gesticht in 1882, nadat Buenos Aires zich had uitgeroepen als een zelfstandige federatie. Daardoor moest er een hoofdstad van de provincie komen.

Gouverneur Darda Rocha wilde een stad met een grootse monumentale uitstraling. Daardoor werd La Plata een van de weinige steden in het land die planmatig is aangelegd. De Argentijnse (stads)ontwerper, Pedro Benoit, nam het idee van de brede Parijse avenues en van de stad Washington om grote publieke werken te verbinden met diagonale straten en pleinen over. Hij gaf de straten geen namen, maar allemaal nummers.

In het centrum is goed te zien dat de stad gebouwd is in de rijke gloriejaren van Argentinië. Daarom neem ik je mee over de brede avenida’s langs de belangrijkste gebouwen. La Plata had, als eerste stad van het zuidelijk halfrond, in 188 in zijn geheel elektriciteit. Het heeft een van de grootste universiteiten van het land en het Museo de Ciencias Naturales (museum van archeologie en antropologie) is een van de belangrijkste van Zuid-Amerika. Het is een gezellige stad met veel culturele activiteiten, een uitstekend uitgaansleven met goede restaurants en leuke cafés.

Wandelen langs de gloriejaren uit de 19de eeuw
De wandeling begint bij Plaza Italia, makkelijk te bereiken vanaf de busterminal (je volgt Diagonal 7). In het weekend is er een gezellige markt met optredens van plaatselijke sterren. Nu ga je Avenida 7 in, een belangrijke avenida uit de beginjaren van de stad. Er staan volop bombastische bankgebouwen, die begin 20ste eeuw zijn gebouwd. Het mooiste gebouw is wel de Banco de la Nación op de hoek van Calle 8. Vooral de entree en de decoraties rondom de ramen zijn opvallend. Het is gebouwd in 1916. Daarnaast staat de Jockeyclub dat zeker ook een bezoek waard is. Kijk maar eens binnen in de hal naar boven, daar zie je een van de mooiste gebrandschilderde ramen die ik gezien heb! Maar ook de entree met die fraai bewerkte lamp bewijst weer eens wat een aandacht men toentertijd gaf aan details!

Daarna kom je vanzelf op Plaza San Martín uit. Het is een mooi plein vol met palmbomen. Net om de hoek bij Calle 50 is Pasaje Dardo Rocha. Het was eerst een station, nu een belangrijk cultureel centrum en dateert uit 1887. Ontworpen door een Italiaanse architect in een wat strakke neoclassicistische stijl. Ga zeker na binnen, want het is zeker de moeite waard, en het lijkt alsof je in een van de Parijse of Brusselse passages naar binnen loopt. Je vindt boven concert- en filmzalen en beneden zijn art galeries, twee musea, een goed restaurant en enkele cafés zoals, Café de las Artes.

Links van Pasaje Dardo Rocha bevindt zich Casa de Gobierno, ontworpen door de Belgische architect, Julio Doral. De bouw begon in 1895 en was pas in 1911 klaar. Je kunt er naar binnen, er is een overdadige rijkdom aan beeldhouwwerken en marmer; vooral de brede marmeren trap naar de eerste etage is imposant. Daar zie je muurschilderingen in neorococostijl, zo ook de beeldhouwwerken, allemaal pracht en praal. Net ‘Versailles in Argentinië’ hoorde ik een Franse toerist zuchten. Aan de andere kant van het plein staat Palacio de la Legislatura (de wetgevende macht), in Duits neoclassicistische stijl, want de architecten waren Duitsers.

Opvallend is dat in La Plata veel Duitse architecten het stadsbeeld hebben bepaald. Nu loop je verder via Calle 51 richting Plaza Moreno, een gezellige straat met terrasjes en rechts Calle 8 de Peatonal. Dan kom je tussen Calle 9 en 10 een opmerkelijk modern gebouw tegen, Centro de las Artes Teatro Argentino. Dit theater voor klassieke concerten en opera’s is voorzien van de allerlaatste technische snufjes aan akoestiek en geluid. Het heeft verschillende zalen die elk ruim 2000 toeschouwers kunnen ontvangen. Het is ook de moeite waard om naar binnen te lopen. Rond deze buurt in Calle 10 en 11 bruist het trouwens van de culturele activiteiten. Op nr. 77 in Calle 51 nog zo’n opvallend imitatieneogotisch herenhuis, nu is het een ministerie.

Dan kom je bij het grootste plein van het land uit: Plaza Moreno. Links is de Municipalidad, ontworpen in 1886 door Huberto Stier, een Duitse architect. Ook hier kun je naar binnen lopen en aanschouw weer die pracht en praal. Vooral op de eerste etage is Salón Dorado (de gouden zaal), indrukwekkend. Aan de overkant van het enorme Plaza Moreno, staat een bombastische neogotische kathedraal, ontworpen door de stadsarchitect Benoit in 1885 en pas in 1936 was het vrijwel klaar. Het is de grootste kerk in Zuid Amerika en er kunnen 1.000 mensen in! De gebrandschilderde ramen zijn in 1938 in München gemaakt naar voorbeeld van de kathedraal van Chartres in Frankrijk. De kathedralen van Amiens en Keulen hebben als voorbeeld gediend, wat goed te zien is.

Een aardige wandeling terug is via Diagonal 7 naar Calle 10 waar links tussen 7 en 6, Teatro Coliseo Podesta is. Van buiten heeft het niet een echt opvallende façade, maar van binnen een prachtig interieur helemaal in Italiaanse neoclassicistische stijl. Het is geopend in 1886 en lange tijd was het een opera en circustheater. Het is nu nog steeds een theater met een klein museum. Dan ga je rechts via Calle 10 naar Calle 9 waar je links ingaat. Dit is dé winkelstraat van La Plata: je hebt er leuke, moderne winkeltjes en goede restaurants tot aan Avenida 7. Misschien is het wel even leuk om op de hoek van Avenida 7 bij confitería Paris even te stoppen. Deze confitería is qua interieur nog helemaal uit de jaren zestig!

Dan ga je weer richting Plaza San Martín en via Calle 53 naar het park Paseo del Bosque. Niet alleen dat het een mooi park is met prachtige exotische bomen en planten, maar er is ook een dierentuin (Jardin Zoólogico) en bij het meer een Amfiteatro del Lago. In dit park tref je ook een van de belangrijkste musea van het land, Museo de Ciencias Naturales, opgericht door o.a. Francisco P. Moreno, een groot natuurkenner en wetenschapper.

Het natuurhistorisch museum heeft een enorme collectie aan voorwerpen (meer dan 2, 5 miljoen!). Zo zijn er overzichten van de Argentijnse indianenculturen, van historische beesten, insecten, botanica en archeologie. Vooral in de zalen ‘Paleontología’ ga je miljoenen jaren terug in de tijd met enorme geraamtes van dinosaurussen en reptielen, er staat er zelfs een van 25 m lang! Alles is goed en duidelijk onderverdeeld in verschillende zalen. Zeker aan te bevelen voor een bezoek! Elke dag open van 10.00-18.00 uur. Je vindt het links op Av. Iraola in Paseo del Bosque. www.fcnym.unlp.edu.ar/museo

10 prachtige bestemmingen in La Plata en Argentinië