Buenos Aires en omstreken

Swipe

Richting Tigre delta

Een leuk uitstapje is naar het stadje Tigre, dat aan de rand van een immens grote delta van de Río de la Plata ligt. Vanuit dit stadje starten de excursies met de boot (catamarans of boottaxi’s) door de delta die variëren van enkele uren tot een halve dag. De bereikbaarheid naar Tigre is perfect.

Er gaan elke dag excursies vanuit Buenos Aires, maar je kunt ook de trein (Tren de la Costa) nemen, wat ik je aanraad. Deze trein komt langs de buitenwijken Vicente Lopéz, Los Olivos en San Isidro. Het is hier prachtig wonen met veel groen, mooie grote huizen, villa’s en brede lanen. Aan de zeezijde zijn jachthavens en brede boulevards.

De eerste stop is het stadje San Isidro, dat heeft een lange historie, want al in 1580 had Juan de Garay, de stichter van de stad Buenos Aires, hier een nederzetting. Maar pas halverwege de 19de eeuw kwam het tot ontwikkeling. Het is zeker de moeite waard om even te stoppen, want tegenover het station is een groot plein, Plaza Mitre. In het weekend is er een gezellige rommelmarkt, met vaak aangename livemuziek. Rondom het stationnetje is een groot gezellig shoppingcentrum met veel terrassen. Kortom, een zonnige zondagmiddag is hier wel besteed. Als je bij Plaza Mitre naar boven loopt zie je vanzelf links een enorme kathedraal in neogotische stijl (uit 1875), nu kun je een aardige korte wandeling maken door het oude San Isidro.

Je gaat links Av. del Libertador in, ja de brede Avenida die uit Buenos Aires komt, is hier een smalle straat geworden met veel bomen kleine oude huisjes en mooie villa’s (kijk eens naar de huisnummers 16.000 en nog wat!). Bij Belgrano sla je linksaf en kom je al vrij snel bij een soort pleintje, Mirador Los 3 Ombués. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de Río de la Plata en je bent omringd door oude mooi intact gebleven herenhuizen. Nu volg je de weg, Via Varelo, en kom je achter de kathedraal bij een andere mirador uit. Nu kun je hier naar beneden lopen of aan de andere kant van het plein. Maar je kunt ook links van de kathedraal een verrukkelijk ijsje halen bij heladería Gaudi. Het station waar je weer opstapt is uit eind 19de eeuw en geheel in Engelse stijl gebouwd.

Tigre

De laatste stop is het gezellig stadje Tigre, 29 km ten noordwesten van Buenos Aires, aan de monding van de Río de la Plata en zijn delta. Het was al rond 1770 een kleine havenplaats, maar pas begin 1800 kreeg het een dorpskern en vanaf 1880 bouwden de rijke porteño’s (bewoners van Buenos Aires) hier hun weekendhuisjes. Rond 1920 was Tigre, mede doordat er een treinverbinding met Buenos Aires was aangelegd, hét vakantieoord samen met Mar del Plata voor het mondaine Buenos Aires. Je kunt het nog zien aan de gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Tigre Club, waar toentertijd een casino en een hotel was gehuisvest of aan de overkant de Club de Regatas. Statig en pompeus, maar nog steeds met een vleugje allure.

Wandel over de Paseo Victoria, de Costanera van Tigre, en je zult weer helemaal de sfeer proeven uit deze gloriejaren. Deze Costanera begint aan de overkant van het oude station, Estación Fluvial, nu het (toeristen)informatiepunt voor excursies en watertaxi’s. Als je aankomt met de Tren de la Costa loop je vanzelf via Calle Vivanco naar het water, daar sla je linksaf en al meteen zie je in deze straat, Mitre, de (roei)glorie van de 19de eeuw. Club Canottierie (helemaal gebouwd in Italië en steen voor steen verscheept naar hier) en iets verder ‘Buenos Aires Rowling Club’ zijn de opvallendste (club)huizen. Allebei sierlijke kasteeltjes uit eind 19de eeuw. Dan krijg je rechts Estación Fluvial waar je alle inlichtingen kunt krijgen voor je excursie. Iets verder bij de rotonde bevindt zich een ander treinstation, vanwaar de trein naar Buenos Aires vertrekt, en links de hoofdstraat Av. Cazón.

Als je de brug over bent ga je naar rechts Lavalle in en tot het einde van deze straat zie je links weer enkele grote gebouwen uit die gloriejaren van roeiverenigingen (zoals op de hoek met Pelligrini). Nu ben je bij het open water, de Río Luján. Daar om de hoek kom je vanzelf op de Paseo Victoria, een brede gezellige laan met terrassen, restaurants, flanerende mensen en muziek. Een en al vakantiesfeer. Aan de overkant zie je een van de mooiste en grootste clubhuizen van Tigre, La Marina. Dit prachtige gebouw werd in 1879 gebouwd en is nog steeds een clubhuis van de grootste roeivereniging. Op een gegeven moment heb je links enkele opvallende percelen, zoals de Rowing Club Argentino en Museo Naval de la Armada en aan de overkant van het water een prachtig huis, bijna een paleis, dat een buitenhuis was van Bullrich, een belangrijke politieke figuur uit die tijd.

Al deze percelen dateren uit eind van de 19de eeuw. Het meest opmerkelijke gebouw is wel de Tigre Club, nu een cultureel centrum, aan het einde van de Costanera (Paseo Victoria). Helemaal in de stijl van la belle époque en in 1902 ontworpen door een Franse architect. Hij was ook de ontwerper van de Franse ambassade in Buenos Aires. Er is een overbrugging met terras naar de waterkant. Alleen door de week kun je het van binnen bezoeken. De entreehal vol marmer is prachtig, zo ook de Salon de Fiesta (de feestzaal) waar een gigantische kroonluchter hangt van brons en kristal. Tot de jaren veertig was Tigre Club dé sociëteit van mondain Buenos Aires.

Zaterdag en zondag zijn de drukste dagen in Tigre, met allemaal dagjesmensen. Volle restaurants en terrassen, honderden bootjes die rustig voortdobberen, watertaxi’s die af en aan varen naar de eilandjes en stranden. En het belangrijkste, de excursies met de catamarans, want dat is toch uiteindelijk het doel van het bezoek aan Tigre.

De Tigre-delta is zo’n 26.000 km2 groot (de helft van Nederland!) waar de Río Paraná en Rio Luján samenkomen. De delta zelf bestaat uit een honderdtal kleine riviertjes met daartussen vele eilanden en waar deze niet te drassig zijn, hebben de porteño’s vakantiehuisjes gebouwd, met een aanlegsteiger of op palen. Met een excursie krijg je een goede indruk en als je tijd hebt waarom niet op een van de eilandjes een (culinaire) stop? De watertaxi staat klaar! Achter de haven ligt Mercado de Frutos, een grote fruitmarkt, waar ook veel planten en tuinaccessoires verkocht worden. Je kunt er eten en er heerst een gezellige drukte.

Je vindt deze markt achter het station van El Tren de la Costa op Sarmiento (je ziet vanzelf de borden). Een andere bezienswaardigheid is speciaal voor kinderen, Parque de la Costa. Een enorm pretpark dat ook tegenover het station ligt en de grootste in zijn soort in Zuid-Amerika is. 150 km2 kinder plezier, maar ouders komen ook aan hun trekken.

10 prachtige bestemmingen in Richting Tigre delta en Argentinië